Choroba Admirálu

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 167.66 (?)
16.8.2017 11:07

Děkuji za radu, je to tedy podobný problém jako s Dukátem. Nepomohlo by preventivně i vápnění půdy, resp. přihnojování ledkem vápenatým? Mám zkušenost, že Dukát v některých půdách vůbec nelze pěstovat, v hlubokých výživných černozemích je to podstatně lepší. Doufám, že Admirál nebude tak citlivý. Zdraví Bohouš. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 167.66 (?), 16.8.2017 10:42, zobrazeno: 16066x

Zdravím všechny pěstitele jabloní. Na prvních plodech stromku Admirál (2015) se objevily postupně tmavnoucí skvrny - viz foto. Připadá mi to jako hnědá skvrnitost, kterou trpí hlavně Dukát. Stromek mám ještě ve školce, kde je kvalitní vyhnojená půda, lehce zásaditá (podle testu). Podnož J-TE-H, druhý stromek na M7 má plody O.K., je ale v jiné části zahrady. Nejedná se o poškození kroupami ani vosami. Má někdo zkušenosti se specifickými požadavky na pěstováním Admirálu? Zkusil jsem postřik 1,5% Kalkosanem, zatím se to nijak neprojevilo. Děkuji za radu, Bohouš.

Admirál
Admirál

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 16.8.2017 10:51

Je to fyziologická hořká pihovitost. Postřik rozpustným vápníkem (Kalkosan) je správný, ale působí hlavně preventivně. 

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 167.66 (?), 16.8.2017 11:07

Děkuji za radu, je to tedy podobný problém jako s Dukátem. Nepomohlo by preventivně i vápnění půdy, resp. přihnojování ledkem vápenatým? Mám zkušenost, že Dukát v některých půdách vůbec nelze pěstovat, v hlubokých výživných černozemích je to podstatně lepší. Doufám, že Admirál nebude tak citlivý. Zdraví Bohouš. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 16.8.2017 11:38

Já doufám taky. Údajně u starších stromů na bujnější podnoži se choroba tolik vyskytovat nebude. Ale nikdo zatím nemá starý strom Admirálu, tak uvidíme. U Dukátu to platilo, akorát na těch vyšších tvarech byly plody drobné. To by u triploidního Admirálu být nemělo.

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 16.8.2017 12:46

A to jste na takové žížalce nechal 4 plody?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10596) - 196.17 (?), 16.8.2017 14:55

Náchylnost k hořké skvrnitosti je dosti nepříjemná odrůdová vlastnost. U Admirálu Miloš psal, že postižené plody neztrácely na chuti, ani se nezkracovala jejich skladovatelnost. Tak hurá. 

bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 167.66 (?), 16.8.2017 15:19

Chci alespoň nějaký sklidit, abych si ověřil, jestli je to opravdu taková bomba a stojí za to přeroubovat 5 letý zákrsek Golden Del. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10596) - 196.17 (?), 16.8.2017 17:47

Že to je bomba tvrdí kde kdo. smiley Mám ho taky všude možně naroubovaný. Plody Ti, Bohouši, můžu zatím jen závidět. yes Ať si na nich pochutnáš. cheeky

host - 225.97 (?), 16.8.2017 19:19

Už má ten slavný Admirál choroby a to že je prí bomba, všichni to chválí.Jak to?

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.112 (?), 16.8.2017 20:31
Bohouš: Admiral je len jedna z odrôd jablone. Výrazy ako "slavný" a "bomba" by som ja osobne nepoužíval, ale to nie je podstatné. Žiadna odroda nie je dokonalá a bez chýb, Admiral nie je výnimkou. Na vlákne "Admiral" môžete nájsť môj príspevok o mínusoch Admiralu. Paradoxne, mám 3 stromky Admiralu (2 na M26 a 1 na M9), dva staršie rodia už 3 či 4 roky, ale zatiaľ som nemal ani jeden plod s pehovitosťou (?!). Skúsenosti iných (napr. aj dr.Vysloužila či Vaša) sú opačné, takže ten sklon k pehovitosti tam zrejme bude. Napokon netajili sa tým ani jeho šľachtitelia keď ho púšťali na trh. Podľa mňa jeho klady jasne prevažujú, najmä odolnosť chrastavitosti, výborná chuť a predovšetkým excelentná dĺžka skladovateľnosti aj v bežnej pivnici bez straty kvality - tzv. shelf-life (to som opakovane dokladoval aj fotkami). K tým postrekom kalciom: ak sa už pehovitosť prejavila, tak je už neskoro. Ja dávam postreky kalciom od konca júna à 10 dní takmer všetkým jabloniam až do zberu (používam Florasin Calcium aj s obsahom bóru). Ešte pridám fotky, aby som iba nekecal - ako doklad že si s tou absenciou pehovitosti u Admiralu nevymýšľam. Na foto 1-3 sú plody staršieho Admiralu na M26, na foto 4-5 mladšieho na M9, fotené dnes. IH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz