Chrastavitosť: "rezistenty" versus "nerezistenty"

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.73 (?)
29.7.2017 7:48
LUCY ((Topaz x Fuji) by sa teoreticky mala zaradiť k výkvetu "rezistentov". Ako to bude prakticky a naozaj, to ešte len uvidíme. Na foto 1 je Lucy teraz, už s náznakom vyfarbenia. Pre porovnanie Angold (foto 2) a Rozela (foto 3). IH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 154.203 (?), 20.7.2017 22:32

Znova dosť takých hrboľatých ako v r.2014.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.158 (?), 29.7.2017 18:24
K dispozícii je v malospotrebiteľskom balení "nový" fungicíd proti chrastavitosti QUALY. V skutočnosti úplne nový nie je, účinná látka Cyprodinil je rovnaká ako v prípravku Chorus. Kým Chorus je prášok, tak Qualy je emulzia. IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.23 (?), 21.7.2017 19:46
Zo skupiny "nerezistentov" by som chcel upozorniť na 2 odrody, ktoré si pozornosť zaslúžia. Prvou je DESERT, kríženec Golden Del. x Coxova reneta (rovnaký pôvod má aj Šampion - tu je to OK, a Denár - tu sa mi to nechce veriť). Desert patrí k najchutnejším odrodám vôbec, spomedzi jesenných odrôd ťažko hľadá konkurenciu. Napriek tomu je pestovaný málo, takmer vôbec. Na Slovensku nie je v ponuke, bol som si preň v Uh.Ostrohu osobne, je na MM106, sadil som ho v okt.2014 (foto 1,2,3), bude to polokmeň. Prvá úroda pred rokom, bol som nadšený. Miloš Vysloužil ma varoval že v teplej oblasti Desert nemusí byť až tak kvalitný, z toho som mal aj ja obavy, ale našťastie sa nepotvrdili. Výnimočne chutná odroda. Vyslovene konzumná, jesenná, krátko skladovateľná. Choroby som zatiaľ nezaznamenal, ale posledné 2 roky v tomto smere žiadnou skúškou neboli. Nechápem celkom prečo sa nepestuje hobíkmi masovo. Druhou odrodou je LIGOL - poľský pôvod, kríženec Golden Del. a Linda. V Poľsku jedna z dominantných zimných odrôd, u nás zatiaľ zriedkavosť. Kúpil som ho na Slovensku, ale stromček pôvodom z Litvy. Zasadený v marci 2015, na M26, tvarovaný ako štvrťkmeň, prvá úroda bude tento rok (foto 4,5,6). Stromček rastie pekne, je zdravý, kvalitu plodov uvidíme. Zatiaľ vyzerajú veľmi pekne. To že ide o jednu z nosných odrôd poľského trhu nemôže byť náhoda. Sám som veľmi zvedavý ako budú dozreté plody vyzerať a najmä chutiť. Sortiment odrôd je široký, nie je jednoduché sa orientovať. Tieto 2 podľa mňa stoja za pozornosť. IH

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 38.136 (?), 21.7.2017 21:59

Tohle je vzorek ze sousedních neošetřovaných zahrad. Nahoře Ontaria a dole Starkrimson(?). Já jsem ošetřoval asi 6x, dva postřky před květem a čtyři po odkvětu. Nenašel jsem zatím jediný napadený list! Napadlo mně, že minulá tužší zima strupovitosti přála. Napadené opadané listy zmrzly a netlely, jako v teplých zimách minulých a strupovitost na nich lépe přezimovala a na jaře mohla začít na těcho listech vegetovat. Taky jsem zatím neobjevil vlnatku. U sousedů jí bylo také moc. Byla zima a vlnatka je teplomilná.

host - 221.2 (?), 22.7.2017 12:10

I já musím reagovat na příspěvek pana Hlavatého. U nás (Opatovice nad Labem) je tento rok zatím nepříznivý na strupovitost oproti minulým rokům. Odrůdy GD, Nabella, Jonagold a další jsou silně napadené a to jak listy, tak plody. Ostatní odrůdy (rezistetntní) jsou zatím v pořádku. Jinak celký výnos bude v tomto roce výrazně menší než minulý rok a to až o 70%.  

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.73 (?), 29.7.2017 7:48
LUCY ((Topaz x Fuji) by sa teoreticky mala zaradiť k výkvetu "rezistentov". Ako to bude prakticky a naozaj, to ešte len uvidíme. Na foto 1 je Lucy teraz, už s náznakom vyfarbenia. Pre porovnanie Angold (foto 2) a Rozela (foto 3). IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 29.7.2017 14:01

Letošní rok je u nás velmi silný tlak strupovitosti. Trpí i rezistenty. Nejenom ty, které snad ani rezistenty nebyly (Selena), ale i odrůdy u nichž jsem strupovitost dřív vůbec nevídal. Postižení je samozřejmě slabší než u náchylných odrůd, ale i tak je poškození plodů nebývalé.

Mantet - citlivý
Mantet - citlivý
Jonalord doletoška odolný
Jonalord doletoška odolný
Vanda - doletoška rezistent
Vanda - doletoška rezistent

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.146 (?), 8.8.2017 22:06
Jablone - po jarných mrazoch sa tâto sezóna napokon vykryštalizovala čo sa týka jabloní ako vynikajúca (zdôrazňujem - u mňa). Vďaka počasiu bolo možné obmedziť fungicídne postreky a t.č. nie je žiadny rozdiel čo sa týka zdravotného stavu medzi rezistentmi a nerezistentmi. Na fotkách niektoré odrody nafotené dnes pri prechádzke záhradou (napršalo, takže teraz je na pár dní veget). IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 8.8.2017 23:36

U nás sezóna jablek vykrystalizovala taky - není úplně debaklová jako u hrušek, třešní či meruněk, ale postižení strupovitostí je určitě nejhorší za 20 let.  Rozdíly mezi citlivými a trv. rezistentními odrůdami ovšem zůstaly nemalé.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 29.9.2017 16:36

Úroda Otavy je na 20letém čtvrtkmenu na semenáči v řádu desítek kg. Bez chemie, bez jarní probírky a letního řezu. Plody jsou i při nadúrodě dostatečně velké. Postižení strupovitostí není nijak fatální, o rezistenci se ovšem hovořit nedá. První sklizeň provádím formou probírky, dosběr plánuji asi za měsíc.

Otava
Otava
Otava
Otava
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025