Mechelenská



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
5.11.2012 23:34

Jestli je to pochopitelné nebo ne, s tím Petře, nic neuděláme. Název se vžil a používá se. Budeme snad stejně rozporovat názvy odrůd jako Hladíkovo přeúrodné, Bláhův poklad či Smiřické vzácné? Vždyť ty odrůdy nejsou ani pokladem, ani přeúrodné a už vůbec ne vzácné!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 78.10 (?), 5.11.2012 18:55

Těžko říci zda lepší, vždy je to o nějakém poměru mezi úrodností, chutí, odolností... Ono i u starýc odrůd byla nabídka zimních hrušní velice široká, stačí se podívat do Vaňka, kde je Pařížanka asi na 60. místě. Dodávám že ve Vaňkovi je popsáno 100 odrůd hrušní a jsou řazeny podle doby zrání. Nejčastěji rozšířené pařížanka či Pastornice přece jen nedosahují té nejvyší jakosti. Jakkoliv já pokud si vzpomínám jsem Pastornici docela hájil. Madam Verté už považuju za špičku, nakoli si na ní pokavd už začíná měknout vždy pochutnám. Za úplný chuťový Top lze považovat severočeskou odrůdu Koporečka. To byla nejchutnější hruška jakou jsem kdy jedl. Lze předpokládat že ani jedna z nových odrůd chuťových kvalit Kopotečky nedosahuje, což je logické Koporečka se ve šlechtění nevyužívá, je na to příliš vzrůstn, pozdě jde do plodnosti, navíc píše se že je extrémně citlivá na strupovitost a lze ji pěstovat jen v zakouřených uhelných pánvích... Loni byly plody bez strupů, možná to s tou citlivostí nebude tak žhavé, ale těžko usuzovat dle jednoho roku. Nabídka starých zimních odrůd je široká- Dielova, Kolmarská zlatá, Nelisova zimní, Šedá zimní, Zeifirinka... Dielovu jsem chutnal- je výborná, lehce natrpklá, ostatní nikoliv, ale mají být vysoce jakostní...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 6.11.2012 6:28
Čáslavky čili lékárnice jsou pomologickou skupinou hrušní. Patří mezi ně třeba: Letní lékárnice, Hardenpontova máslovka, Zimní lékárnice
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.11.2012 15:19

Teď jste mě tedy rozesmál. Ale i kdyby jste tento další, nesmyslně vyhlížející název doložil, tak to nic nemění na tom, že spojení anglického jména s českým názvem čáslavka, používat i nadále nehodlám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.11.2012 15:50

spojení anglického jména s českým názvem čáslavka, používat i nadále nehodlám

A co takhle jiné hybridní názvy názvy jako Boscova lahvice, Clappova máslovka,  Nellisova zimní, Coxova reneta, Boskoopské červené, Berlepschova reneta?   Ty Ti nevadí nebo je taky, Petře,  nehodláš nadále používat? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.11.2012 16:49

Ano, chápu, že společně se zarputilým diskutérem, panem Paľem, jste byli, Miloši, asi největšími vyznavači posledního slova. Vlákna se plnila hezky rychle a často to bylo i velice zábavné. Pokud jde o téma Williamsova čáslavka, tak mně se tohle spojení nelíbí, to je všechno. Ale můžeme v této legraci pokračovat dále, jak je libo. Já slovo čáslavka používat nebudu, ale ostatní ať si ho klidně používají. Podle zdroje, který jsem uváděl nějaká Čáslavka pravá existuje. Toto tvrzení jsem si nevymyslel, ale je v publikaci HRUŠKY (Černík, Boček, Večeřa) malá pomologie 2. Jinak už nevím, co k tomu dodat.
laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 6.11.2012 18:59

Máš pravdu, Petře, je to slovíčkaření. Ale já s ním nezačal. Myšlenku o čáslavce:...Zcela nesprávně je místy zaměňována s Williamsovou... jsi napsal Ty. Nu a na to m.j.  p. Vítek napsal, že čáslavky jsou skupinou hrušní. Namísto logické odpovědi "Dík za upřesnění, to jsem nevěděl" (mimochodem já to čtu taky poprvé) argumentuješ podobně, jako citovaný pán ze Záhorí.
   Skutečnost, že nějaká Čáslavka pravá existuje, nevyvrací Vítkovo tvrzení o čáslavkách, včetně toho, že se k nim nejspíš řadí i Williamsova.  Podobně jako mezi višněmi existuje skupina amarelek a jedna z nich se jmenuje Amarelka královská. Ve skupině třešní - chrupek zase nalézáme Velkou černou chrupku. 
    Když mluvíme o mluvnicky nevhodných slovních spojení názvů ovoce, tak ty, které jsem uvedl, považuji za češtinářsky správné. Pánové Cox, Bosc, Williams zřejmě existovali a chceme-li přeložit, že odrůda je nazvaná po nich, jinak to nejde. Co mi ale rve uši, jsou naše česká jména odrůd se zbytečně vpašovanými cizími slovy - např. Dark Rubín.
A propos - neměl byste někdo roub této odrůdy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 59.254 (?), 7.11.2012 12:54

Dobrý den. Zajímavé úvahy o českém jazyce. Ale obecně mi více trhají uši nežli Dark Rubín slovní spojení "nechá se udělat" či "pěstovat koně/králíky" apod. Osobně Dark Rubín nemám, ale na jaro si jej chci sehnat, vím kdo ho mám. Ozvěte se pane Vysloužile na maila, veřejně ho zde bez svolení dotyčného dávat nebudu. Zdraví Mittwoch (bral jsem si od Vás před rokem rouby - Břidličná)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 8.11.2012 12:46

"Čo povedať na názor pána Vysloužila a jeho pochlebovačov?" Tak takto by možná začal svůj příspěvek pan Paľo ze Záhorí, když už tedy Miloš uváděl, že argumentuji jako on. Slovní spojení Williamsova čáslavka na milost nevezmu, ale pořád lepší, než spojení Williamsova lékárnice. A jde jen o tyhle dvě slova a o žádná jiná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 8.11.2012 13:05

Ač nemám ve zvyku propírat třetí strany, učíte se skvěle. Ale přece jen si myslím, že tématu "čáslavka nečáslavka" se věnovalo přespříliš diskového prostoru. Prostě stačilo napsat nemám rád šmouly (čáslavky) a bylo to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika