DSR - Dvojstupňový sektorový rez
|
|
|
|
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 8.147 (?), 17.5.2013 13:25
Mně se nejvíc osvědčuje zaštipování letorostů v bylinném stavu u mladých stromků-roubovanců. Vyrůstá u nich spousta olistěných letorostů - vyberu z nich ty, které nerostou v ideálním směru a zaštípnu je na (obvykle) vnější očko, někdy i ohnu - zatížím.
Kromě správného nasměrování zaštípnutý letorost se zarazí v růstu a lépe vytváří květné pupeny.
Plodící strom už se reguluje sám a my jej ovlivníme hnojením a zimním řezem - průklestem. J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.165 (?), 13.8.2016 16:42
Dvojstupňový sektorový rez (DSR). Na fotkách krásne, učebnicovo vidno ako funguje (tu ide o jabloň Fuji). V prvom kroku skrátime silný nerozvetvený výhonok na vnútorný púčik. Z neho vyraší silný letorast takmer kolmo hore (ten nechceme a neskôr pôjde preč). Pod týmto silným výhonkom vyraší z vonkajšieho očka ďalší, ktorý je slabší a rastie s väčším uhlom od vertikály, takmer vodorovne (tento chceme a ponecháme). V druhom kroku odstránime silný vnútorný výhonok (tesne nad slabším vonkajším, ktorý sa stane pokračovaním konárika). Ja to robím až po zdrevnatení - na jar, ale pokojne by sa to mohlo spraviť už teraz.
Niekedy (viď foto 2) vyraší viac slabších výhonkov z očiek pod najvyšším silným. Na fotke v tomto prípade sú tri. Tie môžeme ponechať ako rozvetvenie konárika, teda budúce plodonosné drevo, prípadne si z nich vyberieme a ponecháme najvhodnejšie. Princíp DSR je vhodné používať pri odrodách si silnejším a vzpriamenejším rastom. Alternatívou môže byť tzv. rez na prevod, kedy konárik necháme rozvetviť sa spontánne, čo ale môže byť problematické pri vyhoľujúcich odrodách so silnejším rastom. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.132 (?), 24.6.2013 2:07
paráda, díky, ani mě nenapadlo použít tento řez i u jádrovin, kdesi jsem vyčetl že se to hodí pro peckoviny tak to s úspěchem používám na broskvích, ikdyž jsem si zvykl jádroviny vyvazovat, tohle bude přece jen efektivnější způsob
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |