Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Golden Delicious

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.9.2017 10:00

Obvykle se jedná o poškození hmyzem krátce po odkvětu v době, kdy se formuje tvar plodu. 

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Také se divím, ale asi máme štěstí. ..., host, 15.9.2017
Bez řezu a bez postřiků každoročně velká a č..., Miloš Vysloužil, 15.9.2017
Dobrý den, také si dovolím připoj..., host, 15.9.2017
Obvykle se jedná o poškození hmyzem krátce p..., Miloš Vysloužil, 14.9.2017
Asi to spíš patří do Siriusu, ale zeptám se ... , Daník, 14.9.2017

Golden Delicious


host - xxx.xxx.2.73 (?)
3.2.2015 19:22, počet návštěv: 15637
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Poraďte mi jak přimět stromek této odrůdy, aby měl plody. Mám ho 10 let na zahradě, krásně roste, ale pokud má nějaké plody, tak jen pár kusů, jsou malé, často deformované, strupaté. Když kvete, tak v květech jsem našel nějaké housenky.Zkoušel jsem postřiky, ale žádný užitek z něj není. Asi ho budu muset pořezat a místo něj zasadit jiný strom.

Připojit reakci   
   

Golden Delicious


Václav Vinšálek (1862) - xxx.xxx.220.242 (?)
3.2.2015 21:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Málo plodů, malé plody - odhaduji to na nesprávný řez.  Ty housenky uvnitř květů jsou larvy květopase jabloňového - pomohl by postřik insekticidem.
Propad plůdků i plodů po odkvětu způsobuje pilatka jablečná a potom různí obaleči, nejvíce obaleč jablečný.
Golden se u nás také nedá pěstovat bez fungicidní ochrany, aniž by byly plody strupaté.

Připojit reakci
   

Golden Delicious


host - xxx.xxx.235.147 (?)
11.2.2015 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kromě těch  housenek, které postříkáte   takové puntíkaté  a   malé plody  to je  nedostatkem vápníku.  Já to také měl ,  chce to  povápnit a  zmizí to.  Goldel je  obecně hodně  náchylný bez potřiku  proti strupovitost    nemáte šanci.  Můžete stromek  přeroubovat...  

Připojit reakci
   

Golden Delicious


vladislav kaněra (358) - xxx.xxx.210.197 (?)
24.2.2015 0:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Předem musím dát plně za pravdu p. Václavovi.

Odrůda Golden byť je stašně stará na svých nárocích nic nepolevila!

Tato odrůda je náročná jak na ochranu před nemocemi tak na slunce.

Tato odrůda je plodná jako Šampion a je matkou většiny odrůd.

Vyžaduje světlé a řídké koruny.

U této odrůdy musíte dodržovat chem. ochranu

sadař vlada

Připojit reakci
      

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.99 (?)
26.8.2016 16:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Golden Delicious - stará klasická odroda, ešte stále jedna z najpestovanejších vo svetovom meradle. O jej nedostatkoch už bolo podpísané dosť a platí že niektoré sú natoľko významné, že sú dôvodom na nahradzovanie GD inými odrodami (ide hlavne o vysokú náchylnosť na chrastavitosť a náročnosť na pôdne a teplotné podmienky). Ja by som chcel ale vyzdvihnúť jednu jeho veľkú prednosť, a tou je plodnosť. GD naozaj plodí "ako blázon", na fotke môžete vidieť tohtoročnú násadu - a to ešte pri prebierke išlo asi 30% plodov preč... Pravdou je, že ani niektoré ďalšie odrody sa tento rok nedali zahanbiť (na fotkách postupne Florina, Heliodor,Rubinola, Karneval,Merkur a Jonagored). Golden Del. má množstvo potomkov (v šľachtiteľstve je zrejme najpoužívanejšou odrodou jablone), bohužiaľ ani jeden z jeho potomkov nedosahuje jeho chuťové parametre. Nádejné môžu byť nové klony pôvodného Goldenu, ako napr. klon B Parsi da Rosa z južného Tirolska. IH
Obrázky:
Golden Delicious
Golden Delicious
Připojit reakci
         

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
26.8.2016 17:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Goldenů jsem miloval a tak jsem jeho pěstování věnoval spoustu úsilí. Když už jsem si myslel, že jsem na něj vyzrál, ukázalo se, že šlo o mimořádně teplý rok. Připomíná mi jednu lásku z mládí. Skláním se před jeho kvalitami, ale přivodil mi tolik smutku a zklamání, že na něj chci radší zapomenout.

Připojit reakci
            

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.99 (?)
26.8.2016 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
(doplnenie fotiek k predch. príspevku - vzhľadom na priebežnú reakciu ich už nemôžem priradiť k tomu pôvodnému). P.S. pre dr.Vysloužila: Na lásku z mladosti sa možno časom zabudnúť dá..., ale na chuť Goldenu - nikdy! :-) IH
Obrázky:
Florina
Florina
Heliodor
Heliodor
Rubinola
Rubinola
Karneval
Karneval
Merkur
Merkur
Jonagored
Jonagored
Připojit reakci
         

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.239 (?)
16.9.2016 21:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
"Starinka" Golden Delicious k 16.9.2016. Štvrťkmeň na MM106, jablká začínajú naberať sfarbenie do žlta a už sa jasnejšie črtajú v zelenej korune. Odroda-dinosaurus, zrejme odsúdená na postupný ústup do pozadia čo sa týka záujmu záhradkárov (chcem veriť že nie na úplné zabudnutie). IH
Obrázky:


Připojit reakci
            

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
17.9.2016 16:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že G.D. je celosvětově stále nejpěstovanější odrůdou, takže ústupu bych se až tolik nebál. Ale že ho zahrádkáři - hlavně v chladnější poloze a ti, co se chtějí obejít bez chemie, nahradí odolnější odrůdou, tomu věřím a docela fandím.

Připojit reakci
               

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.100 (?)
17.9.2016 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja by som Golden tiež rád nahradil niečím odolnejším, ale vo všetkých jeho rezistentných potomkoch sa tá jeho typická a nezameniteľná goldenovská chuť (doslova "deliciózna") akosi riedi. Vkladal som nádeje do Heliodoru, ten je síce vizuálne krajší, ale chuťovo nesiaha Goldenu ani po miesto štepenia na podpníku, bohužiaľ. Možno Sirius? IH
Připojit reakci
                  

Golden Delicious


host - xxx.xxx.205.204 (?)
17.9.2016 17:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

GD ma nesporne kvality v teplej oblasti - vynikajuce jesenne jablko, ktore bohuzial sa neda v dobrom stave dlhodobo skladovat, lebo zgumovatie. Na susenie je ale super. Tento rok sa vsak vyznamenal - kym ostatne jablone vyrazne premrzli v kvete, GD akoby ani velmi ten mraz nezacitil. Na druhu stranu je ale otravne riesit pri nom fungicidnu ochranu, hoci aj v mojej ekoprodukcii sa to da zvladnut cca 4-5 postrekmi. Niekedy v buducnosti mam v plane vyskusat opal ako nahradu.

Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.100.59 (?)
17.9.2016 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Vašich fotkách se ale zdá velmi pěkný, tak nevím, proč ho chcete nahradit? Z hlediska chemie to bude asi jako můj Jonagold počítám - nedá se to podcenit. Je zajímavé, že v Tyrolsku u Merana měli Golden až do 900 mnm a měl tam nejlepší chuť, takže to nebude ani tak o teplotě, jako o hodinách slunečního svitu. Naopak Granny chtěl spíše teplo, ale při řezu se tak nedbalo na oslunění plodů.

Připojit reakci
                     

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.171 (?)
18.9.2016 0:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nahradiť Golden by som chcel, len keby zaň bola kvalitatívna náhrada (zatiaľ nie je). A prečo? Tu je odpoveď - viď foto: Strom vľavo (GD) dostal 4x viac postrekov než strom vpravo (Rubinola). Áno, na oboch sú jablká pekné, ale tá prácnosť, náklady a dávka chémie sú argumenty ktoré nútia k úvahe o alternatíve. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                        

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
18.9.2016 8:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Náhrad za Golden bylo již mnoho. Resista, Denár, Opál, Sirius, Heliodor, Orion, Goldstar, Biogolden... Ty všechny se Goldenu podobají, ale žádný se mu chuťově nevyrovnal. Je otázkou, zda stojí za to oželet trochu té goldenolvské špičky a mít za to zdravější ovoce. Já jsem to učinil dávno, už proto, že u nás v běžných letech Golden ani nedozrál a žádnou lahůdkou nebyl. Ono odrůd, které nebyly chuťově předstiženy a přeci ustoupily do pozadí, je víc. Kalvil zimní, Coxova reneta, Jonathan, MacIntosh.  Golden se zatím drží.

Připojit reakci
                        

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.100.59 (?)
18.9.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to jsou síťky nebo sáčky?? Jen na některých plodech?

Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.31 (?)
18.9.2016 21:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pre p.Daníka : Sáčky. Na plodoch ktoré by eventuálne mohli ísť na výstavu, chráni ich to pred hmyzom, vtákmi i poškodením pádom. Tieto jablká musia spĺňať určité kritériá (tvar, veľkosť, vyfarbenosť, absencia kazov), takých je na strome vždy len niekoľko, tieto zostanú na strome dlhšie, aby sa čo najintenzívnejšie vyfarbili. Až po obratí sa ukáže či výstavné požiadavky spĺňajú alebo nie. Ostatné určené na spotrebu oberám skôr (zhodou okolností práve dnes-viď vlákno Pocta Rubinole). IH
Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.186.98 (?)
19.9.2016 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nehrozí v sáčcích přehřátí nebo zapaření?

Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.113.117 (?)
19.9.2016 12:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre p.Daníka: Nie, nehrozí. Sáčky majú malé otvory na odtok prípadnej dažďovej vody a rosy, tým aj na "vetranie". Samozrejme treba vystihnúť kedy jablko odtrhnúť, nemôže tam byť donekonečna. Ak medzitým samé odpadne, tak je to jasné.     IH

Připojit reakci
                     

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.26 (?)
18.9.2016 8:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
K tomu Tirolsku: Teplomilné odrody jabĺk potrebujú určitú sumu tepla a slnka, ale dôležité sú aj ďalšie faktory, napr. výraznejšie rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou v čase dozrievania, čo napomáha u červenoplodých odrôd k vyfarbeniu, a u všetkých k získaniu optimálnych chuťových parametrov. Preto sa niektoré neskoré zimné odrody (napr. Pink Lady, Granny S., Fuji) nechávajú až takmer "ošłahnúť" prvými mrazíkmi. Ja som kedysi tiež oberal Jonalord v čase keď nočné teploty už smerovali do mínusu. V posledných rokoch do toho ale vstupujú narušujúce faktory, ako napr. sršne, moníliová hniloba, škorce atď. a často musíme robiť kompromisy. Ak si niekto teraz zakladá ovocnú záhradu a chce do toho aj investovať (čas i peniaze), mal by riešiť 2 dôležité otázky: závlahu a ochranné siete. Samozrejme že 99,9 % hoby-záhradkárov to riešiť nebude, veľkovýroba zrejme bude musieť. IH
Připojit reakci
                        

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.100.59 (?)
18.9.2016 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sbírali jsme jeden rok v Bolzanu Jonagoldy v několika stupních pod nulou a byla na nich zmrzlá rosa. Podobně jsem trhal zasněžená Ontaria v Beskydech. Z toho Tirolska jsem si dovezl na M9 Winesap, ale v 500 mnm na něm za 20 let nevyrostlo jediné dozrálé jablko, natož bez strupovitosti. Když jsem se loni rozhodl, že ho letos zkusím přeroubovat do 200mnm a chemicky ošetřovat, sežrala ho přes zimu srna, takže už to nezkusím. Golden jsem nezkoušel, ale Jonagold jde u nás v 200mnm velmi dobře, chemická ochrana je nezbytná - ošetřuji v pravidelných intervalech do června a pak v případě potřeby sírou - loni zcela čistý, letos se to nepovedlo a na části plodů lehká strupovitost je. Dnes také dávám přednost rezistentům, ale při velkém infekčním tlaku je aspon záladní postřik občas dobrý

Připojit reakci
            

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.220 (?)
24.9.2016 11:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V niektorých rokoch (pri dostatku slnka) plody Goldenu najmä z južnej strany získajú aj slabšie oranžové líčko (foto). Tento rok taký bol. IH
Obrázky:



Připojit reakci
               

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.159 (?)
27.9.2016 19:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Golden Del. - zber úrody z 10-ročného štvrťkmeňa na MM106. Úroda čo do množstva dobrá, bol by to výborný rok... ak by nebol výborný aj pre chrastavitosť. Cca 60% plodov má stopy po chrastavitosti. Kladom bolo že plody nepadali, nehnili a sršne ich ignorovali. Takže suma-sumárum: 2 bedničky idú do pivnice na skladovanie, 3 bedničky pôjdu na kalvados. IH
Obrázky:




Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
28.9.2016 9:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není to škoda pálit z Goldenů?

Připojit reakci
                     

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.113.117 (?)
28.9.2016 12:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre dr.Vysloužila: Myslím že to škoda nebude, tie plody GD by aj tak dlho nevydržali v pivnici a začali by sa kaziť, postupne by som ich povyhadzoval. Pre niekoho z vyšších polôh kde Golden nedozrieva sa to môže javiť ako kacírstvo, ale u nás na nížine berieme GD ako niečo úplne bežné (nechcem povedať že podradné). Ja nemám na pálenie nejaký vysokokmeň, s kamarátom používame mix rôznych odrôd (GD, Jonagored, Florina, Idared, Rubinola, Boskoop a ďalšie), v podstate každé jablko ktoré má nejaký aj malý kaz tak ide do suda. Možno je to luxus, jeden známy keď videl čo dávame do suda tak povedal že nám asi šibe (niekto tam dáva nedozreté padavky, špinavé jablká, hnilé a pod.). Z tých kvalitných jabĺk ale potom aj tá jablkovica vyzerá inak. Do pivnice idú iba nepoškodené plody, mávam v nej na zimu tak 40-60 bedničiek jabĺk, to bohato stačí na konzumáciu, aj tak sa veľká časť rozdá priateľom a známym. Veď to poznáte. Možno by stálo za úvahu robiť aj mušt, a hlavne začíname tak trochu snívať o výrobe cídra.      IH

Připojit reakci
                        

Golden Delicious


Martin Votrubec (397) - xxx.xxx.8.91 (?)
28.9.2016 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přesně tak, škoda je jen dobrého člověka. Taky jsem dělával jablkovici/kalvados převážně z Goldenů, ve sklepě jablka vydrží do Vánoc, pak jsou z nich scvrklé hubky/špongie. Máme čtyři stromy na J-TE-E na drátěnce a ještě dvě vřetena na M26, takže Goldenů máme hodně. Teď většina končí v moštu.
Připojit reakci
                        

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.126 (?)
28.9.2016 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Len pre info (mimo tohto vlákna) - najmä pre záhradkárov zo Slovenska: Dnes - 28.9.- je v novinách SME príloha "Jablko". Sú tam celkom zaujímavé informácie, napr. o pôvode jabloní ako druhu, o výrobe kalvadosu a pod. Kto má záujem, môže si to pozrieť. IH
Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.245 (?)
21.10.2016 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nová žltoplodá odroda, zasa na báze Golden Delicious, s prímesou "krvi" ďalších odrôd (viď foto). IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.245 (?)
21.10.2016 18:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ešte raz Golden Del. - rozdiel vo vyfarbenosti klasického Goldenu a jeho klonu GD Reinders. Ružové líčko mu celkom svedčí. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
21.10.2016 21:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, určitě bych takové Goldeny bral, ale za sebe říkám, že se mi ta líčka moc nelíbí. Vypadá to trochu jako špatně vybarvený Šampion. Golden má být žlutý (zlatý), však se od toho jmenuje. 

Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
24.10.2016 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen zajímavost, jak dovedou být Goldeny rozdílné. G.D. Reinders vystavený tento víkend v Olomouci na Flóře je úplně bez líčka.
    Taky mi připadá, že každý, kdo má do p... díru, po sobě nazval nějaký klon Goldenu, přitom vypadají dočista stejně.

Obrázky:
Golden D. Reiders
Golden D. Reiders
Golden D. Rugozite
Golden D. Rugozite
Připojit reakci
                           

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.64 (?)
24.10.2016 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
"...kažký kdo má do..." : Ešteže sa Vám tam nevloudil preklep na "každá", to by bolo zaujímavé...:-). Ale ten Reinders by som obhajoval, ten sa trochu líši aj tvarom a hladkosťou šupky. Ružové líčko závisí od lokality, bol som mimoriadne príjemne prekvapený aké nádherné jablká dokážu v slovenských podmienkach vypestovať veľkoproducenti (Veselé, Dun.Lužná, Čachtice, Dvory n.Žitavou a ďalšie), a to aj odrody na podmienky náročnejšie (G.D., Gala, Fuji, Granny Smith). Zaujímavý by mohol byť ten Goldrush. IH
Obrázky:

Připojit reakci
   

Golden Delicious


host - xxx.xxx.39.2 (?)
31.3.2016 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký Golden,

v hypermarketu jsem viděl jablka Golden z ČR (16) Kč a vedle z Itálie (30Kč). Ten z itálie je 2x větší.

Kde se dá sehnat stromek toho Goldenu z itálie? Má ho Starkl?

Jak je možné, že mezi českým a italským Goldenem je takový rozdíl?

Připojit reakci
      

Golden Delicious


MIRDA (3079) - xxx.xxx.103.236 (?)
31.3.2016 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

predpokladam, ze onen rozdil bude v pouziti napr: klonu teto odrudy, prihnojovani, probirka i systemu pestitelského - v Italii se pestuji diky lepsimu osluneni i jine systemy nez u nas- to jsou vřetena, popripade zakrsky

Připojit reakci
         

Golden Delicious


host - xxx.xxx.130.173 (?)
31.3.2016 21:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozdil bude dan i tridenim (a ocenenim) ovoce. Nekdy se daji koupit i pekne GD puvodem z CR, zalezi na lokalite.

Připojit reakci
            

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
31.3.2016 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kde se dá sehnat stromek toho Goldenu z itálie?

Rozdíl bude dán hlavně tím, že Itálie je krapet jižněji než ČR.- Nebo si snad myslíte, že velkopěstitelé u nás by si vysazovali klony G.D. s polovičními plody než Italové?

Připojit reakci
               

Golden Delicious


host - xxx.xxx.130.27 (?)
31.3.2016 22:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Rozdíl je ve velikosti, ale když ochutnáte, tak bych za svoje gd nic nevyměnil, v Itálii je to tolikrát stříkáno, že kdyby to člověk věděl, tak to do huby nebere a sami pěstitelé říkají, já stříkám a biopěstitelé stříkají v noci :D jsou přešlechtěná, na pohled pěkná, ale chuť je nulová
Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
31.3.2016 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrůda Golden Delicious asi moc přešlechtěná není, pěstuje se nezměněná od 19. století.

Připojit reakci
                     

Golden Delicious


host - xxx.xxx.130.27 (?)
31.3.2016 23:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslel jsem vyhnána moderními poznatky.
Připojit reakci
               

Golden Delicious


host - xxx.xxx.14.170 (?)
31.3.2016 22:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je mnoho faktorů, které určují kvalitu, velikost a vyrovnanost sklizně.

Viruprostý materiál, vhodné a stabilní klima, řez, probírky, závlaha, hnojení, ochrana, tvar stromu. Kvalitu sklizně vždy určuje nejslabší článek v systému pěstění. Vpodstatě platí Liebigův zákon minima v širším smyslu.

Umění není vypěstovat Golden velikosti 75+, ale umět to vypěstovat každoročně s minimálním podílem nestandardu a při dobrém výnosu. Tyroláci umí 80t/ha.

V.

Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Jiří II (328) - xxx.xxx.143.84 (?)
27.8.2016 15:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V zimě k nám dojížděl prodejce od Kyjova s tak obrovskými Goldeny, jaké jsem dosud neviděl. Odhadem byly asi 300 gramové. Všechny měly onu typickou banánovou příchuť. Ale já bych dal raději přednost Orionu a Siriusu jak po stránce chuťové, tak samozřejmě i po stránce pěstitelské. Na Goldeny zapomínám s radostí a beze smutku.

Připojit reakci
                     

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.64 (?)
27.8.2016 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Proti gustu žiaden dišputát... Len pripomeniem, že Orion i Sirius sú "deti" Goldenu. Ja mám ten GD v záhrade už len viacmenej z nostalgie, je to veľmi problematický chovanec, to bezpochyby. Je to legenda, ktorej hviezda bude už len blednúť. Stále je ale veľa záhradkárov ktorí sa s ním radi potrápia. IH
Připojit reakci
   

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.239 (?)
21.4.2017 17:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
História legendy. IH
Obrázky:

Připojit reakci
      

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.98 (?)
2.8.2017 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Golden Del. - odroda ktorá svojho času dobyla ovocinársky svet (a ten čas sa ešte celkom neskončil) a podieľa sa ako rodičovská či prarodičovská na vzniku okolo 50% vyšľachtených sort jabloní. Milovaná i nenávidená, často súčasne. S chuťou ktorú má LenOn a ktorú takmer všetci dôverne poznáme. Čo by to bol za obchod s ovocím, ktorý by nepredával Goldeny? Čo by to bolo za výstavu ovocia bez Goldenu? Čo by to bolo za záhradkára, ktorý to s Goldenom aspoň neskúsil? U mňa má v záhrade doživotnú permanentku, napriek všetkým peripetiám ktoré dokáže pripraviť. Tento rok sa Golden (zatiaľ) správa priam vzorovo. Je to vďaka počasiu, ktoré je teplé a suché, a teda nepraje najväčšej pliage Goldenu - chrastavitosti. Vďaka počasiu bolo možné aj redukovať počet postrekov, napriek tomu sú listy i plody čisté (foto 1-4). Podobne je to aj s ďalšími odrodami, ktoré patria k chuťovej špičke, ale rovnako sú veľmi citlivé na hubové ochorenia - Jonathan a Jonagored (foto 5-7). Tie sú takisto tento rok (zatiaľ) bez akýchkoľvek príznakov choroby. IH (P.S.: Golden potrebuje dobré podmienky - dostatok tepla, kvalitnú pôdu aj dôsledné zavlažovanie v prípade sucha, a tiež konvenčnú fungicídnu ochranu. Nesvedčia mu chladnejšie a vlhké lokality, tam asi nemá význam sa s ním trápiť).
Obrázky:







Připojit reakci
   

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.65 (?)
31.8.2017 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Golden Delicious - o tejto legende ťažko napísať niečo nové. Pridávam aspoň fotky Goldenu z tejto sezóny (fotené dnes). Nové je len to, že v tomto roku po chrastavitosti listov a plodov zatiaľ ani stopy. Práve vysoká citlivosť k chrastavitosti je dôvodom, že Golden postupne ustupuje zo svojich pôvodne dominantných pozícií jedného z najpestovanejších jabĺk vo svete. Niekde to riešia (Rakúsko, Taliansko, Nemecko, Poľsko, Maďarsko...) aplikáciou aj 25-30 postrekov fungicídmi za sezónu. Mne stačil tento rok aj zlomok z tohto počtu a plody sú ako z katalógu. Pre objektivitu treba hneď dodať, že takýto priaznivý rok z hľadiska hubových ochorení sme tu minimálne 15-20 rokov nemali. Vlastne - aby takto vyzerali listy Goldenu na prelome aug.-sept. (posledná fotka) si nepamätám vôbec. IH
Obrázky:






Připojit reakci
      

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.135 (?)
11.9.2017 19:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Golden Del. - dnes obratý (kde sú tie časy októbrových oberačiek, teraz je to o 3-4 týždne skôr...). Prikladám fotky ako dôkaz že tento rok nie je chrastavitosť ani na jednom plode Goldenu (také čosi veru nepamätám). Síce to nechápem, ale rád to beriem na vedomie. Len dodám, že Golden z vlastnej záhrady a Golden z obchodu 'jedno a totéž není ani náhodou'. IH
Obrázky:




Připojit reakci
         

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
11.9.2017 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás jablka o moc dřív nedozrávají. Na stromě mám ještě James Grieve i Desert. Jedničkou na stole je v těchto dnech State Fair - v podstatě pozdně letní odrůda.

Obrázky:
State Fair
State Fair
Připojit reakci
            

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.135 (?)
11.9.2017 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Miloš, tú "neskorosť" by som s Tebou hneď menil 😃. Na Desert som už aj zabudol že bol. Zajtra (ak nebude pršať) oberiem Bohemiu. Coxova to má tiež "za pár". Gold Bohemia je už obratá, aj Gala, takisto Merkur. Rubinola dozrieva závratným tempom, dokonca aj Admiral je už celý červený, to isté Jonathan. Ako neskoré sa rysujú Ligol, Braeburn, Karneval, Topaz, Fuji, Idared, Shalimar a aj Jonagored. IH
Připojit reakci
               

Golden Delicious


host - xxx.xxx.205.204 (?)
11.9.2017 20:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tym Goldenom som na tom podobne. Ked som to rok-dva dozadu popisoval, a oznacil Golden za skoru jesennu odrodu tak ma tu niekto obvinil, ze neviem ako ma chutit pravy Golden a oberam ho nezrely... Som rad, ze tu p. Hlavaty popisujute skusenosti z teplotne podobnej oblasti, aspon nemusim sam tolko testovat. Golden bude dobry teraz a mozno tak najviac najblizsie 2 tyzdne v sklade, potom strati chrumkavost. Na susenie, do kolacov, ci do vyzivy ale bude pouzitelny aj po Vianociach. Na skladovanie zostava Fuji.

Trnavsko 145 mnm

Připojit reakci
                  

Golden Delicious


host - xxx.xxx.31.176 (?)
12.9.2017 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán,,Trnavsko 145 mnm-ten rok, dva dozadu som vás neobvinil, ale iba konštatoval že neviete oceniť ako chutí vyzretý Golden keďže ho chrúmete hneď po zbere a to stále platí.Keď podľa vás po 2 týždňoch na sklade je Golden dobrý iba do koláčov a výživy, nemá zmysel sa s vami baviť o chuti akýchkoľvek jabĺk..   Stano

PS: Keď mám potrebu niečo chrúmať, tak si očistím kaleráb (kedluben).

Připojit reakci
               

Golden Delicious


host - xxx.xxx.234.29 (?)
11.9.2017 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Hlavatý máte krásnu úrodu jabĺk ako je to u vás s kvetopasom? Vyskytuje sa u vás? Postrekujete proti nemu?

Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.189 (?)
12.9.2017 5:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
234.29: Postrek proti kvetovke jabloňovej (česky květopas) robím v štádiu zelených kvetných pukov. Zároveň je to prvý postrek proti chrastavitosti a múčnatke, takže kombinujem fungicíd s insekticídom. Býva to väčšinou začiatkom apríla. Výskyt kvetovky je u nás (po postreku) ojedinelý, skôr raritný. V niektorých neošetrovaných záhradách sa občas vyskytne masívne, ale nie každý rok. IH
Připojit reakci
               

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.67.66 (?)
11.9.2017 22:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako neskoré sa rysujú Ligol, Braeburn, Karneval, Topaz, Fuji, Idared, Shalimar a aj Jonagored

Tak ty si napíšu a asi je rovnou vyřadím. Decembrové sklizně, to není nic pro mě (SPCH).

Připojit reakci
         

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.100.59 (?)
11.9.2017 22:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepřivezl jste to z Tirol?wink

Připojit reakci
         

Golden Delicious


Peter (77) - xxx.xxx.243.253 (?)
12.9.2017 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes som aj obral bednicky goldenov, najlespsie su tie uplne zvrchu s trochu ruzovym lickom :-), ale tych zese nebolo vela.

Obrázky:
Golden delicius
Golden delicius
Připojit reakci
            

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.186.2 (?)
13.9.2017 8:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když se dívám na ty vaše krásné Goldeny sbíhají se mi sliny a měl bych chuť ho na nějaké M9 zkusit, ale nechce se mi donekonečna míchat postřiky, když už existuje dost možností v podobě rezistentů. I když třeba Sirius mě zatím zlobí - 2. léto po výsadbě a každý rok zaplodil jedno zakrslé jablko bez chuti. Tak nevím, co jsem zase koupil...

Připojit reakci
               

Golden Delicious


Ivan Hlavatý (2174) - xxx.xxx.234.252 (?)
13.9.2017 17:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Daník: Ja mám Golden Del. na MM106. Na M9 by som ho asi nedával. Pravdou je, že náchylnosť na chrastavitosť je vysoká, fungicídne postreky potrebuje. Možno by mohol byť dobrou alternatívou Goldrush (foto 1,2). IH
Obrázky:


Připojit reakci
               

Golden Delicious


Daník (485) - xxx.xxx.186.2 (?)
14.9.2017 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi to spíš patří do Siriusu, ale zeptám se - takto vypadá jediný plod na M9, druhé léto po výsadbě, loni to bylo stejné. Přijde mi to jak neopylené řádně, nebo poškozené mrazem (loni nemrzlo a vypadalo stejně). Počkám na příští rok a pak se uvidí...

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.9.2017 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obvykle se jedná o poškození hmyzem krátce po odkvětu v době, kdy se formuje tvar plodu. 

Připojit reakci
   

Golden Delicious


host - xxx.xxx.220.88 (?)
15.9.2017 10:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

také si dovolím připojit reakci na tuto odrůdu.

Zá mě osobně musím říci, že odrůda je super. Táta sázel před asi 10 - 15 lety, dva stromky této odrůdy. Za celou dobu odrůda golden neviděla jediný postřik, možná ani nebyla nikdy správně osříhána, neboť to neumí (ale korunka pěkná) a ten strom plodí každým rokem krásně velká jablka. Někdy více, někdy méně, ale bez strupovistosti, pihovatosti atd.. Nedokáži říci, čím to je, ale za mě je to odrůda chutově číslo 1. každý, kdo k nám přijede chce většinou toto jablko.

Na závěr napíši: ano je to golden delicious.

Letos je plodů sice méně, ale jsou a krásné...

Připojit reakci
      

Golden Delicious


Miloš Vysloužil (15093) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.9.2017 11:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez řezu a bez postřiků každoročně velká a čistá jablka odrůdy G.D.,to snad ani není na této planetě... Každopádně máte štěstí.

Připojit reakci
         

Golden Delicious


host - xxx.xxx.220.82 (?)
15.9.2017 13:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se divím, ale asi máme štěstí.

před 2 lety jsme vysadili třetí strom asi 150 metrů vedle a ten už je úplně jiný. Strupovitost jedna báseň.

Možná to zní divně, ale stromy mají hustou korunu, jsou dá se říci ve stínu ostatních stromů a troufnu si říci na ideální půdě. Možná to hraje tak velkou roli.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jabloň Lucy4222.9.201731653
Aké odrody jabloní?122.9.201744
Pocta Rubinole 7122.9.201724918
Linda - orosená odměna 2322.9.201711598
Gala Mitchgla 2722.9.20176134
Co je to za odrudu jablek 3322.9.20172643
Merkur7122.9.201738382
Rubinstar 622.9.20174472
Strupovitost si z nás dělá blázny 122.9.2017107
Freedom1122.9.20179380
James Grieve 321.9.2017250
Druh jablone pres 50 let stare 821.9.2017591
Sloupovité jabloně - žlutoplodé921.9.2017520
Jabloň Vanda2720.9.201729644
Pozdní odrůda jabloně2920.9.201724652
Selena prokletá 620.9.20171883
Staré odrůdy10420.9.201722364
Jablka s dlouhou skladovatelností1120.9.2017878
Přiznejte letos pravdu s výnosem a odolností odrůd 7120.9.20176047
Bohemia nepřekonaná 8019.9.201762814
Sirius3819.9.201713462
Matčino 5819.9.201751426
Cherry Cox 1619.9.201710964
Karneval 3118.9.20179809
Dublet1918.9.201718446
Zkoušel jste někdo mikorhizu na jablůňky?318.9.2017195
Sloupovité vs. zakrslé318.9.2017228
Akane - perla podzimu 6518.9.201740450
Identifikace jabloně 718.9.2017416
Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatka a obaleč na jádrovinách 201534417.9.2017148726
Identifikacia 10 odrod jabloni v zdedenej zahradke 3417.9.20172040
Sloupovité jabloně2717.9.201744322
Hniloba a opadání jablek 1616.9.20171367
Výsledky roubování 2017 - horké jaro2416.9.20172900
Admirál3516.9.201712896
Odrůda Pinova7116.9.201760504
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)6715.9.201746756
Golden Delicious6115.9.201715638
Pomoc s odrudou 615.9.2017412
Jak začit s ovocnym sadem? 3714.9.20178886
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Fotky kurníku a slepic20.9.2017
Alergie na chlupy19.9.2017
Štěně a bleška19.9.2017
Štěně a bleška14.9.2017
Kdo mi zabíjí slepice?11.9.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů