Které jablíčko vám chutná s blížícím se jarem?



KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?)
11.4.2013 19:29

No, Petr mě "vynadal", že jsem se nezapojil do diskuse. Tak to napravím. Karmíně jsem přišel na chuť, ale postupně. Mám ji rád hlavně krátce po utržení, kdy to není takové aromatické sládě. Zvonkové mám rád, ale stromek se mi neuchytil a pak jsem ho už nesehnal. Mám už zahradu plnou, tak nové stromky ne. Mám to tak vysázené, že zeleninu a stromy mám zvlášť. Čili, když stříkám stromy, tak to necejprám na zeleninu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 6.4.2013 21:55

Velkým ctitelem Karmíny je Kuky. Ale jak jsem zjistil ze starších příspěvků, tak je i velkým příznivcem Zvonkového. A já mu musím dát za pravdu. V tuto dobu je Zvonkové velmi příjemné osvěžující jablko, jakoby navinulé, ale i z mírným množstvím cukrů, jen místy se sotva znatelnou kořenitostí, celkově budící dojem velmi příjemné svěžesti v tomto jarním období. Možná se na mě bude někdo mračit, ale mně osobně chutná mnohem více, než např. přeslazená Pinova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 11.4.2013 19:29

No, Petr mě "vynadal", že jsem se nezapojil do diskuse. Tak to napravím. Karmíně jsem přišel na chuť, ale postupně. Mám ji rád hlavně krátce po utržení, kdy to není takové aromatické sládě. Zvonkové mám rád, ale stromek se mi neuchytil a pak jsem ho už nesehnal. Mám už zahradu plnou, tak nové stromky ne. Mám to tak vysázené, že zeleninu a stromy mám zvlášť. Čili, když stříkám stromy, tak to necejprám na zeleninu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.4.2013 20:36

Až se o víkendu sejde rodina, tak budem porovnávat Sirius, Melroze a Starkresu. Potom dám vědět. Goldstar v této době už se silně kazí, chtělo ho to zkonzumovat do konce března.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 11.4.2013 20:38

Pěkně jsi to napsal, Kukyne. Ale docela mě mrzí, že se ti stromek neujal. Zvonkovému zde nikdo neaplauduje, ale v dobrých polohách bude určitě tak dobré, jako to moje letos kupované. Ani už nevím, kde jsem na něj narazil. Možná, že bude příští rok problém Zvonkové sehnat. Já Zvonkové uznávám a to jsem zmlsaný až dost. To, co říká Kuky o Karmíně přesně platí o Resistě. Nejlepší je po sklizni. Bohužel. Příště se podle toho zařídím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 13:05

Zvonkové jsme měli, bylo naroubované na nějaké slabší podnoži, protože stromek velký nebyl-střední, dobře se tvaroval, ale moc dobře zakořeněný nebyl, protože jednoho roku obsypán bohatou úrodou byl vyvrácen větrem.Skoro každým rokem byl obsypán žlutými plody, na slunci s pěkným načervenalým líčkem.Tenkrát udělané foto by se hodilo na přední stranu zahradkářského časopisu.Ovoce vydrželo velmi dlouho na skládce do jara, bylo tvrdé.Plody po rozkrojení, nebo jiném narušení nehnědly, ale chuť (když to přeženu)jen lepší řepy.Možná z důvodů vyšší nadmořské výšky.Dodatečně vzpomenu,že příchuť mi vzdáleně připomínala hašlerky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 12.4.2013 13:35

Pri surfovaní na webe som narazil na názov odrody "Drei Jahre dauernder Mutterapfel" - Tri roky vydržiace matkino jablko.(Obr. str.546 Reifzeit..."Pre kuchyň je použiteľné už v januári, často skutočne najskôr na Veľkú noc a v dobrom sklepe vydrží viac rokov). Prikladám zopár stránok(3) a jeden obrázok. Netuším, akoby mohlo chutnať po 2-3 rokoch skladovania. Bajas.





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 15.4.2013 9:46

Malo by sa jednať o :          

Champagner Renette, um 1770 (Frankreich) = Borinski, Champagner, Drei Jahre dauernder Mutterapfel, Fürstlicher Tafelapfel, Glasapfel, Glas Renette, Glattapfel, Glatte gelbe Renette, Goldgranater, Herrenapfel, Jahrapfel, Käsapfel, Kapuzinerapfel, Loskrieger, Mutterapfel, Rabenapfel, Reinette Blanche de Champagne, Rübenapfel, Schätzler, Silberapfel, Soskrieger, Taffetapfel, Wachsapfel, Wachsrenette, Weinsäuerling, Weiße Versailler Renette, Weißer Kanadaapfel, Weißer Zwiebelapfel, Welchweinling, Zweijährling, Zwiebelapfel

Zdravim. Bajas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 15.4.2013 17:24

Se vzrůstajícími teplotami se jablka ve sklepě začínají kazit. Již před časem to postihlo Gascoigneho šarlatové, které si zachovalo jakous takous chuť, ale dužnina je suchá. Bohužel kazivost postihla náhle i Bláhovo oranžové, které by jinak bylo chuťovým držákem odrůd typu Coxova reneta. Dobře vybarvené Melrose je nasládlé a aromatické a samozřejmě s dužninou ještě v dobré kondici. Resista to vzdala už před časem a jak jsem psal, tak nejlepší byla po sklizni. Otava je zvadlá, kazí se, ale jinak je stále chutná. Kupované Goldstary jsou mnohem chutnější, než ty moje, to musím přiznat. Mají příjemnou nasládlou chuť. Stále ve výborné kondici je na podzim kupované Zvonkové (...Glockenapfel). Dužnina je ještě překvapivě pevná přiměřeně šťavnatá a typicky navinule osvěžující. Pro mě tedy velmi chutná. Celkové doporučení Josefa Kutiny z Pomologického atlasu zní: "Stále zajímavá zimní, celkem plodná odrůda, vhodná především pro drobné pěstitele, hledající dobře skladovatelnou odrůdu, které neodradí její záporné vlastnosti". Bohužel tyto vlastnosti zřejmě odradily nedaleké majitele ovocných sadů, kteří vyřadili ze svého pěstování nejen Zvonkové, ale i Starkrimson a Kid´s Orange. O velmi chutných a aromatických Glostrech (Zvonkové x Richared Delicious) jsem psal. Koupil jsem teď jeden plod "obřích" Glostrů, ale jelikož byly zřejmě vytažené z chladírny, tak byly jako kámen a bez chuti. Snad jediné velmi sladké jablko, které stále oceňuji je Starkrimson Delicious a to proto, že přes svoji sladkost je i silně aromatické, což se o "goldenovské" Pinově říci nedá. 
 

Zvonkové a Gloster 15.4. 2013 (kupované na podzim)
Zvonkové a Gloster 15.4. 2013 (kupované na podzim)
Zvonkové je samozřejmě v lepší kondici než Gloster
Zvonkové je samozřejmě v lepší kondici než Gloster
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 16.4.2013 15:50

Zde je slibované porovnání posledních tří odrůd z mého sklepa.

Sirius - dužnina tuhá, chruplavá a velmi šťavnatá, barva dužniny žlutavá, jeden plod se už začal kazit.

Melroze - dužnina tuhá a chruplavá, trošíčku už ale i moučnatá, méně šťavnatá než Sirius, barva dužniny bílonazelenalá. Dosud se nekazí.

Starkresa - vzhledově z nich nejhezčí, dužnina tuhá, ale už znatelně moučnatější, méně šťavnatá než Melroze, barva dužniny bílá s nádechem zelené. Dosud se nekazila.

Bohužel jsem zapomněl na další odrůdu - Jonalord. Ten si však minulý týden odvezla snacha. Plody vypadaly velice dobře. Naposledy jsem ho jedl asi před 10 dny, dužnina byla ještě chruplavá a dostatečně šťavnatá. Souhlasím s p. Vysloužilem, že to je neprávem opomíjená odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 25.4.2013 8:51

Použil bych tady formulaci z popisu chuti moderních odrůd broskvoní a to "jednostranně vyvinutá chuť". Myslím tím neznámou odrůdu ve vlákně "Poznáte někdo odrůdu jablka?". Takže tato chuť u neznámé odrůdy je takto jednostranně vyvinutá, pouze s tou charakteristickou příchutí. Dužnina plodu je zelenobílá. Naopak by se dalo říci, že např. u Melrose je chuť vyvinutá dvoustranně a to u dobře vybarvených plodů se nejprve objeví nasládle aromatická příchuť odrůd typu Red Delicious, která přechází do další chuti, a to do Jonathanu. U menších "glostříků", které jsem vyfotil v tomto vlákně společně se Zvonkovým je stále současná chuť výrazně nasládle aromatická (Red Delicious) bez dalšího chuťového vývoje (přechod ještě k jiné chuti po rozkousnutí). Plody těchto menších Glostrů se překvapivě ani nekazí. Je to takové malé překvapení roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika