Mráz
|
|
|
|
|
|
|
|
abalda - (7) - 166.23 (?), 15.10.2015 10:44, zobrazeno: 5573x
Překvapil nás mráz asi minus 6 st. a měli jsme ještě jablka /TOPAZ a STARGOLD/ na stromech.Co máme dělat? děkuji ABALDA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 206.47 (?), 24.10.2015 11:58
Dík, včera jsem je dotrhal, byly jich 2 metráky a nebylo jim nic.Abalda
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 24.10.2015 12:30
Mráz do cca -4°C jablka na stromě příliš neohrožuje, zejména pokud se jedná o krátkou ranní periodu a jablka mají dostatečný obsah cukru, aby buněčné šťávy nezačaly krystalizovat. Když pak po vzestupu teploty nad +4°C (například odpoledne) jablka otrháte, mají běžnou skladovatelnost. Trhání při teplotě pod +2°C způsobuje na ovoci otlaky, takže pokud ovoce není určeno na okamžité zpracování (mošt, sušení, kompoty) je nutno vyčkat na příhodnou teplotu. I česáčům se lépe pracuje a jablka se nerosí. K namrznutí dužiny dojde, až když se z buněčné š´távy začne oddělovat voda a její krystalky narostou rozměrů, kdy propichují buněčné stěny. Takto poškozená jablka po rozkrojení rychleji hnědnou, jsou jakoby sklovitá a je možné je zpracovat pouze moštováním, podrcením na kvas nebo na povidla.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 24.10.2015 15:19
Díky, Stando,zprávu si ukládám.Čekám jen na radu, jak naložit s lapky, kteří u mě určují dobu sklizně.V poslední době sklízím předčasně, spíš podtrhávám proto, abych vůbec něco v extravilánu sklidil.Je to důsledek, nebo náhoda? AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.4 (?), 24.10.2015 20:02
To byla jablka? V tom případě je cena 45,90 za kg neuvěřitelná pitomost a nebo vtip. Krásná jablka přímo ze sadu ale samozřejmě už otrhaná se dají koupit za 25 korun za kilo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.4 (?), 24.10.2015 23:11
No moc velký smysl mi taková cedule nedává. Asistenci policie si můžete zavolat i v případě, že tam takovou cedulku nemáte a i když ji s tou cedulkou zavoláte, rozhodně nedonutí případné nežádoucí sběrače zaplatit přemrštěnou cenu. Tak maximálně je donutí vám tam ty jablka nechat. Nicméně proti cedulce jako takové nic nemám, jen mi nepřipadá její text jako nejšťastnější. Spíš bych se v textu odvolával na trestný čin krádeže.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|