Jaké odrůdy do 650 m n. m

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?)
28.8.2010 9:37

Jabloně - Selena (Vanda), Jonalord, Rubín, možná některé z nových Kumštových odrůd (Blaník, Vltava, Tábor,...nemám vyzkoušené)
Hrušně: Konference, Thirriotova, Lucasova
Třešně: Kordia, Těchlovan

Možností je mnohem víc, výběr je široký.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 18.191 (?), 27.8.2010 14:05, zobrazeno: 9804x

D.den.Jsem totální začátečník, zakládám zahrádku a plánuji tak 4 jabloně,2 hrušňe a 2 třešně.Poraďte mi prosím nějaké odrůdy vhodné do vyšší nadm.v.,na uskladnění, středně vzrůstné(nemusí být zákrsky),odolné nemocem, stříkat nechci a neumím,..Snažila jsem se něco najít na netu, ale nerozumím tomu, a zdá se mi, že každý vychvaluje to svoje.Po okolí jsou na vsi většinou letité, různě udržované stromy, o kterých už majitelé netuší, co to je.O školce v okolí nevím.Takže bych uvítala rady a nákup po internetu.Dřív tady byl jen 1 stromek Spartana, chuťově mi moc chutnal, ale asi po 6 letech odešel.Loni měl jen pár lístků a letos se vůbec neprobudil.Je holý, ale když uříznu větev a dám ji do vody, tak začala pučet.Tak nevím, co se mu stalo.

Třešeň bych potřebovala odolnou proti praskání plodů. Máme 1 -Van-sklizeň se vydaří tak 1 za 10 let.Letos ani ň,díky počasí při květu, loni obsypaná a vše shnilo díky dešťům při dozrávání ještě než zčervenaly...

Hruška-odolnost proti rzi hrušňové asi neexistuje, tak alespoň do vyšších poloh, letní a zimní.

Děkuji za všechny rady.Lenka F.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 28.8.2010 9:37

Jabloně - Selena (Vanda), Jonalord, Rubín, možná některé z nových Kumštových odrůd (Blaník, Vltava, Tábor,...nemám vyzkoušené)
Hrušně: Konference, Thirriotova, Lucasova
Třešně: Kordia, Těchlovan

Možností je mnohem víc, výběr je široký.

host - 82.2 (?), 28.8.2010 10:19

Čo sa týka toho Spartana-pokiaľ je koruna živá a strom nepučí, skontrolujte korene. Nemáte na záhrade hryzce vodné? Tie sú schopné zožrať všetky korene až ku kmeňu a stromček navonok vyzerá normálne, ale keď zatiahnete, vylezie zo zeme holý kmeň.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 30.8.2010 20:27
Lucasova je dost teplomilná. V 605m bude řepovitá. Odolná spolehlivá bude třeba Hardyho. Kordia ráda zmrzá v květu. Pokud u Vás hrozí pozdní mrazíky, volil bych jinou.

host - 50.172 (?), 8.10.2016 19:43

Dobrý den, může mi někdo dopručit odrůdy jabloní do mé polohy?

Jsme v podhůří Šumavy 600 mnm s velkou zahradou-dostatek prostoru.
Nyní mám jeden stromek Rubinola-semenáč, zimní odrůda.
Chtěl bych ještě 4 jabloně.Jde mi o chuť jablek, né o velikost plodů, či podobné věci.
Má představa je:
-průsvitné letní-letní
-matčino-podzimní
-spartan-zimní
-idared-pozdně zimní

nebo jiné vhodnější odrůdy podobné chuti. Za rady dík Josef.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4668) - 38.136 (?), 8.10.2016 20:30

V podstatě všechny jsou hodně citlivé na strupovitost i padlí. To může být problém na horách, kde je vlhko. Idared je teplomilnější, musí vyzrát, aby byl chutný. I u mně v HK (235 mnm) jsou znát rozdíly v chuti v jednotlivých letech. Místo Idaredu třeba Pohoda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz