Pán Polehla, s tou menšou šťavnatosťou Floriny máte pravdu. Celkove ju chuťovo radím k priemeru, dnes by som už Florinu nevysadil (strom je starý asi 10 rokov). Ale kým rodí takéto plody, tak nemám to srdce ju vykopať. Ešte k tej manipulácii so vzorkami na výstavách: na tie menšie-regionálne už nechodím aj preto, lebo posudzovanie tam nie je anonymné (komisia vidí pri hodnotení meno a bydlisko pestovateľa, to spochybňuje objektivitu). V Trenčíne na medzinárodnej výstave je to iné - -anonymné, jablká odovzdáte týždeň dopredu, každé dostane číslo ako kód, komisia keď hodnotí tak vidí iba tie čísla, žiadne mená. Až po určení poradia (hodnotia sa víťazi skupín alebo odrôd a títo postúpia do tzv. finále kde sa určí poradie 10 najkrajších plodov) sa čísla odtajnia a k jablkám sa až potom priradia mená. V komisii je 7 členov, všetko sú to renomovaní ovocinári, jeden je vždy aj z Českej republiky. Priemerne býva na tejto výstave 1400-1800 vzoriek, účastníci sú zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rakúska, Poľska i Nemecka. Ja som dlho chodil iba ako divák - pasívne, potom som si povedal že prečo to neskúsiť ako aktívny účastník, teda ak sa urodia plody ktoré sa tam nehanbím ukázať IH