Osobně mám od dětství odpozorováno ze sadu mého tatínka pěstování jabloní pouze s kotlovitou korunou. Sama nyní jabloně pěstuji s terminálem, přesto musím říci, že většině odrůd kotlovitá koruna zřejmě vyhovuje. Tedy odrůdám starším (výsadba před čtyřiceti lety), ale nověji i například Red Melbě, Melrose, Florině či Seleně. Jenom Matčino s kotlovitou korunou moc nerodilo a umoudřilo se až poté, co se mu zapěstoval nový terminál. Jde o volně rostoucí čtvrtkmeny až polokmeny na středně vzrůstných podnožích ve 400 mnm.
Aké máte skúsenosti s pestovaním jabloní s kotlovitou korunou? Na 2 ročnej jabloni (Delikates, podpník P60-niečo medzi M9 a M26) sa mi ulomil terminál. Zostali iba tri bočné konáre, ktoré rastú rovnomerne. Vidím iba dve možnosti (okrem vykopania stromčeka): odstránenie dvoch bočných konárov, vyviazanie toho tretieho a zapestovanie novej koruny. Druhá možnosť je pestovať strom s dutou, kotlovitou korunou s troma kostrovitými konármi. Delikates by mal rásť bujnejšie, neskôr v dobe plodnosti slabšie. Aj prvá, aj druhá možnosť má výhody/nevýhody. Aké máte názory?
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?),11.4.2011 10:46
Osobně mám od dětství odpozorováno ze sadu mého tatínka pěstování jabloní pouze s kotlovitou korunou. Sama nyní jabloně pěstuji s terminálem, přesto musím říci, že většině odrůd kotlovitá koruna zřejmě vyhovuje. Tedy odrůdám starším (výsadba před čtyřiceti lety), ale nověji i například Red Melbě, Melrose, Florině či Seleně. Jenom Matčino s kotlovitou korunou moc nerodilo a umoudřilo se až poté, co se mu zapěstoval nový terminál. Jde o volně rostoucí čtvrtkmeny až polokmeny na středně vzrůstných podnožích ve 400 mnm.
Nikdy jsem to u jabloní nezkoušel ale můžu tlumočit, co říjakí jiní (literatura). Kotlovitá koruna u jabloní se "může" jenom když je slabě vzrůstná a krátké předpokládané životnosti. Dalším zajímavým faktem je, že se snaději zatížením ulomí hlavní kostrové větve. Když máme terminál, tak to vazební pletivo je zevnitř úhlu je jako žebro, jako výztuha, tedy pokud má větev odklon alespoň kolem 45°,(jinak ten vnitřní kout plynule neprorůstá a jenom se pletiva natlačují - nesrůstají a to se taky ulomí raz dva).
Kdysi jsem nechtěně ulomil terminál u odrůdy Jonathan. Pěstoval jsem ho dál bez problémů s kotlovitou korunou. Ale při větší násadě plodů jsem musel kosterní větve podpírat.
Prakticky každý ovocný strom lze pěstovat s kotlovitou korunou (bez terminálu). Ale u jabloní v tom nevidím žádnou výhodu. Stromy mají obecně tendenci zaujmout pro ně co nejpřirozenější tvar a nový terminál vytvořit, a to včetně broskvoní u nichž je kotlovitá koruna považována za zlatý standart. Udržování nepřirozeného tvaru koruny přidáší dle mého zbytečně velké nároky na tvarování a řez.
Vďaka za názory. Jablone s dutou korunou som videl mnohokrát. Tri stromy máme dokonca na záhrade. Ide však o slabo rastúce (neznáme) odrody, kde najmä pri jednom z nich z hlavných kostrových konárov vyrastá iba krátky rodivý obrast. Pri viac odklonených konároch treba podopierať. Je pravda aj to, že strom sa snaží udržiavať svoj prirodzený tvar a a občas je vidieť, že niektorá strmšie rastúca vetva sa snaží nahradiť chýbajúci terminál. Najviac sa mi páči názor pána Josefa. Vyviazať jeden prút, zvyšné dva ponechať a ďalšie božné vetvičky zapestovať napr. v tomto roku. Táto možnosť ma vôbec nenapadla. Vďaka všetkým a nech sa darí!