Zelené hnojení



ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 97.51 (?)
24.9.2019 14:49

Stačí klasika - hlávkové saláty letní, s velkou hlávkou (dost upřednostňuji Merkurion, ale nevím proč) nebo vysévat saláty listové, baby saláty. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 191.201 (?), 23.9.2019 16:11

A co jste nam tim chtela rict? Ze kompost pouzivate jednou za nekolik let?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 132.55 (?), 23.9.2019 18:43

Neřešte to. Nechte listí rozložit, je bezpředmětné, jestli tomu budete říkat kompost nebo listovka. V každém případě získáte velmi kvalitní materiál ke zkvalitnění zeminy na záhonech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 97.51 (?), 24.9.2019 12:23

Nečetl jsem, kdo co píše, takže budu někoho kopírovat. To, že je na pozemku zelené hnojení přispívá k hospodaření s vláhou, zamezuje případnému vylouhování živin do spodních vrstev. Omezuje to erozi. Pokud jde o dobu ukončení vegetace ZH, tak klidně i v prosinci, do května se rozloží. Termín je zpravidla dán rizikem vysemenění použité rostliny a také tím, aby to nebyla dřina v blátě. Tedy v době, kdy jsou semena ZH ještě nezralá, nemohou v zemi dojít, nebo před sněhem, zimními, velkými dešti. Třeba ta hořčice nebo pohanka, když ji necháte dozrát, bude Vás trápit třeba 5-6 let. Kompost z listí lípy, katalpy, třešně je v pořádku, buk se chová podobně jako ořešák, rozkládá se mnohem déle. To je dobré v listovce, v kompostu být nemusí. Kompost by měl míti v sobě nějaké živiny, měl by se tvořit rychleji než listovka, proto se dodávají další ingredience - očkuje se zeminou, přidávají se třeba zbytky z domácnosti, oranická či minerální hnojiva (tekuté živiny dodá například muž, syn, přítel - dobré je mít ho někde, kde není na očích okolí - děti chodící na nočník. Jsme vlastně jen savci myslící si o sobě víc než je mnohdy pravdou. Podpoří se tím bakterie ve hmotě, Listovka je "hladový" substrát, spíše do zeminy některých květin, pokojovek. Listí míchejte se vším, co Vám přjde pod ruku. Zkuste mrkev Fly Away, červům nechutná. U salátu jde o výběr odrůdy, sazenice předpěstovávejte na jiném záhoně, pak je změna kultury, pokryvnost půdy záhonů větší, neutíká tolik vláhy. Lesa mrť (jehličnatého) pole smrť. Jehličí, hrabanku také prožeňte kompostem. Popel v pohodě, zdroj látek tady již uvedených, ten raději přímo. Když někam něco sypete v malých množstvích, může být pozemek místně přehnojený, nedohnojený. Když vše zamícháte do kompostu, lépe se vše rovnoměrně rozmístí. Existují vápenatá hnojiva mimo obyč. vápenec, třeba Meerkalk, nebo PRP sol, které se dávají jako základní hnojení. Ca hnojiva patří do půdy, vápenatá hnojiva zvedají pH, brzdí rozvoj bakterií v kompostu. Také vápnit zelené hnojení před zarytím není docela vhodné. Pokud jde o žížaly, v zemi jsou doma a drží se tam, kde je pro ně dostatečně vlhko. V kompostech jsou doma jedině tehdy, když je držíme ve vlhkém stavu. Suché listí je neláká. Kompost tedy potřebuje zálivku. Pak přijdou žížaly spodem. Pokud se někde na povrchu objeví dešťovky, šup s nimi do kompostu. U Vás sice listnaté lesy nejsou, ale nejlepší žížaly jsou v substrátu, který je na kraji lesa, pod listnatými stromy. Ty mohou soupeřit s těmi "kalifornskými", stojí za to jich pár nasbírat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 24.9.2019 13:14

Moc děkuji za rady.

Zelené hnojení tedy zareju až koncem roku, semena myslím nehrozí, řepka kvete až na jaře a hořčice předpokládám také.

Ohledně listí v kompostu, chápu to tedy správně, že listí z třešně, lípy nebo katalpy můžu přidávat do kompostu, ale listí z buku je lepší nechat tlet zvlášť? Na to ale nemám prostor, tak ho raději shánět nebudu.

K salátu. Mám ho ráda, ale vždy mi vykvetl dřív, než udělal hlávku. Doporučíte mi nějakou odrůdu, která žene opravdu málo do květu a lze si jí předpěstovat doma za oknem (nemám pařeniště)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 24.9.2019 13:43

Zkuste nějakou odrudu "ledového" nebo "rimského" salatu, ty zdaleka tolik do kvetu nevybíhaji..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 24.9.2019 14:22

A nějaká odrůda jarního hlávkového, co je odolný proti vybíhání do květu, není? Já mám ten hlávkový přece jenom nejraději.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3230) - 135.175 (?), 24.9.2019 16:50

.Zkuste ještě teď vyset na nějaký volný záhon ozimý salát Humil. Podzim má být pěkný a tak by mohl dorůst do potřebné velikosti, aby nevymrzl. Na jaře to bude pro Vás první salát a jistě nepůjde do květu, protože ho budete sklízet.někdy v dubnu. Já jsem ho vyséval doma do kelímků někdy okolo 7.9.a jakmile budu mít nachystaný záhon (po rajčatech), půjde na zahradu.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 24.9.2019 17:02

Momentálně nic volného nemám, taky až po rajčatech. Myslíte, že ho ještě můžu zkusit vyset do kelímků, a až zmrznou rajčata, tak zrýt záhon a hned sadit? Nikdy jsem zimní salát nepěstovala, nemám s tím vůbec zkušenosti. Chtěla jsem taky zarýt ten popel, nebude salátu záhon s čerstvě zarytým popelem vadit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3230) - 135.175 (?), 24.9.2019 17:28

Popel jistě vadit nebude. Já ho tam rozhodím. Zkusit to můžete. Nikdo z nás neví jaký ten podzim vlastně bude. Za tři týdny můžete mít malé sazeničky a když je píchnete do země a nebude zrovna mrznout, tak by měly zakořenit. Potom přes to hodit netkanou.Při nejhorším ztratíte pár semen a trochu práce.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 97.51 (?), 24.9.2019 14:49

Stačí klasika - hlávkové saláty letní, s velkou hlávkou (dost upřednostňuji Merkurion, ale nevím proč) nebo vysévat saláty listové, baby saláty. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika