Florina
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 12.10.2016 8:42
To máte pane Vlastimile samozřejmě pravdu, já dokonalost plodů pana Hlavatého - i Vašich - nezatracuji, naopak obdivuji.
Na své zahradě se ale taky snažím hledat odrůdy, které by poskytly plody srovnatelné s tržními i bez detailního řezu, namáhavé probírky a opakované chemické ochrany. Částečně to jde. Odrůdy jako Krasava, State Fair, Diadém, Bohemia, Admirál, KUP 252 (Bohemia x Karmína), Rubinola a další dokáží někdy přinést výstavní plody i bez chemie a probírky. Jiné (Topaz, Goldstar) vyžadují péče víc. U Floriny, Goldenu bych to nedokázal, i kdybych se před nimi denně modlil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 12.10.2016 12:20
Pán Polehla, s tou menšou šťavnatosťou Floriny máte pravdu. Celkove ju chuťovo radím k priemeru, dnes by som už Florinu nevysadil (strom je starý asi 10 rokov). Ale kým rodí takéto plody, tak nemám to srdce ju vykopať. Ešte k tej manipulácii so vzorkami na výstavách: na tie menšie-regionálne už nechodím aj preto, lebo posudzovanie tam nie je anonymné (komisia vidí pri hodnotení meno a bydlisko pestovateľa, to spochybňuje objektivitu). V Trenčíne na medzinárodnej výstave je to iné - -anonymné, jablká odovzdáte týždeň dopredu, každé dostane číslo ako kód, komisia keď hodnotí tak vidí iba tie čísla, žiadne mená. Až po určení poradia (hodnotia sa víťazi skupín alebo odrôd a títo postúpia do tzv. finále kde sa určí poradie 10 najkrajších plodov) sa čísla odtajnia a k jablkám sa až potom priradia mená. V komisii je 7 členov, všetko sú to renomovaní ovocinári, jeden je vždy aj z Českej republiky. Priemerne býva na tejto výstave 1400-1800 vzoriek, účastníci sú zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rakúska, Poľska i Nemecka. Ja som dlho chodil iba ako divák - pasívne, potom som si povedal že prečo to neskúsiť ako aktívny účastník, teda ak sa urodia plody ktoré sa tam nehanbím ukázať IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.130 (?), 21.10.2016 9:25
"To že ojínenie Floriny sa pre výstavu nezotiera je bazálna vec, to snáď vie každý"
Neviem, či to každý vie..
Našiel som niečo v mojom archíve..toto Vaše jablko som odfotil pred 2rokmi.Je to z VÝSTAVY a nie kvôli ukážke vyfarbenia kalicha..takže asi tak..a je to leštenka-naviac viditeľne otlačená.
p.doktor, ja nemám nič proti Vám, to jablko hodnotili iní ľudia ako u nás.Preto som napísal, že je to subjektívne.U nás by ho ani nehodnotili.Nič viac nič menej.
jaro
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.130 (?), 21.10.2016 9:28
neviem..akosi mi to nechtiac vyfarbilo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 20.12.2016 7:49
Ze stejného místa - S. Ústí. Po pěti letech bez Floriny (kácel jsem nějaké stromy) jsem si plně uvědomil, že do mé zahrady patří a zase jí znovu narouboval. Asi dík té vyšší poloze a podnoži (M2) nebyla moučnatá a tak suchá jak píše Petr. Mám jí v kanclu za oknem od kolegy z Polabí, ani ta ještě není v tuhle dobu úplně suchá. Řekl bych, že Idared s lepší polohou na chuti nabírá, Florina ji ztrácí.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|