Jablon Gravštýnské
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 100.66 (?), 10.6.2011 22:45, zobrazeno: 55426x
Dobrý den rád bych si doma zasadil jablon Gravštýnské. Má zahrada ma jen omezenou rozlohu a dělí se na dvě části. První ma rozlohu, tak asi na dva stromy podobného vzrůstu a další asi 400m2 a tam to z tech.důvodu nejde(manželka povolí jen něco malého:)) . Byl vždy můj sen takoveto stromy pěstovat. Jenom se nemohu rozhodnout, přece jen to je běh na dlouhou trat. Jaka je plodnost a kdy nastupuje tato odrůda do plodnosti. Nejde mi o tuny jablek, ale pár bedínek třeba na mošt nebo chut a taky o něco co po člověku zustane. Jde k teto udrůdě naroubovat nějaka jiná chutná stará odrůda(podobného vzrůstu), ale zimní.
Díky za odpověd
Radim
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 100.66 (?), 11.6.2011 20:08
Děkuji za odpověd pane Vysloužil, Vašeho názoru si vysoce cením. Budu to asi ještě muset pořádně promyslet.
S pozdravem
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 26.86 (?), 23.9.2012 16:41
Pokud se jedná o chuťově výrazné STARÉ odrůdy, tak mým favoritem je proslulá "Zlatá reneta" = Parména zlatá. U Prahy jich je několik ve stromořadí u silnice, nikdo je neudržuje, přesto jsou plody velké, šťavnaté se svou typickou sladkou, lehce navinulou a slabounce nahořklou (renetovitou) chutí.
Mají dostatek vláhy ze škarpy u silnice a tak mají každoročně metráky ovoce.
Ani já nepohrdnu a sem tam nějakou seberu nebo utrhnu.
Nové odrůdy (Rubín, Topaz a další) jsou možná chutnější, ale rozmanitost chutí má také svůj půvab. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.10 (?), 23.9.2012 19:35
Graávštýnské je chuťovka, Měl jsem tu čest letos jíst jak klasické Grávštýnské, tak jeho slezskou variantu Lašské, jehož chut není až tak dokonalá a konzistence tak jemná, za to je však zdá se plodnější. Nemÿslím si že dávat Grávštýn na menší zahradu nemá smysl, ale nedevalvoval bych jeho krásu jinou odrůdu. Grávštýn jako opravdový velikán si zaslouží náš respekt a úctu...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|