|
Gaskoňské šarlatové
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?) 5.11.2013 21:17
Jsem rád, že tato má oblíbená odrůda vyvolala v těchto dnech "bouřlivou debatu". Minimálně na téma, kde jsi sehnat.
Ač jsem velkým stoupencem holovouských a zejména pak střížovických "rezistentních" novošlechtění, musím dodat, že mě mrzí, že se nepokouší vnést častěji do nových odrůd i "úplně jinou krev". Dle mého je to způsobeno více faktory: 1) Márketová kultura Goldenů, Gal apod. 2) Při debatě s nimi si matně vzpomínám, že zmiňovali výraznou heterozi po křížení se "starými odrůdami". Něco na tom asi bude. Když se člověk kolikrát podívá na rodokmeny největších novinek figuruje v předcích Golden i 4x. Takové potmostvo musí být už "téměr homozygotní". (Něco jako potomstvo z výsevu pecek samosprašných broskvoní X potomstvo z pecek třešní.) Což je žádoucí pro šlechtitele (méně semenáčů, více zajímavých novošlechtění s kvalitními chuťovými vlastnostmi), ale z dlouhodobého hlediska cesta do pekel (tlak chorob, uniformita chutí).
Věřím však, že šlechtitelé si toho začínají být/jsou vědomi (viz Admirál) a budou sahat čím dál více i do genotypů jako Grávštýn, Gascoigneho a jiné chuťovky.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?), 5.11.2013 21:17
Jsem rád, že tato má oblíbená odrůda vyvolala v těchto dnech "bouřlivou debatu". Minimálně na téma, kde jsi sehnat.
Ač jsem velkým stoupencem holovouských a zejména pak střížovických "rezistentních" novošlechtění, musím dodat, že mě mrzí, že se nepokouší vnést častěji do nových odrůd i "úplně jinou krev". Dle mého je to způsobeno více faktory: 1) Márketová kultura Goldenů, Gal apod. 2) Při debatě s nimi si matně vzpomínám, že zmiňovali výraznou heterozi po křížení se "starými odrůdami". Něco na tom asi bude. Když se člověk kolikrát podívá na rodokmeny největších novinek figuruje v předcích Golden i 4x. Takové potmostvo musí být už "téměr homozygotní". (Něco jako potomstvo z výsevu pecek samosprašných broskvoní X potomstvo z pecek třešní.) Což je žádoucí pro šlechtitele (méně semenáčů, více zajímavých novošlechtění s kvalitními chuťovými vlastnostmi), ale z dlouhodobého hlediska cesta do pekel (tlak chorob, uniformita chutí).
Věřím však, že šlechtitelé si toho začínají být/jsou vědomi (viz Admirál) a budou sahat čím dál více i do genotypů jako Grávštýn, Gascoigneho a jiné chuťovky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.55 (?), 31.10.2013 10:03
sousedka má asi 40 letý strom 2x výborná štavnatá chut od podzimu jedno z nejlepších jablek co jsem kdy měl, oproti současným odrůdám není tak unyle sladké, ale má zvláštní sladko lehce kyselou štavnatou chut, na každou zahradu bych ho doporučoval, spolu s nějakou standartní sladkou moderní odrůdou, plodí vpodstatě stovky kilo ročně druhý rok lehce slabší 90 procent jablek krom spodních netrpí žádnými nemocemi, původní majitel náruživý zahradník zemřel asi před deseti lety v té době hodně hnojeno, od té doby bez péče krom prořezávání, všem doporučuji určitě ho musím sehnat na zahradu, popisované stromy mají velikost 8x8x8 metrů... strom jak hrom... super odrůda, chce nechat rozrůst aby stála za to.. nejlepší jablka ve výšce,...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.42 (?), 7.11.2016 16:07
má je sousedka, stromy jako hromy... jablka jako hromy největší ze všech druhů, hlavně netrpí tou zelenou kůrou na jablkách plody jsou čisté velké výborné, stromy maj velikost ořechu, jablek se z nich sklidí metráky, v našem okolí široko daleko nejlepší, není tak sladké, jako moderní druhy, ty ale trpí víc na ruzný kazy ty fleky šedý povlak a td, ale mám ostatní mladší nemohu posoudit, až jim bude 40 co budou dávat.. takež šarlatové určítě nechat, nejlepší plody ale ve velké výšce...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
1, 2
|
|
|
|
|
|
|