Hruškové křížaly černé barvy pocházejí z hrušní Hniliček, jsou to většinou menší hruštičky, které při dozrání zhniličí - zevnitř zhnědnou a zesládnou. K přímému konzumu se většinou nehodí, ale po usušení jsou lahodné. Většinou mají v každé obci jinou Hniličku, jsou to ohromné stromy, bohužel už se moc nepěstují a postupně mizí, dá se ale ještě pár starých stromů najít.
Krvavky taky hniličí, takže by to mohla být, veliké množství hniliček i krvavek je hezky popsáno v knize Ovoce Bílých Karpat. Určitě nějakou takovou seženete.
Špinka též tvoří ohromné stromy a také se hodí k sušení. Většinou stromy zaplodí o něco dříve než se uvádí, bývá to ale jen pár plodů, zase na druhou stranu když patnáctiletý strom začne plodit už je to úroda, která k něčemu je. Na co je, když zaplodí dvouletý stromek, stejně z něj budou nejvíš tři hrušky.
Plodnost se u Špinky dotaví o něco později než u jiných, to je pravda, to ty hniličky ale taky. Pokud se přeroubuje starší strom, plodnost se dostaví do pěti let určitě, pravděpodobně i dříve.
VF