Zmlazení Charneuxské hrušně



Dobby - (20) - 241.21 (?) 
16.2.2019 10:13, zobrazeno: 3428x

Hledám radu, kterak nejlépe naložit s nejmilovanější hrušní na naší zahradě. Miluje ji manžel, maminka, dcera, včely jednoho souseda, sršni druhého souseda, naše vosy a i já ji mám ráda.

Bohužel s ohledem na vzrůstnost stromu toho víc zpracují již zmínění hmyzáci a na nás zase tolik nezbyde. Koruna začíná ve 2,2 metrech, roste strmě nahoru, spodní větve začínají usychat, produkce nejvíc klasicky v horní třetině, tzn. 8 metrů nad zemí. Nejsem schopná v této výšce provést jakýkoli postřik, nejsem schopná sklidit z této výšky plody, takže mi padají na zem, kde se rozprsknou, takže pak nejdou posbírat, slétají se na to další hmyzáci, dcera po nich šlape... Prostě je třeba s tou hrušní něco udělat.

Návrhy - nechat ji jak je a nadále krmit hmyzáky, špačky a občas si něco ukrást pro sebe, radikálně zmladit a zkrátit cca na polovinu, zapěstovat korunu znovu třeba přes dvjoitý zpětný řez více naširoko, zkrátit ji deset cm nad zemí a zasadit někde jinou, nebo ji přeroubovat na jiný strom.

Děkuji, Dobruška



Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.60 (?), 16.2.2019 12:56
Môj názor: Pri pohľade na tú fotku by som túto majestátnu hrušku-dámu nechal na pokoji. Vzhľadom na výšku kmeňa a charaker rastu konárov by prestavba s radikálnym znížením koruny asi nepriniesla výrazný efekt a bola by veľmi prácna. Do takýchto stromov by sa už nemalo drastickejšie zasahovať. Ak tak iba orezať konáre ktoré usychajú. Takže môj návrh: starú dámu ponechať tak ako je a pomaly chystať jej nástupkyňu - buď zakúpením nového stromčeka, alebo (ak ju chcete geneticky zachovať) tak preštepením. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 17.2.2019 9:01

Myslím, že o zmlazení hrušně by bývalo dobré se zajímat před pár desítkami let. Ordrůda Charneuská se vyznačuje typickým růstem - veškerá síla jde do kolmo rostoucího kmene, postranní větve bývají poměrně slabé. Řez Charneuské tak spočívá v trvalém potlačování růstu terminálu. Ve Vašem případě se vytvořilo těch kolmých "kmenů" hned několik, což ještě zhoršilo obrůstání větvemi.
   Z dotazu paní Dobrušky cítím, že se spíš s hrušní hodlá vypořádat natrvalo a chce posvěcení, že zmlazení není možné. Tedy: strom, i když nebyl řádně zapěstován je krásný a mohl by žít ještě dlouho. Úrodu, kterou přinese, dá nově zasazená hrušeň až za hodně let. Ovšem přetvořit takový strom v mladou hrušeň, kterou sklidíte z dvojáku, efektivně nelze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dobby - (20) - 241.21 (?), 17.2.2019 14:13

Bohužel, před pár desítkami let nebyl strom můj - a i kdyby byl, v té době by mi nikdo nepůjčil pilku do ruky.

S tím trvalým vypořádáním byste měl pravdu ještě minulý rok touto dobou, to mě zastavila jen rodina - byla jsem přehlasována. Ale loni byla tak skvělá sezóna na hrušky - alespoň tady u nás na Vysočině - že jsem teď spíš chtěla poradit, jak zlepšit její využitelnost - aby bylo víc hrušek pro lidi a méně pro špačky a hmyzáky. Jako jedno z možných řešení jsem viděla právě snížení a zmlazení. Dlouho žít rozhodně ještě bude, určitě dokud nezapěstuji několik nových stromů, aby byl na zahradě alepsoň trochu stín. Ohledně velikosti úrody - hrušek na ní bylo oprevdu hodně, ale pokud bych spočítala, kolik jsme jich spotřebovali (ztráty opadem, červivostí, vosami, sršni a špačky), mám pocit, že s pětiletou hrušní bychom na tom byli možná i lépe.

Děkuji velice za odpověď. DK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 18.2.2019 8:06

Připojuji se k již zmíněným názorům. Efektivní přeměna kouny není už v této životní fázi možná. Z mého pohledu typický příklad stromu, který by se měl již nechat na samovývoj. Před dvaceti lety by bylo jistě možno do strom říznout i poměrně radikálně a on by posléze vytvořil novou, dostupnější korunu. V tomto stadiu ovšem už by reakce nebyla dostatečná. Smiřte se prostě s tím, že budete muset použít na obírání plodů dlouhý žebřík...

                   Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.53 (?), 17.2.2019 21:28
Tá hruška je krásna. Ak robí radosť rodine a aj vám, tak by som s ňou nič nerobil. Aby ste potom neľutovali, keď už bude neskoro. Najlepším riešením by bolo, keby ste našli niekoho, kto by dokázal obrať plody aj z takej výšky. Mali by ste aj krásny strom aj ovocie.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 18.2.2019 7:07

Já jsem si jistý, že citlivý řez by této hrušni-i lidem pod ní výrazně prospěl. Taky hnojení prodlouží život ve zdraví. Obtěžující hmyz se dá jednoduše redukovat. Kvalitní-bezpečný žebřík je správná cesta ke spokojenosti, česáček-trháček vám umožní sklidit spoustu plodů, aniž by se znehodnotily pádem z výšky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dobby - (20) - 241.21 (?), 18.2.2019 19:54

Česáček mám, na třímetrové teleskopické tyči - oberu první třetinu stromu, a to i když stojím na dlouhých štaflích. A cítím se u toho velmi statečně, protože opravdu nemám ráda výšky.

Asi si budu muset párkrát do roka najmout plošinu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 18.2.2019 20:25

Myslím, že mírný postupný řez by se dal u tohoto stromu použít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika