|
Banánové jablko?
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 31.8.2006 0:54
Tak to mám to klasické hedvábné pozděkvětné. Ono s tou chutí to není zas tak jednoduché. Prakticky skoro každé jablko má určité období, kdy ta chuť je kvalitní a dobrá a období, kdy ta chuť je bezvýrazná. Navíc má vliv jestli ta jabloň byla dostatečně osluněná a bylo dostatečně teplo na tu kterou odrůdu nebo ne. Dobrá odrůda se pozná podle toho, že má dobrou chuť po dlouhou dobu, zatímco špatná odrůda třeba vydrží ve sklepě dlouho, ale dobrou chuť má třeba jen měsíc z té doby a po třeba dva tři měsíce má chuť nanic. Tak třeba to Hedvábné pozděkvětné má dobrou silnou sladkokyselou chuť v říjnu, kdy je zralé a část listopadu, déle ne, i když ve sklepě vydrží do vánoc i déle. Šampion má dobrou chuť tak asi měsíc až měsic a půl od poloviny října někdy do poloviny konce listopadu. Třeba Zlatý delicius v říjnu a listopadu moc dobrou chuť nemá, ve sklepě dojde a od prosince po březen je chutný, v dubnu už dochází. Třeba Zlatá parména zimní má dobrou chuť už od září, kdy padají předčasně uzrálá jablka poškozená červy, plnou chuť má v době sklizně na konci září a ta vydrží ve sklepě s určitými změnami až do prosince . O vánocích už začíná moučnatět. Jonathany v říjnu v době sklizně moc dobrou chuť nemají, ta ze stínu ji mají vysloveně nakysle planou, ty ze slunce jakoby plochou silně něčím kořeněnou a takovou mají tak až do prosince ledna. Zhruba po vánocích se jejich chuť vytříbí a zjemní a to trvá tak do května června, déle mi nikdy ve sklepě nevydržely. Na rozdíl od jiných jablek jonathany ve sklepě sesychají. I s mošty to není tak jednoznačné. Hlavně nové odrůdy nejsou moštové, mošt z nich za moc nestojí. Jinak každá odrůda jablek má typický mošt podobně jako odrůdy vína a kdyby se dělaly jednodruhové jablečné vína, taky by měly typickou chuť stejně jako je mají vína.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 2.1.2012 17:30
Pane Vysloužile plně s Vami souhlasim.K porovnavani odrud a jejich chuti neni nejvhodnějši porovnavani s nabidkou a chuti ze supermarketu.Většina těchto řetězcu pravě nakupuje od firem u kterych se vyplati zřizovani a provoz skladoveho hospodařstvi v prostorach s řizenou atmosferou.V tomto prostředi se ovoce a zelenina daji uchovavat až tři roky, bez vzhledove ujmy.Bohužel po vyskladněni z těchto prostor do běžnych prodejnich prostor neni vyjimkou nastup razantniho vadnuti a ztraty estetičnosti.Ale jinak tento problem a praxe nejde srovnavat s běžnou zahradkařskou praxi domacich zahradek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.84 (?), 3.1.2012 13:58
Pred Vianocami doviezli u nás do Tesca toľko druhov svetových odrôd- šťavnatých, voňavých, ale bohužiaľ drahých plodov- že ma vôbec netrápilo, akým spôsobom boli skladované či koľko bolo v riadenej atmosfére N2, CO2, O2. Dôležité pre mňa bolo, aby neboli naimpregnované fungicídmi, ktoré zvyčajne konzumenta preženú. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.84 (?), 22.11.2006 1:03
To bylo top! A jaké jablka máte jako váš favorit? Co Closé, /Manted/,Fantazie,Ambassy, Beni shogun,Breaburn Hillwel,
Red boy, Rubinette Roso, sládě, a jiné? Díky, poslete mi to prosím na: nokal@seznam.cz nebo i sem, urcite je to tady bude moc zajímat.
Ze zdravých jablek znám jen Berlepschovu renetu a Ontario, ty mají obsah vit. C nad 30.Hodně ho má Melodie, ta se povedla.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.2 (?), 30.11.2009 23:43
Mám na zahradě banánové zimní ještě po dědečkovi (je mi 66, takže to je už hodně starý strom). Na vzhled nic moc, že by chutnaly po banánech mi také nepřipadá, ale chuť mají dokonalou - málokterá odrůda se jim vyrovná. Ty supermarketové odrůdy mi připomínají rajčata tamtéž - vzhledově dle euro-norem, ale bez chuti.
Mimochodem, když už o tom mluvím - srovnávat chuťově banány s jablky mi připadá jako urážka jablek. Banány skutečně dozrálé na stromech jsem nikdy nejedl, ale ty co se u nás dají koupit se k jablkům jakékoliv odrůdy nedají přirovnat (nemluvě o pachu po chemickém ošetření).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|