Jsem rád, že tato má oblíbená odrůda vyvolala v těchto dnech "bouřlivou debatu". Minimálně na téma, kde jsi sehnat.
Ač jsem velkým stoupencem holovouských a zejména pak střížovických "rezistentních" novošlechtění, musím dodat, že mě mrzí, že se nepokouší vnést častěji do nových odrůd i "úplně jinou krev". Dle mého je to způsobeno více faktory: 1) Márketová kultura Goldenů, Gal apod. 2) Při debatě s nimi si matně vzpomínám, že zmiňovali výraznou heterozi po křížení se "starými odrůdami". Něco na tom asi bude. Když se člověk kolikrát podívá na rodokmeny největších novinek figuruje v předcích Golden i 4x. Takové potmostvo musí být už "téměr homozygotní". (Něco jako potomstvo z výsevu pecek samosprašných broskvoní X potomstvo z pecek třešní.) Což je žádoucí pro šlechtitele (méně semenáčů, více zajímavých novošlechtění s kvalitními chuťovými vlastnostmi), ale z dlouhodobého hlediska cesta do pekel (tlak chorob, uniformita chutí).
Věřím však, že šlechtitelé si toho začínají být/jsou vědomi (viz Admirál) a budou sahat čím dál více i do genotypů jako Grávštýn, Gascoigneho a jiné chuťovky.