7 velikonočních květin a jejich symbolické významy

Tulipány
Zdroj: www.cnn.com

Velikonoce jsou oslavou znovuzrození. První známky života začínáme pozorovat v prvních jarních měsících, v březnu až dubnu, kdy začínají kvést květiny a zvířata rodí mláďata. Po dlouhé zimě přispívá plátno živých barev a pastelových barev – a ano, i ta svěží vůně kvetoucích rostlin – k představě probuzení do nového světa plného příslibů. V dnešním článku vám představíme 7 velikonočních květin.

Historici se kdysi domnívali, že Velikonoce souvisejí s anglosaskou bohyní jara a plodnosti Eostre, ale nově objevená fakta hovoří jinak. Slovo „Velikonoce“ pochází z latinského výrazu pro křesťanskou slavnost „in albis“ (což znamená „za svítání“), který se později stal starohornoněmeckým slovem „eostarum“. Svátek oslavuje Velikonoční neděli jako den zmrtvýchvstání Ježíše Krista, o němž se píše v Novém zákoně Bible. Pro křesťany na celém světě symbolizuje vykoupení lidstva, odpuštění minulých provinění a příležitost k lepšímu životu.

V průběhu let získaly zvláštní význam pro tento svátek jarní květiny – zejména ty, které kvetou v březnu až dubnu. Květinové barvy, jako je červená, bílá a fialová, symbolizují různé aspekty velikonočního příběhu, zatímco tvary květin naznačují další významy. A jakkoli jsou tyto květiny krásné v přírodě, nic se nevyrovná tomu, jak je lze použít doma ve stolních dekoracích, koších a venkovních dekoracích pro tento svátek. V následujícím textu se dozvíte, co symbolizují některé z nejoblíbenějších velikonočních květin v kontextu tohoto svátku.

Velikonoční lilie

Bílé velikonoční květiny, jako je lilie, často symbolizují čistotu a nevinnost. Pro křesťany je tato čistota a nevinnost spojena s Kristem. Lilie mají také náboženský význam; byly zmíněny v Bibli ve Starém i Novém zákoně. Dnešní lilie, které objevil švédský přírodovědec Carl Peter Thunberg v roce 1777, pocházejí z japonských ostrovů Rjúkjú. Angličtí a bermudští zahradníci začali brzy po jejich objevení pěstovat vlastní plodiny – ale teprve když se květy dostaly do květinářství ve Filadelfii, začalo se liliím říkat velikonoční.

7 velikonočních květin a jejich symbolické významy
Zdroj: www.marthastewart.com

Konvalinky

Konvalinky jsou další oblíbenou bílou květinou Velikonoc: Několikrát se o nich zmiňuje král Šalamoun a Kristus se na ně odvolává v Kázání na hoře. Podle knihy Signs & Symbols in Christian Art z nakladatelství Oxford University Press konvalinky symbolizují Kristův příchod a čistotu Panny Marie.

7 velikonočních květin a jejich symbolické významy
Zdroj: www.marthastewart.com

Tulipány

Krásné a zářivé tulipány s poupaty v různých barvách jsou tou nejlepší jarní květinou. Bílé tulipány jsou spojovány s odpuštěním, což je časté téma Velikonoc. Fialová varianta představuje královskou rodinu, takže kytice s bílými a fialovými tulipány by oslavovala královskou roli Ježíše Krista jako Božího syna. Tato velikonoční květina pochází z Turecka, ale poté, co ji začali pěstovat Holanďané, začala být spojována s Holandskem. Málo známou a zajímavou skutečností o tulipánech je, že jejich cibulky se staly tak ceněnými, že se po určitou dobu používaly jako platidlo – tedy až do krachu trhu s tulipány. „Tulipánová horečka“ ve skutečnosti nikdy neexistovala. Tulipány jsou dodnes oblíbené pro svou krásu a všestrannost. Poměrně snadno najdete různé druhy, které vyjádří vaše pocity nebo vyzdobí místnost, a na Velikonoce je aranžmá z tulipánů vždy krásnou volbou.

7 velikonočních květin a jejich symbolické významy
Zdroj: www.marthastewart.com

Kosatce

Kosatce patří mezi další ze 7 velikonočních květin. Tato květina symbolizuje Kristovo utrpení a zmrtvýchvstání, jak o tom vyprávějí historické rukopisy v Gettyho muzeu. Kosatce se vyskytují v různých barvách, z nichž každá má svou vlastní symboliku. „Iris“ je řecké slovo, které znamená „duha“ (kvůli mnoha dostupným barvám). Květy mají okvětní lístky připomínající meč, což může vysvětlovat, proč jsou někdy označovány jako „mečové lilie“. Vzpřímené okvětní lístky kosatce prý symbolizují tři ctnosti: víru, statečnost a moudrost. Při aranžování kosatců na výstavu vybírejte jeden druh a jednu barvu do každé nádoby, aby byl efekt co nejhezčí. Staromódní celerová sklenice je pro tyto květiny pěknou vázou.

Kosatce
Zdroj: www.marthastewart.com

Modřenec

Neboli dětský dech symbolizuje nevinnost a čistotu; o Velikonocích se vztahuje k čistotě Krista. Většinou se dodává v bílé barvě, i když někdy se vyskytuje i růžový dětský dech. Tyto jemné, drobné květy se často používají jako výplň kytic a vytvářejí nádherná aranžmá. Na Velikonoce dodává baby’s breath lehkost kyticím, věncům a ozdobám na stůl. Přidejte věnec z této odrůdy podél zábradlí, abyste zdůraznili ostatní velikonoční květiny ve vaší domácnosti.

7 velikonočních květin a jejich symbolické významy
Zdroj: www.marthastewart.com

Sedmikrásky a pampelišky

Pokud je nějaká květina symbolem jara, pak je to sedmikráska. Bílé sedmikrásky symbolizují naději, klid a čistotu. Pampeliška – která má podobný tvar – má v souvislosti se svátky také určitou náboženskou symboliku. Podle knihy Symboly křesťanské víry od Alvy Williama Stefflera se objevovala na vlámských a německých obrazech Ukřižování, a tak začala představovat Kristovo utrpení. Nejlepší ze všeho je, že se tyto velikonoční květiny dobře kombinují v kyticích, boutonniérách a věncích na vchodové dveře. Jejich veselé barvy rozzáří každou místnost.

Sedmikrásky
Zdroj: www.marthastewart.com

7 velikonočních květin a jejich symbolické významy přinášejí do našich domovů nejen krásu jarního období, ale také hlubší duchovní poselství spojené s tímto svátkem. Každá z těchto květin nese svůj vlastní význam, který odráží odpuštění, naději, čistotu a obnovu spojené s Velikonocemi.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno