Kvasenie jablk v pivnici
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 172.212 (?), 28.12.2018 16:41, zobrazeno: 5707x
Ahojte.Kedže nemam vhodnu pivnicu na ovocie na radu znameho som dal jablka do umelych kyblov a uzavrel.Jablka su ako odtrhnute zo stromu.Ale odroda Admiral a florina začali kvasit už v jablku.Jablko Vyzeralo ako malovane zozačiatku malo len perlivu chut potom od jadernika hnedlo a bolo nepoužitelne.Prosim kde sa stala chyba? Dakujem Miroslav.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 28.12.2018 21:26
Jablka při skladování vyddýchavají kysličník uhličitý (CO2) a spotřebovávají kyslík. Jakmile je v kyblíku převaha CO2 nad O2, tak se jablka udusí a u jádřince, kde je kyslíkový deficit největší, začne vznikat etanol (i bez přítomnosti kvasinek). Izraelci mají patentovaný mikrotenový sáček se selektivními póry, který propouští ven CO2 ale dovnitř nepropouští mnoho spotřebovaného O2 (natož třeba etylén). Jablka pak i v marketu mají v sáčku atmosféru jako ve skladu s řízeným složením vzduchu (ULO). Kýblík to neumí.
Pokud potřebujete jablka izolovat od okolí, je lepší naskládat přepravky do komínků a přikrýt folií tak, že větrací mezera je štěrbina u podlahy. Kyslík se spotřebuje a klasající CO2 nedovolí jeho doplnění.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 172.212 (?), 29.12.2018 10:47
Dakujem pane Stando HK.Chcem sa teda opytat či by pomohlo navrtat kybliky do deklika a do dna napr.vrtakom priemeru 10mm alebo viac dier aby nastala aspon malička cirkulacia?Dakujem Miroslav K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 29.12.2018 11:17
Obecně je lepší skladovat jablka v co největších skupinách (podle odrůd apod.), tak aby mikroklima bylo vytvořeno stejnoměrně pro co největší objem. Pro mne je to blok dvou komínků po pěti přepravkách. Těch 10 zeleninových přepravek zakryji kloboukem z bubloinkové folie. Když je dobrá úroda, mám ve sklepě "4klobouky". Pokud na "obale" dojde ke kondenzaci, tak je od jablek oddělena konstrukcí přepravky a může stéci volně na podlahu. U izraelského mikrotenu kapilárně prosákne ven a opět není na povrchu jablka kondenzát. V kýblíku bych se bál, že Vám na dotyku stěna/jablko dojde k vytvoření "hořkých skvrn". Taky nevím jak velké máte kýble, možná by šlo košíky s jablky zakrývat kýblem otočeným dnem nahoru.
Kvůli dotaci z EU musí být skripta MENDELU veřejně přístupná (ke stažení volně zde). Zkuste si z nich část přečíst.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 29.12.2018 13:01
Ono 40 přepravek nemusí být totéž co 40 plných přepravek. Právě kvůli minimalizaci manipulace je lepší mít jablka správně tříděná. Další věcí je, že pokud máte v přepravce jen 2 vrstvy plodů, tak riziko šíření skládkových chorob je menší než v přepravce s volně sypanou vrstvou tloušťky 4D) Jablka hnijí zpravidla na začátku, ihned po sklizni a pak až v době, kdy dosáhly konzumní zralosti a jejich "imunita" klesá. Takže prakticky kontroluji maximálně jednu sestavu, tu která je právě v konzumní zralosti. Četnost kontroly máme stejnou protože také jednou za týden beru potřebné množství na spotřebu. Jen prostě nekontroluji v prosinci odrůdy, které jsou pod "klobouky únor/březen + duben/květen". Pokud nedochází ke kondenzaci vody na plodech, k přenosu hnilob mezi plody nedochází.
Vizuálně nepoškozené může být i padané a nebo to s otlaky při nešetrné manipulaci. Pokud mám u některých takové podezření, nedávaám je k dlouhodobému skladování.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.31 (?), 29.12.2018 13:21
Jak to tady tak čtu, tak jsem si vzpomněl na svého otce.
Velkého milovníka jablek který kvůli jejich skladování se dokonce pustil do vybudování speciálního sklepa pro ně.
A ten je skladoval v bedničkách jen v jedné vrstvě a ještě tak aby se
v nich vzájemně nedotýkaly.
Co si o tom myslíte? Byl v tom směru moc velký punt́a?
(Já jsem bral a beru jablka jen jako lihovarskou surovinu a můj děd kdysi jen jako doplňkové krmivo pro dobytek.).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 29.12.2018 14:00
Je to o zvážení rizik. jestliže s plodem nehýbám, neporušuji jeho imunitu a tak i nějaký ten infekční tlak od "indického" nebo "afrického" souseda snese (ind = shnilé a zhnědlé, afro = shnilé a černé). Při nulové manipulaci čsto slupka vydrží i tlak od dvou výše položených jablek a obsah nevyteče. Druhý přístup snižuje infekční tlak (odstraňuji napadené) ale snižuje imunitu (manipulyce, přenos infekce rukou která střídavě bere napadené a zdravé plody, abrazivní účinky úchopu, atd.). Každý z nás má jinou odrůdovou skladbu a jiné skladovací podmínky. Jedno je jisté, při skladování v ULO a vekoobjemových bednách nikdo jablka pár měsíců nepřebírá...
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|