Kdo pozná odrůdu?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mirek_Novák - (4) - 73.1 (?), 28.2.2010 11:29, zobrazeno: 8720x
Dobrý den
Poznal by někdo odrůdu jabloně? Měl bych zájem takovou koupit, ale opravdu si nevím rady. Kromě fotek znám ještě tyto údaje: Loni na konci října jsem jablka otrhal. Některá z nich spadla a k mému podivu se ani moc nenatloukla. Jsou spíše tužší, ale ne příliš. Dala se konzumovat hned v říjnu. Chuť je sladká, svěží. Přiložená fota jsou z 28.2., skladoval jsem je v bedýnce při asi 14 st.C. Dosud jsou chuťově vynikající, stále tužší, u některých jen s velmi mírně vrásčitým povrchem, jinak bych řekl, že jsou snad ve stejném stavu jako v říjnu. Během skladování se dosud (28.2.) různým způsobem zkazilo asi 25% jablek. Povrch se dá hadrem vyleštit do krásného lesku. Soused má dvě tyto jabloně, jedna je celkem malá, druhá naopak velká. Již několik let se o jabloně nikdo nestará a přesto slušně plodí.
Děkuji předem za rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mirek_Novák - (4) - 73.1 (?), 1.3.2010 22:00
Soudě podle fotek, co jsem viděl, to Idared nebude. Ten znám, tohle je ale něco jiného.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 7.142 (?), 2.3.2010 10:27
Ad Wimpi: Do určování odrůd se většinou nepouštím, pokud by mělo být alespoň trochu sofistikované, mělo by vycházet z maximálního počtu pomologických znaků a samozřejmě chuťového srovnání. Zde krátký popis i vzhled k Idaredu přímo naváděl. Měl jsem už Idaredů několik, na různých podnožích a stanovištích a někdy byl rozdíl tak velký, jako kdyby nešlo o stejnou odrůdu. Zejména na M9 byly plody velmi pěkně vybarvené, vyzrálé a chuťově výborné - ovšem na úkor doby skladovatelnosti, chyběl i typický lesk slupky. Na druhé straně dlouho skladovatelných odrůd podobných Idaredu tak mnoho není. Konečné vyhodnocení (preferoval bych chuťové), zda se o Idared jedná, je na pěstiteli, pokud nechce využít odborných komisí na různých výstavách, jejichž závěry však nemusí být vždy stoprocentní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mirek_Novák - (4) - 73.1 (?), 28.2.2010 21:11
Tak zde jsou stopkou dolů. Díky Novák
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.242 (?), 25.3.2010 21:24
Tak nevím, nemohlo by jít o Parménu zlatou?
Těžko hodnotit podle fotky
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|