Ono 40 přepravek nemusí být totéž co 40 plných přepravek. Právě kvůli minimalizaci manipulace je lepší mít jablka správně tříděná. Další věcí je, že pokud máte v přepravce jen 2 vrstvy plodů, tak riziko šíření skládkových chorob je menší než v přepravce s volně sypanou vrstvou tloušťky 4D) Jablka hnijí zpravidla na začátku, ihned po sklizni a pak až v době, kdy dosáhly konzumní zralosti a jejich "imunita" klesá. Takže prakticky kontroluji maximálně jednu sestavu, tu která je právě v konzumní zralosti. Četnost kontroly máme stejnou protože také jednou za týden beru potřebné množství na spotřebu. Jen prostě nekontroluji v prosinci odrůdy, které jsou pod "klobouky únor/březen + duben/květen". Pokud nedochází ke kondenzaci vody na plodech, k přenosu hnilob mezi plody nedochází.
Vizuálně nepoškozené může být i padané a nebo to s otlaky při nešetrné manipulaci. Pokud mám u některých takové podezření, nedávaám je k dlouhodobému skladování.