jakou jabloň do 650m n/m

host - 166.14 (?)
5.10.2007 7:18
Pane Martine, připojuji se pouze s malou zkušeností. Naše zahrada je v podobné výšce  i ve stejném kraji. Stromky z Vámi uvedené školky jsme zkoušeli vícekrát,  ale u nás nejdou. Letos jsme  měli velkou a velmi kvalitní úrodu Rubínů na semenáčích. Z nových stromků se nám povedl Red Idared. Já bych zase prosila zkušenější pěstitele o radu, kdy Rubíny správně sklízet. My je začali sklízet kolem 15.září a poslední, ve středu stromů, koncem září. Děkuji Naďa
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 139.52 (?), 1.10.2007 13:34, zobrazeno: 33911x

Dobrý den, jsem zahrádkářský laik a tak bych potřeboval poradit jaké si mám koupit jabloně do nadmořské výšky 650 m. Preferoval bych odrudy ranné a zimní, nenáročné na pěstování (střih a závlahu). Děkuji Martin

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 85.27 (?), 1.10.2007 15:27
Samotná nadmořská  výška je nic neříkající pojem. Svahy Pálavy sahají nad 700 metrů a patří k nejteplejším místům naší země. Bělá pod Pradědem má něco přes 400 a místy je tam sníh půl roku.

host - 139.52 (?), 1.10.2007 15:38
Dobře, tedy doplňuji. Jedná se o podhůří Šumavy, mírný západní svah v návětrné a otevřené krajině. Martin

host - 215.8 (?), 1.10.2007 20:50
Myslím, že nejlepší je poohlédnout se po okolí, pohovořit se zahrádkáři v okolí, co se jim daří a co ne. Jestli chcete stromky kupovat, tak raději rezistentní odrůdy na vzrůstnějších podnožích. Druhá možnost je naroubovat si (nebo si nechat naroubovat) nějakou starší, místně osvědčenou odrůdu. Ale s jablky jako ze supermarketu moc nepočítejte.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 1.10.2007 22:32
Dobrý večer. Z rezistentů skuste Melodii, Anetu a Rajku. Mohlo by se dařit i letní Haně, či zimní Rubinole. Jinak je opravdu dobré se poradit s místními zahrádkáři co oni s úspěchem pěstují. Také se vzhledem k půdním a chladným podmínkám přikláním k podnožím semenáč, nebo švédské A2.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 85.27 (?), 1.10.2007 22:56

Možná důležitější než volba odrůdy, kterých je nepřeberné množství a lze je koneckonců měnit, je rozhodnutí, v jakých tvarech chcete jabloně pěstovat. Nejméně náročné na střih a závlahu jsou vyšší kmenné tvary odrůd dlouhého vývoje (bujnější) na silněji rostoucích podnožích. Stromy jsou vznosné, dlouhověké, nevyžadují kultivaci půdy ani každoroční řez. Plody nečekejte výstavní, zato déle vydrží.
  Jinak samozřejmě platí to, co psali kolegové výše.

host - 139.52 (?), 2.10.2007 13:33

Pánové, děkuji Vám za cenné rady. V jiném příspěvku jsem našel odkaz na školku Fytos a jelikož často jezdím do Plzně, zkusím tam nakoupit podle Vašeho doporučení. Ještě naokraj,  Rubinolu pěstuji pátým rokem, letos mám poprvé větší úrodu opravdu chutných jablek s krásným zbarvením. Je to moje prvě zasazená jabloň, takže mám z ní velkou radost. Zkoušel jsem i Golden Delicious, ale až pozdě jsem zjistil, že do našich končin je to absolutně nevhodná odrůda. Martin

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 85.27 (?), 2.10.2007 14:57
Lehká pomoc. Golden je ciltivý a náročný svými plody, dřevo je odolné dosti. Přeroubujte jej odolnější odrůdou, časové zdržení bude mnohem menší než jeho likvidace a výsadba nového.

host - 166.14 (?), 5.10.2007 7:18
Pane Martine, připojuji se pouze s malou zkušeností. Naše zahrada je v podobné výšce  i ve stejném kraji. Stromky z Vámi uvedené školky jsme zkoušeli vícekrát,  ale u nás nejdou. Letos jsme  měli velkou a velmi kvalitní úrodu Rubínů na semenáčích. Z nových stromků se nám povedl Red Idared. Já bych zase prosila zkušenější pěstitele o radu, kdy Rubíny správně sklízet. My je začali sklízet kolem 15.září a poslední, ve středu stromů, koncem září. Děkuji Naďa

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 85.27 (?), 5.10.2007 8:06
Rubíny sklízím při dobré úrodě natřikrát, a to v intervalech  2 - 3 týdnů. Poprvé protrhávám největší plody v polovině září, podruhé počátkem října, zbytek v 2. polovině října. Termíny mohou být samozřejmě v teplejších polohách dřívější. Rubíny mají pro postupnou sklizeň 2 dobré vlastnosti. Díky dlouhým stopkám předčasně nepadají a na probírku dobře reagují zvětšením a dobarvením ponechaných plodů.  Jablka z poslední sklizně jsou nejvybarvenjší a nejchutnější, nejdéle vydrží asi ty z té prostřední.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?9:56
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz