kácení ovocných alejí

host - 128.44 (?)
21.2.2009 16:16

Porušuji daný slib. Nebyl jsem nikdy v žádném pražském obchodním centru. Zase útok naslepo. A teď to silně zkrátím. Můj názor je, že co bylo člověkem založeno, může být jím také odstraněno. Že se TO jmenuje strom není podstatné. Prostě člověk musí hospodařit. Když TO, co vyhovovalo kdysi nyní nevyhovuje, je nutné TO změnit. Vykopat, zbourat, přestavět a podobně. Kdyby byli památkáři (zelení, ekoteroristé) ve středověku, místo krásné Hluboké by teď estéti obdivovali nějakou zemljanku, možná malé hradiště.

Proč pořád někdo chce udržet jakýsi fiktivní stav "jak to bývalo krásné".  A naoroubovat to na dnešní podmínky. 

Proč jsou (například)  obrovské problémy s poražením stromu u paneláku, který tam někdo zasadil před dvaceti lety těsně u zdi? Dneska je z toho patnáctimetrové hovado, lidé z pěti bytů musí svítit i ve dne, odírá to fasádu za drahé peníze pořízenou rekonstrukcí, ale porazit se to nesmí... protože.

Proč ne??

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vegeta - (5) - 83.161 (?), 21.2.2009 14:23

Jak a čím může být strom nebezpečný?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 21.2.2009 15:23

Vegeto, jak a čím může být strom nebezpečný? Takhle hloupě se snad může ptát jen někdo kdo jezdí jen metrem.

host - 180.2 (?), 21.2.2009 15:30

Zeptám se tedy taky hloupě. Jak a čím může být strom nebezpečný? Asi jako každé zábradlí mostu, nebo svodidla či patníky a domy kolem silnic? Řidičák mám 40 roků a ještě jsem nic z toho nikdy nepotkal. Stanislaw

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 37.119 (?), 21.2.2009 14:23

Ale dýmku míru zatím nelze vykouřit. V zadaném vláknu nestojí, jak daleko od silnice a to není demagogie, ale je to velmi podstatné a důležité. M.R.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 21.2.2009 14:59

Strom za krajnici může působit jako tmel podkladu komunikace (například na náspu kořenový bal zajišťuje stabilitu svahu, případně kořenový systém zajišťuje odvedení vod z tělesa komunikace - myšleno z podkladních vrstev komunikace). Toto využití stromořadí bez debat prodlužuji žívotnost komunikace. Na druhé straně stromy v rozhledových poměrech (křižovatky), v nepřehledných zatáčkách a v neposlední řadě přímo v krajnicích komunikací způsobují průserové věci. 
Je jen na zdravém rozumu, kde stromy mají zůstat a kde by se měli odstarnit. Často vídám, že staré aleje se obnovují (stromy se vysazují dál od krajnice), nebo vznikají aleje nové, kde nikdy nebyly. Při zachování zdravého rozumu při výsatbě je to určitě dobře.
Martin

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 21.2.2009 15:18

Ano, ta diskuze pro vás, z pražských obchodních center, nemůže být přínosná ničím.

host - 128.44 (?), 21.2.2009 16:16

Porušuji daný slib. Nebyl jsem nikdy v žádném pražském obchodním centru. Zase útok naslepo. A teď to silně zkrátím. Můj názor je, že co bylo člověkem založeno, může být jím také odstraněno. Že se TO jmenuje strom není podstatné. Prostě člověk musí hospodařit. Když TO, co vyhovovalo kdysi nyní nevyhovuje, je nutné TO změnit. Vykopat, zbourat, přestavět a podobně. Kdyby byli památkáři (zelení, ekoteroristé) ve středověku, místo krásné Hluboké by teď estéti obdivovali nějakou zemljanku, možná malé hradiště.

Proč pořád někdo chce udržet jakýsi fiktivní stav "jak to bývalo krásné".  A naoroubovat to na dnešní podmínky. 

Proč jsou (například)  obrovské problémy s poražením stromu u paneláku, který tam někdo zasadil před dvaceti lety těsně u zdi? Dneska je z toho patnáctimetrové hovado, lidé z pěti bytů musí svítit i ve dne, odírá to fasádu za drahé peníze pořízenou rekonstrukcí, ale porazit se to nesmí... protože.

Proč ne??

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 45.5 (?), 21.2.2009 17:28

Trošku jste to posunul stranou od komunikací. Já v Praze bydlím 37 roků, jsem "náplava" z vesnice a neustále se na venkov vracím. Souhlasím s Vámi, že na sídlištích ve většině případů projektuje výsadbu zeleně "d...l". Zároveň z vlastní zkušenosti-2 panel. sídliště-vím, že za 20 roků tam ty stromy do tak velkých rozměrů nenarostou, ale to jen na okraj. Někdo psal, že už nejezdíme žebřiňáky a kočáry... to je pravda, ale silnice, kolem kterých jsou ještě zachovány staré zdravé stromy taky nebyly stavěny s tím záměrem, že se po nich budou prohánět auta rychlá a často i přetížěná. Ty silnice jsou ve většině případů zcela původní cesty, jak psal Radek, potažené několikrát asfaltem. A "jak to bývalo krásné", to jste uvedl až Vy. Nikdo nenaříkal nad tím, co bylo... sama za sebe lituji jen, jak jdeme soustavně ode zdi ke zdi. A to nejen ve věci kácení stromů. M.R.

host - 128.44 (?), 21.2.2009 17:58

Záleží na tom jaké stromy. Bydlíme v bytech asi 25 let a borovice a smrky jsou ve 4 patře. Autorem těch žebřiňáků a kočárů sem já. Chtěl jsem jen naznačit, že to co se lidem v dobách kočárů zdálo být dobrý nápad - a taky bylo, je dnes poněkud na obtíž. Jednak ty stromečky poněkud povyrostly, takže ty silnice dost často poškozují. Druhak se podstatně změnil "styl jízdy", dá-li se to tak napsat. Obávám se, že dát příkaz automobilkám, aby stavěly slabá a pomalá auta asi nepůjde. Kdybyste zajela do servisu a objednala si úpravu na zpomalení auta na kočárovou rychlost, zavolají Chocholouškovi. Nahradit kamiony žebřiňáky asi taky nepůjde.

Ano, přeháním, ale to je prostě tak. Auta jsou rychlá a stromy blízko silnic nebezpečné.

host - 24.183 (?), 21.2.2009 17:18

Myslím, že důvody pro hromadné kácení stromů jsou jednodušší, než si většina lidí dovede představit... víte kolik silničářů a úředníků potřebuje sehnat zadarmo dřevo na topení???

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz