Jabloně do 465 m.n.m



Stránky: 1,  2   
Antonín Foretník - (45) - 101.95 (?) 
16.1.2022 11:25, zobrazeno: 4806x

Dobrý den, vím že k jabloním tady toho bylo napsáno již hodně. Strávil jsem celkem dost času pročítáním na tomto foru i jinde, ale nejsem na toto žádný expert (a nějaký čas určitě nebudu :-)). Před časem jsme koupili chalupu s větší zahradou kde jsou staré nebo dožívají ovocné stromy. Něco jsme zachránili, ale plánuji mimo jiné výsadbu jabloní. Poloha je na Táborsku, cca 465 m.n.m., pozemek je rovinatý, otevřenější, ale ze severu bude menší lesík, v dolní části orientace přímo na jih. Místo je hodně osluněné. Půda je ornice do cca 40 cm, pak jíl. Ph bylo 6,2 - 6,5, pak jsem lehce vápnil dolomitickým vápencem (byla pihovitost). Původní jabloně jsou např. Gascoňské šarlatové, Black Ben, Jonathan, Coxova reneta, myslím že Panenské české,... U jabloní nechci stříkat chemii, to raději oželím i větší část úrody. Péče o stromy spíš bude příležitostná. Užití jablek: něco přímý konzum, mošt, uskladnění, přesnídávky pro dítě,... S chutí je to těžké, manželka chce jablka s sladší (méně kyselin). Moc nám chutná Coxova reneta.

Představuji si tak cca 10 -12 jabloní na nějaké menší podnoži (např. M26), cca 2 - 3 letní, 2 - 3 podzimní, 5 - 6 zimních. Něco jsem předvybral, ale potřeboval bych znát i jiný názor, na základě zkušenosti rovnou odrůdu vyloučit nebo doplnit. Například vybrat odolnější druhy, aby byly chutě různé apod.

Děkujji vám za názory.

Druh / dozráváná

James Grieve - letni, prvni polovina srpna
Discovery - letni, prvni polovina srpna
Hana - letni, prvni polovina srpna
Krasava – letni, polovina srpna

Akane – podzimni, v 1/2 zari
Desert  - podzimni, v 1/2 zari
Lord Lambourne red - podzimni az rane zimni druha polovina zari

Rajka - rane zimni zacatek rijna
Matcino - rane zimni zari/rijen
(Gold) Bohemia - rane zimni zari - rijen

Honeycrisp – zimni, zari/rijen
Coxova reneta – zimni, ve 2. polovine zari
Dark rubin – zimni, ve 2. polovine zari
Rubinola – zimni, konec zari
Topaz (Red) – zimni, zacatek rijna
Sirius - zimni, prvni polovina rijna
Admiral - zimni, prvni polovina rijna
Beni Shogun - zimni, zacatek rijna
Merkur - pozdne zimni, zacatek rijna

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 16.1.2022 11:42

Coxova je etalon. Jestli tam roste, plodí a dozrává, můžete sázet cokoliv. Nezapomeňte na letňák. James Grieve paní asi chutnat nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.201 (?), 16.1.2022 12:52

Mám také radši nasládlejší, takže souhlas s PP, James Grieve ne, to spíš třeba letní Mio. Jinak závidím vám Gascoigneho šarlatové, zatím na ně nemám místo a znám ho z mládí cheeky. Z vámi uvedených máme Desert, L.Lambourne, Rajku a Matčino. Všechna jsou dobrá. Hlavně to Matčino má svou specifickou nezaměnitelnou chuť a jablka k jídlu nikde nekoupíte wink.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 16.1.2022 14:34

Chystáte se pěstovat jabloně v nadmořské výšce jakou mám já.Půdu máte zřejmě kvalitní a polohu také.Nechci Vám určovat kterou odrůdu máte pěstovat a kterou vyřadit.K uvedenému seznamu ale nějaké malé doporučení přece učiním.

Letní jabloně stačí dvě. Nejranější a s odstupem ještě jednu.Doporučení: Prostudujte si odrůdu Mantet pro druhou polovinu srpna.

Uvádíte hořkou pihovatost na plodech.Přitom skoro polovina vybraných odrůd touto chorobou trpí.Zvláště odrůdy které mají v rodokmenu Rubín, Bohemii a Topaz.Mohlo by Vás to při pěstování pěkně rozladit.Doporučení: Prostudujte si také odrůdy jiných šlechtitelských stanic. 

Naprosto mě tam chybí Jonagold nebo nějaká jeho mutace.Není všechno pravda co se o nich píše.Určitě Vám dozraje a chuť je vynikající.

Merkur není pozdně zimní odrůda.Doporučení: Nevěřte úplně všemu co uvádí prodejci nebo mainstream.Rádi přehání a manipulují.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 243.226 (?), 16.1.2022 17:58

Já teda expert na ovoce nejsem určitě, ale nevím jestli se Vám nebude trošku mlátit plán "příležitostné péče" se slabou podnoží. Mám tedy i z krátké a malé vlastní zkušenosti za to, že čím menší strom, tím víc potřebuje péče. Ať už stavění opory, pečlivější řez, důkladnější péče o plody, vysekávání plevele/vysoké trávy, nebo zálivka v suchém roce. Už se mi stalo, že jsem na obsypaném zákrsku přišel 2x o úrodu kvůli suchu. Jednou začaly plody zasychat a padat. Podruhé jsem se snažil podpořit závlahu, místo toho mi v naprosto suchém roce zběsile řádila moniliová hniloba a spouštěly ji plody, které předtím napadl obaleč. Přitom na jiných stromech si jabloň s obalečem poradila a ranku po něm uměla na plodu zatáhnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.243 (?), 16.1.2022 21:57

Nesedí mi, že manželka chce jablka sladší (méně kyselin) a přitom jí chutná Coxova reneta, která má právě díky kyselinám renetovitý říz.

Já letní jabloň nepotřebuji žádnou, přes léto konzumují jiné ovoce, takže 2-3 letní jabloně jsou z mého pohledu moc. Z podzimních bych doporučil Vandu, ze zimních Angold a ze seznamu bych nedoporučil Honeycrisp. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
su2 - (2) - 168.235 (?), 16.1.2022 21:13
Dobrý den. Jestli máte alespoň trochu víc prostoru, zkuste sehnat stromky na trochu vzrůstnějších podnožích než M26, v podobné a blízké lokalitě jsem to s ní asi dvakrát nevyhrál, moc se stromkům růst nechce, též se suchem bývá problém. Také to bude tím, že nejsem pěstitel první třídy jako např. Mičurin II, nebo Ivan Hlavatý a další. Pokud by šlo o staré odrůdy na semenáči, výborný přehled o tom, co se tu pěstuje a čemu se daří, má ing. Buzek. Zlatá střední cesta by byly asi zákrsky až čtvrtkmeny na M7, M4 a podobných, na těch už můžou být pěstovatelné ve volném tvaru odrůdy, které jinak nízkých tvarů příliš nemilují, jako např Panenské, nebo Matčino. Ze zimních bych ještě vyzdvihl Boskoopské, sice mírně navinulejší, ale velmi slušná chuť a moc chorobami netrpí. Coxovu vám tiše závidím. Dále bych uvažoval o Auralii, žluté chutné plody, nepříliš náročná odrůda. Sklízím září/říjen. Naprostá chuťová bomba mezi sladšími jablky je Čistecké lahůdkové. Pokud se smíříte s tím, že ne všechny plody budou beze strupů a že nevydrží moc dlouho. Petr z Pardubic by Vám určitě doporučil báječnou Bláhovu oranžovou renetu. Topaz vám asi doporučit nemohu, dost si tady o něm počtete. A ještě tak trochu "mimo soutěž". Právě nedaleko Tábora se kdysi pěstovalo Míšeňské. Náramně mu vyhovuje těžší půda. U sebe jsem ho nezkoušel, zatím potřebuji nahradit výkonnými sortami staré stromy, pak bude prostor na pokusy. Přeji hodně zdaru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.144 (?), 17.1.2022 12:10
Dobrý den, já jsem se na podzim také pustil do výsadby jabloní a na jaro mám připravenou další várku vlastnoručně štěpovaných na podnoži A2. Během dvou let se mně uvolní další místo po švestkách a tak chci doplnit sortiment nejen na A2, ale i na MM106, pokud se mi je tedy letos podaří koupit u mého ověřeného prodejce. Nejsem tak vysoko jako vy (pro mé pěstitelské nadšení naštěstí). Seznam bych rozšířil o Zvonkovo, Londýnské a nebo třeba Biogolden. Přeju hodně úspěchů s pěstováním. Já osobně mám vysazeno tolik jalboní, že se až zaplodí bud se upiju moštu a cideru a nebo bude mít výkupna za pár haléřů hody. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 25.1.2022 23:37

Jsem sice 430 n.m., ale obklopen kopci 600-700m.n.m.Krkonoše. Mám 2x rubinoly na mm106 a šíleně mi trpí strupovitostí. Merkur na m26 nerostl vůbec. Admirál na m111 starý 7 let. Poslední sezonu se neobjevila f. skvrnitost, tak doufám, že to bude pokračovat a navíc je již konečně " plný " plodonosného obrostu. Nestříkám ničím ani ca pouze vápním dost trávu. Jeden strom a byl jsem zvědavý jak se časem vypořádá s nemocí bez mého zásahu. Já mám pouze 20cm nějakou hlínu z trávy (asi drnovku) a poté červený jíl.  Jablka jsou krásná a chuťově vynikající a s přehledem dozrají. Dále mám angold na mm106 a také ničím nestříkám. Plody jsou zdravé a mně chutnají. S tou chutí je to zde problém, protože mi zachází slunce v 16 hodin za kopec a tím pádem se dostávám absencí několika hodin bez slunce do relativně vyšší nadmořské výšky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 24.84 (?), 26.1.2022 8:21

Obo je to určitě strupovitost? Na Rubinole jsem měl Elsinoe pyri, strupovitost zatím ne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika