Jak ostrihat tenhle idared?

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?)
28.3.2011 15:55

Dávám v podstatě za pravdu předcházejícím příspěvkům. Strom má značné přírůstky a letos zřejmě nezarodí, proto s řezem dost opatrně. Teď bych udělal jen velmi lehký průklest - odbočky od hlavních větví, které jsou blíže než půl metru od kmenu a "stojáky" dovnitř do koruny, s dalším řezem bych počkal až za vegetace, po odkvětu, případně letní řez v červenci - srpnu a opět jen málo v místech přehoustlé koruny, vlky, zakrácení přerostlého obrostu hlavních větví. Pokud bude v příštím roce či v roce dalším bohatá květní násada, pak bude doba na silnější průklest, ev. na sesazení hlavních větví na jejich nižší a méně strmé pokračování tak, jak je to už viditelné na jejich silné části z minulosti. R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
capodecima - (1) - 101.55 (?), 26.3.2011 15:37, zobrazeno: 6823x

Dobry den,

mam tu idared asi 20 let stary sem strihac amater, mam jeste par naroubovanych stromu ktery sem ostrihal a bylo mi receno ze dobre ale u tehle idaredu na fotce mam asi 6 nejsou naroubovany a nevim jak je strihat bylo mi receno abych jim jenom prostrihal vetve velky co zavazi a roustou dovnitr a zbytek ty velky slahouny co se tahnou nahoru vubec nezakracoval tak prosim o radu jak ho ostrihat nebo jestli je to tak dobre, diky za radu :)

idared
idared

host - 135.2 (?), 26.3.2011 19:16

Korunky mají zapěstované moc pěkně. Nevím, co poradí ostatní, já bych je klidně střihla místy i do dvouletého dřeva.          Lída

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 26.3.2011 21:16

Tento strom byl zmlazovaný a proto reagoval a celkem dobře. Taky tam už někdo předtím nějaký výchovný řez udělal, jinak by to vypadalo hůře. Podle mne nic s tím nedělat, on zarodí a možná až mohutně, přírůstky se zastaví, větve odkloní a později po nějakých 2 letech něco málo prosvětlit. V této fázi řezat znamená opět silný růst a to už nechceme.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.3.2011 18:57

No už jsem psal, že podle fotografie radit s řezem neumím. Ale podle mne je ten stromek přehoustlý, bude hůře vybarvovat plody. Idaret trpí silně strupovitostí a hustá koruna=strupovitosti zdar.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 28.3.2011 15:55

Dávám v podstatě za pravdu předcházejícím příspěvkům. Strom má značné přírůstky a letos zřejmě nezarodí, proto s řezem dost opatrně. Teď bych udělal jen velmi lehký průklest - odbočky od hlavních větví, které jsou blíže než půl metru od kmenu a "stojáky" dovnitř do koruny, s dalším řezem bych počkal až za vegetace, po odkvětu, případně letní řez v červenci - srpnu a opět jen málo v místech přehoustlé koruny, vlky, zakrácení přerostlého obrostu hlavních větví. Pokud bude v příštím roce či v roce dalším bohatá květní násada, pak bude doba na silnější průklest, ev. na sesazení hlavních větví na jejich nižší a méně strmé pokračování tak, jak je to už viditelné na jejich silné části z minulosti. R.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 28.3.2011 18:36

Mé zkušenosti s Idaredem jsou takové, že jde o velmi plodnou odrůdu, která vyžaduje pravidelný udržovací řez či jemné zmlazování, jinak rychle zpomaluje až zastavuje růst a stárne.  
  Letošní květní násadu samozřejmě neovlivníte.  Pokud jasně nepoznáte květní pupeny, nedělejte nic a počkejte jestli strom vykvete. Pokud ano, pak proveďte patřičný průklest, aby koruna byla přiměřeně vzdušná. Nepokvete-li, tedy nebude rodit, nemusíte řezat vůbec (ani se bát strupatých jablek) nebo si můžete pohrát s letním řezem. Když letos řez vynecháte, strom nasadí silně na květ v příštím roce. V tom případě můžete provést přiměřeně hlubší průklest za rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz