Zapomenutá hruška

ZuzanaH - (9) - 105.108 (?)
1.5.2009 0:54

A kde mám vzít nějáký katalog starý? A jak přijít na tu výstavu s tou ochutnávkou?? Kde to kdyžtak najít??

Ještě mám nějáké doplňující informace:

- dozrávala koncem září až v půli října (byla podzimní)

- byla nízkého vzrůstu spodní větve cca. 1,2 m nad zemí a výška max. 3 metry.

- je starší než 30 let

- a v létě na ni hodně lítaly vosy, vždycky byla plná vos

Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ZuzanaH - (9) - 105.108 (?), 30.4.2009 23:23, zobrazeno: 14989x

Dobrý den,

mám takový choulostivý problém. Měli jsme zahradu, a na ní hrozně dobrou hrušku. Zahradu jsme prodali, a strom tam zůstal. Jenže a to je ten problém - nevěděli jsme, odrůdu, co to bylo za hrušku. Jediné co vím, je, že to byla stará odrůda, a dozrávala tak cca v září až koncem září. Měla velice zvláštní chuť.

I když jsem se na naši zahradu vrátila, noví majitelé strom již vykáceli.

Nemohli by jste poradit, jak zpětně, nebo jakkoliv přijít na odrůdu??

Neexistuje nějáký svaz chovatelů hrušek, nebo nepořádají se nějáké výstavy s ochutnávkou hrušek? Jsem z Brna.

Za každej nápad budu moc vděčná.

To že jsem blbá, a nevzpomněla jsem si hnedka, mi říkat a psát nemusíte. Mrzí mne to strašně moc. Ach jo. Zhřešila jsem na to, že jsem spoléhala, že strom na zahradě zůstane a pak jsem si chtěla ji v novém domově přeroubovat. Bohužel, smůla.

Nemáte nějáký nápad?

host - 122.179 (?), 30.4.2009 23:40

Zkuste hrušku najít podle vyobrazení v katalogu. A pokud nebudete mít štěstí, navštivte na podzim výstavu s ochutnávkou.Jinak v hruškách je dnes takový výběr a sortiment od letních až po zimní, že "to by byl čert, aby našu stařenku nesebral" a Vy si nevybrala!

ZuzanaH - (9) - 105.108 (?), 1.5.2009 0:54

A kde mám vzít nějáký katalog starý? A jak přijít na tu výstavu s tou ochutnávkou?? Kde to kdyžtak najít??

Ještě mám nějáké doplňující informace:

- dozrávala koncem září až v půli října (byla podzimní)

- byla nízkého vzrůstu spodní větve cca. 1,2 m nad zemí a výška max. 3 metry.

- je starší než 30 let

- a v létě na ni hodně lítaly vosy, vždycky byla plná vos

Bez názvu
Bez názvu

ZuzanaH - (9) - 105.108 (?), 1.5.2009 1:02

- ta hruška měla takovéto zbarvení, jako je na obrázku.

- ale u stopky byla více úzká a pak se rozšiřovala.

Tvar stopky si nepamatuju.

No snažila jsem se to doplnit, ale asi je to napendrek, co?? Nic to neřekne, že?? Ach jo. Už dlouho koukám do zahrad, jestli ji nepotkám u nějákého zahradkáře, ale zatím bohužel bez výsledků. A zoufalství mne dovedlo až semka. Třeba někdo podle toho popisu dokáže alespoň někdo specifikovat, nebo-li se zmenší počet odrůd na třeba 10-20 odrůd.

host - 122.179 (?), 1.5.2009 7:58

Zkuste nažhavit stránky sempra.cz a najdete tam jak akce, tak i katalog s obrázky.Určitě ochutnávky dělají v Olomouci.Ale i v Brně by se zahrádkáři neměli nechat zahanbit.30 let je mnoho, ale zase ne tolik, aby dnes tuto třebas i místní odrůdu ještě někdo neměl.Chystám se odebrat rouby (na Váš podnět) z hrušně, kterou v roce 1948 sázel můj děda a také jí hrozí vykácení.Zamlouvají se mně chuťově Boscova, Charneuská,Konference, ze starých Poiteau.Ale chuť má každý svou.Nejhůř se hledají místní odrůdy a smekám před každým, kdo je zachraňuje.  AB

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 128.44 (?), 1.5.2009 7:39

Na 87,5% je to Konference. Podle obrázku, na řezu a doby zralosti. Vynikající podzimní hruška. Stále je množena a prodává se.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 1.5.2009 9:05

Před 30 lety byly v zahradách po Brně - prošel jsem jich pár desítek - nejčastějšími dvěma pěstovanými odrůdami Clappova (letní a tvořila velké stromy - ta to nebude) a Boscova lahvice - na tu bych si tipnul, bývala skoro v každé zahradě. Pro Konferenci sice svědčí nižší vzrůst, na teplé jižní  Moravě ale byla považována za chuťově horší, proto ne tolik rozšířenou.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 2.5.2009 23:44

Jenom dvě hrušky mají podobné zbarvení Konference a Pařížanka. Jenže Pařížanka je pozdně zimní. Vypadá to tedy na Konferenci. Boscova lahvice je rzivá po celé ploše a pozdně podzimní. Konference po nakrojení mívá mírně narůžovělou, sladkou dužninu. Zkuste si vybrat z obrázků.

Boscova lahvice
Boscova lahvice
Konference
Konference
Konference na výstavě
Konference na výstavě

ZuzanaH - (9) - 105.108 (?), 3.5.2009 10:21

Mockrát všem děkuji za podporu a pomoc. Já jsem ještě vyčenichala na starých stránkách Soulnku. Ta je jí taky podobná. Ta konference to nebude, ta hruška nebyla v řezu červená nebo růžová. Já jsem našla ještě tuto a je jí taky podobná. Ale kouknu se na všechny, co tu píšete. Mockrát Vám všem děkuju za ochotu mi a mamce ji znovu pomoci.

Soulanka
Soulanka

ZuzanaH - (9) - 105.108 (?), 3.5.2009 10:30

Ještě najít, tu ochutnávku, jestli to bude v Brně, ale nevím kam a kde to najít. Chjo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz