Golden Delicious Smoothee
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.27 (?), 12.3.2019 17:35
Golden Del. Smoothee z vlastnej skúsenosti nepoznám, ale o klonoch Goldenu som si niečo študoval a myslím si že nepredstavujú oproti klasickému G.D. nejaké signifikantné zlepšenie (či je to už klon B, Smoothee, Reinders a ďalšie). Odchýlky vo výzore sú malé, chuťové odchýlky prakticky nie sú. Uvedený klon Smoothee bol objavený ešte pred 60 rokmi a širokého uplatnenia sa nedočkal. Pestujem klasický Golden a chuťovo je to vynikajúce jablko, ale je mimoriadne náročné na pestovanie. Najväčšou nevýhodou je veľký sklon k chrastavitosti a tým vyššia potreba fungicídnej ochrany než pri iných odrodách. V tomto nie sú výnimkou ani jeho klony, vrátane G.D.Smoothee. Odporúčal by som Vám skôr upriamiť pozornosť na iné žltoplodé odrody, odvodené od Goldenu, ktoré sú chuťovo na výške a navyše sú odolné voči chrastavitosti - napr. Goldrush, Sirius, Opál, Luna, Heliodor. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mart - Stříbrný Zahrádkář (294) - 5.10 (?), 13.3.2019 9:54
Citlivostí na strupovitost jsem si vědom, přesto jsem Smoothee chtěl vyzkoušet.Občas se ve školkách odrůda objevila, teď jako by se zem slehla. Co se týče odolných žlutoplodých odrůd, tak pěstuji Sírius, Orion,Opál, Lunu. Heliodor jsem také měl, bohužel místa není nazbyt, tak jsem ho vyřadil. Také zkouším Primeru a Biogolden. A samozřejmě pěstuji Gold Bohémii, ta ač není řazena mezi rezistenty, je u mne odolnější a chuťově vynikající, tu si považuji.Ve sklepě ve stodole mi vydrží do půlky dubna ve slušné kvalitě.Rouby jsem kdysi získal přímo od šlechtitele p. Thoře.Žlutoplodé odrůdy mám v oblibě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.86 (?), 13.3.2019 12:31
Pokud holdujete žluťákům, měl byste vyzkoušet Solaris. Jedná se o pevný, chuťově velmi povedený Vf rezistent (ne/odolnost stejná jako u Topazu).
Mittw.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|