Kterou letní jabloň?
|
|
|
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?) 23.1.2014 15:26
Já přidám taky něco od věci, ale omlouvat se za to nebudu.
Letních jablek je na jednom stromě vždy v jednu chvíli moc, proto jsem zvolil jiné řešení.Na nový stromek Průsvitného letního na A 2ce jsem narouboval na terminál několik odlišných odrůd.Julie, Hana,Mio, Discovery,Petra, Lired,+dvě nová letní novošlechtění, které jsem obdržel.Celkem jsou na stromě počítám devět odrůd letních jablek.Jak si vyjdou mezi sebou vztříct, a zda se nebudou předbíhat, uvidíme.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.26 (?), 1.9.2014 23:24
Tak zkuste kompot z nepřezrálých "žňovek" a meruněk. Kompot není tak sladce mdlý. Snědli jsme ho vždy první.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.129 (?), 4.2.2014 18:18
Volila bych odrůdu Mantet i když je to sladší jablko odrůdi Discovery jsem neochutnala v sadu ji nemáme tak bych dala na pana Vysloužila. Hana
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 247.50 (?), 23.1.2014 16:30
Já třeba teď žádnou letní jabloň nemám, už jsem jich měl několik ale jejich jablka nikdy nikdo nejedl. Jsou vždycky buď ještě zelené a kyselé anebo už přezralé a moučnaté. Možná mezitím mají stádium, kdy jsou půl hodiny skvělá, ale tento okamžik se mi nikdy nepodařilo vystihnout.
Myslím, že každé jablko z hypersuper je v létě chutnější než to nejchutnější jablko z vlastní zahrádky.
Takže na léto je lepší mít nějakou tu pozdní třešeň, broskev, ryngli nebo tak něco.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 23.1.2014 21:44
Pane ing.Mravenče v létě jsem ji koupil v hypersuper jablka, vypadala jako letní. Po nakousnutí ale chutnala hnusně, pravděpodobně dovoz z unie (asi nz vojenské sklady) cca zásoby dvou až desetileté. Po této zkušenosti si zasadím letos jednu letní odrůdu. Asi Hanu nebo Piros.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.162 (?), 1.9.2014 17:55
Mám přesně opačný názor na letní jablka a jejich konkurenci. Letní jablka považuju za nenahraditelná a nedají se srovnat s jablky z "hypersuper". Tam můžete vidět teď, t.j. na začátku září!!! loňské Idaredy a Jonagoldy z plynových komor, promořené chemikáliemi a ohavné chuti. Broskve a nektarinky už spíš, ty tam mají za pár korun, ale zase jsou podtržené. a našich zahradách se taky moc nedaří. O letní jablka je v srpnu mezi známými a rodinou veliký zájem, to by se po nich utloukli. Nejvhodnější odrůdu těžko doporučit, mám jich aspoň 20 a každá má něco do sebe. Za velkou jejich výhodu mám, že se nemusím starat o jejich uskladnění, dlouhodobé prohlížení a přebírání jako je to třeba u pozdnějších odrůd. I. Vejvančický.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 23.1.2014 16:36
Webovky ovocné školky Fytos představuje 3 zajímavé nové letní jabloně : Alegro (křížení Julia x Ametyst), Minerva (Julia x Ametyst) a Juno (Julia x Lena). Stromky jsem na podzim zasadil, ale zkušenosti s plody budou později.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 24.1.2014 9:26
Veškterá opatření, která popisuje pan Polehla považuji za prospěšná. Slovo "nezbytná" mi přijde trochu silné, ani jedno z těchto 4 opatření pravidelně neprovádím. Tím ovšem nechci říci, že by se neměly dělat.
Odrůdu Mantet pěstuji 28 let a dosud jsem se jí nezbavil. Asi proto, že v ideální zralosti je chuť opravdu výjimečná. Zcela souhlasím s popsaným procesem zrání odrůdy - prokvétáním zelené barvy na žlutou, s líčkem, ojíněním i s postupnou sklizní. Ne již tolik s tvrzením, že všechny odrůdy jsou stejně kyselé a hnijí stejně rychle.
Pokud nechcete hlídat změnu zelené barvy na žlutou, skladovat jablka v lednici a preventivně je stříkat, zvolte Discovery. Korunu tvoří řídkou, i zralé plody drží dlouho na stromě, sklizené můžete nechat stát dva týdny třeba v obýváku a pořád budou chruplavé, nasládlé.
Zadavatel uvedl jednu důležitou větu: "...ať přežije cestu když vezmu 2kg na dvoudenní výlet." Ze všech letních odrůd má nejtenší slupku a nejvíc se otlačuje v plné zralosti právě Mantet. Pokud si v sobotu ráno přibalíte do batohu voňavé plně vyzrálé plody a nezabalíte každý zvlášť do hedvábného papíru, v neděli budou některé otlačené nahnědlé pomačkané.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|