Mráz do cca -4°C jablka na stromě příliš neohrožuje, zejména pokud se jedná o krátkou ranní periodu a jablka mají dostatečný obsah cukru, aby buněčné šťávy nezačaly krystalizovat. Když pak po vzestupu teploty nad +4°C (například odpoledne) jablka otrháte, mají běžnou skladovatelnost. Trhání při teplotě pod +2°C způsobuje na ovoci otlaky, takže pokud ovoce není určeno na okamžité zpracování (mošt, sušení, kompoty) je nutno vyčkat na příhodnou teplotu. I česáčům se lépe pracuje a jablka se nerosí. K namrznutí dužiny dojde, až když se z buněčné š´távy začne oddělovat voda a její krystalky narostou rozměrů, kdy propichují buněčné stěny. Takto poškozená jablka po rozkrojení rychleji hnědnou, jsou jakoby sklovitá a je možné je zpracovat pouze moštováním, podrcením na kvas nebo na povidla.