Jakou technikou a kdy roubovat?

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?)
11.12.2009 13:20

Taky jsem začínal s odběrem roubů kolem vánoc, dost zásadní však pro mně bylo zjištění, kdy rouby odebírá (a distribuuje) litoměřická Sempra - 2. polovina února, takže vlastně rouby řežu a uskladňuji rok od roku později.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 36.79 (?), 11.12.2009 8:15, zobrazeno: 14873x

Dobrý den všem, jsem začátečník s minimálními zkušenostmi s roubováním a proto se chci poradit.Chtěl bych na jaře přeroubovat 2 větve jabloně asi 4-5cm silné za kůru a poté asi 3 jednoleté výhony kopulácí.A nyní můj dotaz, kdy se roubuje kopulací a kdy za kůru?mohu roubovat kopulací ještě dříve než poteče míza a použít rouby ze stromu na strom?Za kůru asi budu muset odebrat rouby v zimě že?kdy nejlépe někdo říká kolem vánoc někdo zase že až v únoru-prosím o vaše názory a rady díky Tom.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 11.12.2009 8:38

Ano, kopulací můřžete roubovat dřív než poteče míza, klidně ze stromu na strom
U jabloní je jedno, kdy rouby odeberete. Stačí dokud nemají lístečky. Protože napřed teče míza a teprv potom pupeny raší, lze i v případě roubování za kůru zachytit interval, kdy lze roubovat ze stromu na strom. Praktičtější ale je mít rouby nařezané předem a za kůru roubovat až za plné mízy, kdy stromy raší,  klidně i v době květu .
   Dvě větve silné 4-5 cm jsou svým průměrem optimální pro přeroubování. Jenom dejte pozor, aby větve, které ponecháte nebyly o dost výš než rouby. Podle zákona apikální dominance porostou víc tyto větve a rouby budou živořit.

host - 36.79 (?), 11.12.2009 9:07

Díky moc za rychlou odpověď-budu se řídit Vaší radou.Tom

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 11.12.2009 10:04

Roubuji za kůru kolem 25. dubna a to rouby odebranými asi 3-4 týdny předem aby nebyly narašené a ty rouby klidně ve svazku pohodím na trávu (nebo do mechu) na severní zastíněné straně šopy. Když jsem odebíral dříve a dával do sklepa, tak ujatelnost byla menší. Při roubování za kůru je jeden takový důležitý detail a to že mírně seříznu jednu stranu roubu přiléhající k neodchlípnuté kůře a říká se tomu zlepšený způsob.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 11.12.2009 10:37

myslím, že odpovědi na vaše dotazy jsou zevrubně zodpovězeny v archivu.

Souhlasím s tím, že jabloně lze roubovat ze stromu na strom, při tomto postupu jsem si ale už párkrát "naběhl" - to když roub nebyl dostatečně zpožděn za podnoží (resp. byl narašen), takže ho praktikuji spíše v případě, když zastřihávám čerstvě zasazený stromek (ten bývá díky tomu, že byl vyorán, téměř vždy zpožděn) a současně získávám pár roubů nové odrůdy.

Máte-li možnost rouby na pár týdnů uložit při teplotě pár stupňů nad nulou,  udělal bych to. Na druhé straně - odebírat rouby jabloním v polovině ledna, jak to radí některé příručky (čas. Zahrádkář nevyjímaje) je nesmysl, který pouze zhorší budoucí ujímatelnost roubu. 

host - 32.84 (?), 11.12.2009 12:39

Odebírám léta rouby kolem vánoc a nemůžu si stěžovat že by se neujmuly. Patrně doba odběru roubů nemá na případnou neúspěšnost roubování dominantní vliv a chyby v takovém případě je nutno hledat pak asi jinde, na př. v samotném provedení práce. Rouby uchovám na půl v zemi na severní straně domu, den před roubováním odříznu malou spodní část roubu a rouby položím do sudu s vodou. Roub, který se nepotopí(stává se málokdy) vyřadim. Druhý den rouby z vody vyjmu a roubuji Tittelovým způsobem. Základem úspěchu je klidná ruka a hlavně ostrý nůž. Hora.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 11.12.2009 13:20

Taky jsem začínal s odběrem roubů kolem vánoc, dost zásadní však pro mně bylo zjištění, kdy rouby odebírá (a distribuuje) litoměřická Sempra - 2. polovina února, takže vlastně rouby řežu a uskladňuji rok od roku později.

host - 90.168 (?), 11.12.2009 13:24

Jak je to s odebíráním roubu u třešní? Někde se doporučuje už v polovině prosince -  to je letos asi moc brzo?   Gl.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 12.12.2009 11:46

Podle mě nemá doba odběru sama o sobě na úspěšnost roubování prakticky žádný vliv. Důležité je pouze to, aby rouby nebyly vyschlé nebo naopak narašené. Rouby jabloní samy neraší, ať je nařežete kdykoli. Jiná věc je u peckovin, zejména třešní a višní. V prosinci se řežou právě proto, aby nezačaly samy rašit. Pro roubování bez mízy  (kopulací, kozí nožka, rozštěp aj.)  to třeba není, peckoviny se roubují brzy, klidně třeba koncem února. Za kůru však až v květu a udržet do té doby rouby nenarašené a přitom svěží, není snadné. Zatímco zavadlé rouby jádrovin lze oživit ve vodě a normálně se ujmou, scvrklé peckovin obvykle ne.

host - 24.183 (?), 12.7.2010 8:19

Minulý měsíc jsem našel ve sklepě zapomenuté rouby, zkusil jsem kopulaci a nyní mi všechny naroubované větve krásně kvetou. Pokusím se vypěstovat jablko na letošním roubu, ať příroda ukáže co umí

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz