Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Pre ing. Fidlu: Súhlasím že pri hruškách ale i jablkách by chuť mala byť - zacitujem klasika - "až na prvním míste". Nadmerná veľkosť je dokonca negatívum - napr. aj pri jedení (nikto nemá čeľuste ako tyranosaurus), ale aj skrátením skladovateľnosti, vyšším výskytom pehovitosti a pod. Sú odrody u ktorých sa vzácne snúbi kvalita i veľkosť, napr. Boscova (alebo z novších Nojabrskaja). Je pozoruhodné, že práve tie chuťovo špičkové odrody "vyšľachtila" samotná príroda a človek ich len náhodou objavil (Boscova vo Francúzsku, Jonathan a Golden Del. v USA - všetky okolo r.1800). A dali ako rodičovské pôvod desiatkam potomkov, vyšľachtených človekom. Keby si niekto dal tú námahu a spočítal u koľkých odrôd figuruje Golden Del. ako jeden z rodičov, bolo by to zaujímavé číslo (okrem iného aj pri spomínanom Rubíne). IH