Kterou letní jabloň?



host - 61.136 (?)
28.9.2020 15:50

Ráda bych obnovila diskuzi a připojila se s dotazem. Ve výběru letních jabloní mám Mio, Julii a Piros. Kterou z těchto jabloní doporučíte a proč? Upřednostnila bych jablko šťavnaté, vyváženě sladké/kyselé, které hned nemoučnatí. Mělo by to být doplnění k Matčinu, Rubinole a Rajce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.2.2014 8:47

To bych neviděl tak jasně. Rubíny z chladírny s řízenou atmosférou budou jistě čerstvé. Ostatně ve sklepě mám ještě Rubíny taky a zvadlé jsou jen některé a málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 21.2.2014 12:41

Dost lidí v mém okolí bere Rubín za moc chutné jabko....

Nedivte se, českou odrůdu jablek Rubín vyhlásila Ovocnářská unie ČR v roce 2002 za jablko desetiletí. Ocenila zejména její atraktivní červený vzhled a výbornou chuť.Pověst, věhlas odrůdy přerostla naděje do ní vkládané.Přestože je chuť na podzim, z kraje zimy velmi kvalitní, pěstitelské vlastnosti specifické, odolnost strupovitosti slabší, ale uspokojivá.Myslím, že velkopěstitelé už v dnešní době od pěstování odrůdy upouští, a nahrazují ji jinými.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.162 (?), 1.9.2014 16:14

Vážení diskutující, se zájmem sleduji zdejší forum a zejména téma letních jabloní je mé oblíbené a tak mě to svedlo podělit se trochu se svými zkušenostmi.  Mám letní jabka moc rád, protože zráním navazují na drobné ovoce a dávám jim přednost před broskvemi a meruňkami, které se u mě ostatně ani moc nedaří, hrušky jsem pokácel kvůli houbové chorobě. Letní jablko je celkem široký pojem, některé je víc "letní" než jiné a celkově pokrývají přes 2 měsíce. Některé se dají konzumovat od poloviny července, do té skupiny patří:

Stark Earliest - hezky barevné, sladké ale většinou drobné. Close - větší, šťavnaté, trpí strupovitostí, dost padá jak postupně dozrává. Průsvitné letní (Skleněné) - mnozí mají pod pojmem "letňáče" na mysli právě je. Early Red Bird - je větší, velmi vzhledné a křehké. Vista Bella a Quinte - jsoou velmi krásné a chutné, ovšem velmi trpí strupovitostí. Ranger - sladké, červeně pruhované, také trpí chorobami. Další skupina odrůd, i když se to nedá přesně oddělit, zraje o týden až dva později: Discovery - hezky zbarvené, spíše drobné, nepřezrává tak rychle jako předchozí. Charlamowski - na slabších podnožích značně velké, hezky pruhované, kyselejší. Baltimore - velké, žluté bez líčka, zdravé. Julyred - velké červené kyselejší, strupovitost. Mantet - velmi krásné a chutné, aromatické, rovněž strupovitost. Red Melba - platí totéž co Mantet, většina plodů krásně fialově ojíněná. Julie - celočervené, rezistentní, u mě vždy drobné, chuť nic moc.Darja - vzhledem ani chutí nezaujala. Astrachán bílý a červený - chuťově překonané, na zákrscích neplodí. Další skupina - zase o 1 -2 týdny později: Mio - celočervené, velmi chutné, drobnější, zdravé. Jamba - větší, velmi chutné, dost zdravé, hezky zbarvené. Krasava - velké neobyčejně chutné, pruhované, velmi trpí monilií. Puritan - středně velké, kuželovité, červeně pruhované, sladké. Red Atlas - velké, kuželovité, červeně rozmytě pruhované. George Cawe - hezké kulaté, velmi chutné. Astillisch - velké červené, strupovitost. Hume - červené, úrodné, drobné, slabší chuti. Early McIntosh - krásné, kulaté, chutné, kupodivu netrpí stupovitostí. Fenton - hezké ale slabší chuti. Hana - rezistent, chutí ani vzhledem nezajímavé.

Další skupina, to už je spíš září: Paulared - je krásné, když se nechá vybarvit. Delikates - výborná polská odrůda, trpí dost monilií. Jongrimes - velké, více žluté než červené, tvrdší. Ealyblaze - hezké ale trochu zvláštní chuť. Summer Champion - velké, krásné, ojíněné, sladké, trpí padlím. Varior (nebo Veror?), krásně pruhované, dobré chuti, průměrně odolné. Patricia - velmi dobré, červené, asi málo plodí. Libovické zlaté - světle žluté, zdravé, od V. Bláhy. Red June - kyselejší, průměrné velikosti a chuti.   A pak už budou následovat pozdně letní jablka jako James Grieve, Lobo, Croncelské, Gráfštýnské, Wealthy, a méně známé: Signe Tillisch: veliké, žluté s líčkem, výborné chuti, málo odolné chorobám. Národní - soudkovité, žluté s líčkem tužší dužninou, také od V, Bláhy. Český granát - obrovské a krásné, červeně pruhované, tužší dužnina, zdravé. Fantazja - velmi chutné, málo vzhledné, choulostivé.

Novější odrůdy jako Nela, Luna, Mivibe, Zita, Miodar, Ametyst, Dima, Delicia, teprve zkouším a nemám zatím o nich co říci.       Ivan Vejvančický.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 61.136 (?), 28.9.2020 15:50

Ráda bych obnovila diskuzi a připojila se s dotazem. Ve výběru letních jabloní mám Mio, Julii a Piros. Kterou z těchto jabloní doporučíte a proč? Upřednostnila bych jablko šťavnaté, vyváženě sladké/kyselé, které hned nemoučnatí. Mělo by to být doplnění k Matčinu, Rubinole a Rajce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 136.15 (?), 26.9.2021 16:24
Dobrý den, chtěl bych Vas požádat o doplnění hodnocení nových odrůd viz Vas poslední odstavec textu. Popr.i hodnocení nejnovejsich odrůd, které jste si pořídil do této doby.Predem Vam dekuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 29.9.2021 10:26

Ve výběru letních jabloní mám Mio, Julii a Piros.

Člověk nemůže mít ani znát všechno, takže by jiní poradili určitě lépe. Na Vysočině už mně kupříkladu zakázali roubovat do Letního průsvitného jiné odrůdy, jelikož jim zřejmě Letní průsvitné vyhovuje nejlépe pro hospodářské účely a na syrová jabka si nepotrpí. Mio bylo vysoko hodnocené. Tady v Pardubicích jsem ho už dávno skoro celé přerouboval, ale jinde určitě dosáhne lepších kvalit, takže ho nehodnotím. Na Vysočině je celkem obstojná HANA. Ukazuje se, že nemusí být křížení s Primou vždycky na škodu, i když samotná Prima moc dobře hodnocená nebyla. V Rubinole je taky Prima a jaké to je úspěšné jablko. Julie jistě potěší jako jedna z nejranějších odrůd. To je tak všechno. Jinak, odrůd jabloní jsou "mraky". Stačí se podívat do nabídky e-shopů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 29.9.2021 11:32

Rozumím tomu zájmu o Průsvitné. Během svého zájmu o zahrádkaření jsem potkal několik letních odrůd (nejde mít a znát všechno) a stejně pořád nejlíp vychází to Průsvitné. V optimální zralosti je to výborné jabko, ovšem to optimum se musí přesně trefit a trvá krátce. Ale to u všech letňáků. Je i dobře zpracovatelné na pyré, nehnědne, má jemnou dužinu a dá se přidávat do pečených čajů spolu s rybízem, kdy se sejdou zralosti obojího. Pro mně prostě synonymem letního jabka je Průsvitné letní. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 29.9.2021 18:02

Koukám, že jsem používal nesprávný název. Já mám ve zvyku stále něco ochutnávat a Průsvitné letní je vždy tak nějak buď kyselé nebo už moučnaté. A to nikdy netrhám plody ze stromu, ale vybírám si ty spadlé plody, keré by mohly být dobře vyzrálé. Do Průsvitného jsem narouboval Vistabellu, která roste velmi silně, plody má zatím drobné a není to nic světobborného. Potom Krasavu, která má plody velké a zřejmě se musí na stromě nechat déle, protože letos mě nějak zvlášť nenadchla. Další je State Fair. Plody letos na roubu prvně, menší velikost, dužnina podivně červená, teď jsem zkonzumoval poslední a byl to "kyseláč" Nově tam mám naroubovanou Hanu, Discovery, Honeycrisp a Mio. To, co jste, pane PP, napsal, bude jistě pravda a pro místní je to zkráceně zřejmě dobrý štrůdlák. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.196 (?), 29.9.2021 19:05

S mírným zapýřením přiznávám, že jsem minipěstitel-vždyť ani tuto trvalku mezi l.jabloněmi nemám-a taky by se v mém sádku neztratilablush! V našich necelých 200 m.n.m. trpí na obaleče, padlí a po dešti těmto jablkům obrazně i skutečně pukají obručeangry. Mně chutná, nejlepší jsou kupodivu plody velikostně podměrečné-tzv.kozíenlightened

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika