Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vraj pre elimináciu mrazových poškodení je tienenie ešte o niečo efektívnejšie ako bielenie, aspoň to píšu v staršej literatúre, napr. Blattný, Starý, Nedomlel - Choroby a škůdci ovocných rostlin. Ja som na krajnom SV Slovenska, kúsok od PL a nie príliš ďaleko od UKR hraníc. Vysadil som aj marhuľu - v našej lokalite, pokiaľ viem, marhuľu nikto nepestuje. Minulý rok som ju jednak bielil (na každý prípad, keď už som bielil aj iné stromy) a postavil som z južnej strany aj zástenu. Sľubujem si od toho dlhší čas odpočinku pre marhuľu, neskoršie kvitnutie a tiež, že nebudú mrazové trhliny. V dreve vraj marhuľa znesie mrazy aj málinko cez -30°C, takže ju neobaľujem, taký mráz za posledné roky u nás nebol a hádam ani nebude, len ju tienim a bielim (bielenie je skôr len sanitárne opatrenie pri tienení). Minulý rok to hádam malo pozitívny efekt, stromček zimu prežil, trhliny na kôre žiadne (aj keď pravda - stromček je ešte príliš tenký), kôra pekne hladká, ale ťažko súdiť po 1 sezóne, lebo strom bol vtedy iba práve zasadený. Túto sezónu som tento postup zopakoval, stenu som postavil ešte o niečo vyššiu (2 m vysokú a 1,5 m širokú). Vysadil som túto sezónu aj broskyňu (uvidíme, či sa ujme) - a tá je podľa literatúry ešte o niečo náchylnejšia v dreve na mráz ako marhuľa. Tú budem musieť asi do budúcna "automaticky" každú zimu obaľovať rohožami, kartónom alebo niečím iným... ešte uvidím. Vraj kritických pre broskyňu je už -25°C, čo je v našich podmienkach dosiahnuteľné. Sadil som ju na jeseň, teraz je obalená iba kartónom ako ochrana pred silným mrazom. Keď stromy vyrastú, tak mi ostane asi iba to bielenie, lebo zásteny sa budú realizovať o dosť ťažšie. Jablone a slivky iba bielim a zdá sa mi, že to stačí. Jablone ktoré som "zdedil" a neboli pár rokov bielené - majú mrazové poškodenia. Po tejto skúsenosti si zatiaľ vždy nachádzam čas na "povinné" bielenie kmeňov. Okolo marhulí (vysadil som túto sezónu ešte 1 ks) a broskyne chodim zatiaľ viac "po špičkách" a aj podľa toho čo píšete, že marhule a broskyne majú rozpraskanú kôru - je to asi len potvrdenie toho, že tieto ovocné druhy oproti jabloniam či slivkám ťažšie znášajú výkyvy teplôt a v mojich podmienkach budú potrebovať viac starostlivosti ako napr. jablone. Igor      

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika