Močovina a kravský hnůj



Nimie - (13) - 114.211 (?)
16.6.2016 11:19

a vyhodit za taketo "prirodne" hnojivo 10 krat viac ako za mineralne

Zvláštní, že jsem takové zatím nenašla a i kdyby, stojí mi to za to oproti tisícovým položkám za léčbu a psychickou újmu ze ztráty ;)

Ci pouzijete hnojivo z kakaovych supiek ovplyvni travnik v konecnom dosledku len malo... travnik nereaguje na modu a neda sa na nom uplatnit nejaky placebo efekt.

Když už reagujete na téma, tak prosím aspoň čtěte čeho se týká.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 15.6.2016 12:58

každý ať si hnojí a používá na své zahradě co je jemu blízké a čemu věří. Příspěvek jsem napsal z toho důvodu, že tazatelka v konečné fázi hledala organické hnojivo na trávník. Co je však smutné je ta nevraživost proti každému kdo nabízí alternativu. Zaprvé cena kvalitního organického či organo-minerálního hnojiva není 10x vyšší a i kdyby byla tak je to každém za co své peníze utratí. Pro mne to není jenom o tom co si z toho dané rostliny vemou a co je k ničemu, snažím se co nejvíce omezit používání syntetických hnojiv a chemie vůbec.

PS : Pro Vás a ostatní, které toto dráždí tak upozorňuji, že existuje na trhu produkt s názvem Biovin - čistý hroznový kompost, který stojí nehorázné peníze a každý kdo jej používá třeba v tráníkářství tak musí být blázen. Dokud jsem jej sám nevyzkoušel tak jsem si to myslel také. U tohoto produktu jsou doložené a i já sám mám poměrně značné úspěchy. Nicméně chápu, že s tímto pohledem zde asi neprorazím a ani si nedělám ambice. Jsem pouhý spotřebitel, kterého to baví a rád utrácí za podobné "blbosti" a věřte nejsem sám.  Hezký den,  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.132 (?), 15.6.2016 17:41

Martin, je to v pohode, kazdy si moze zvolit sam, nemyslim, ze je tu nejaka nevrazivost. Cena hnojiva by sa mala odvijat od jednotkovej ceny zivin, pripadne od davky hnojiva na rok na urcitu plochu. Napr ak cena za kg bio hnojiva je rovnaka ako za kg anorganickeho (co asi nie je), este to nic nehovori, ak v bio hnojive je nasobne mensi obsah zivin.

Co sa tyka individualnych skusenosti, tie su casto malo preukazne, okrem hnojiva sa meni pocasie, zrazky atd atd. Jedine preukazne by snad bolo ak si rozdelite travnik na viac casti a tie budete testovat, kazdu s inym hnojivom. Takym skusenostiam by som uveril. A hlavne mam pocit, ze nie ste objektivny v tomto testovani (nic v zlom). Verite v bio hnojiva a malo chemie,...na com nie je nic zle, ale tato viera ovplyvni vas usudok (pricom aj objektivny hodnotitel by nemohol objektivne zhodnotit kvoli vyssie uvedenemu...). Na tomto "klame" znu uspechy politici, ale aj priemysel homeopatik a rozny vestci a carodejnici. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 16.6.2016 11:54

Pane Martine, pokud jde o hnojiva, je to pro Vás docela jistě vyřešený problém jestli syntetická nebo ta jediná pravá. V jiném vlákně naprosto bez problémů likvidujete jednu složku trávníku přípravkem Targa. Jestli používáte na trávníky herbicidy ("echt" syntetiku), myslím, že to organickými hnojivy do rovnováhy nejspíše nedoženete. Vaše odprezentované trávníky jsou velmi solidní, ale jen dík organominerálnímu nebo jen organickému hnojení v tomto stavu více let nejspíše neudržíte. Vychutnejte si mě tady na veřejnosti, ale víc ze mě nedostanete, jste přihlášený, můžem to probrat mimo - docela by mě zajímaly vaše opravdové znalosti a zkušenosti.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 16.6.2016 12:33

Dobrý den Ivane,

ano máte pravdu, Targu jsem používal na eliminaci určitého pro mne v trávníku nechtěného druhu. Tím, že jsem oséval čistou kostřavovou greenovou směs, tak byla pro mne lipnice luční a jílek vyskytující se občas někde nežádoucí :-). Měl jsem dvě možnosti buď ruční likvidaci, velice těžko proveditelné nebo tento chemický pokus. Pro někoho nepochopitelné, ale prostě měl jsem určitý cíl a toto byla jedna z mála forem jak se k němu dostat. Normální Herbicid typu Bofix v trávníku nepoužívám s dvouděložným plevelem nemám problém. Vše a každý se nějak vyvíjíme, dnes jelikož exisutjí na trhu přípravky, které jsem před časem neznal nebo nebyly v nabídce a troufnu si říci, že se nyní bez chemie mohu obejít téměr na 100 %. Možná časem poznám, že pokud chci udržet nějaký standart tak to nejde, ale momentálně mne to funguje.

Klidně mne kontakujte přes můj profil, velice rád si s Vámi podiskutuji a podělím se o Vaše a mé zkušenosti, patříte mezi lidi, kteří zde na webu určitě mají co říci. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Nimie - (13) - 114.211 (?), 16.6.2016 11:19

a vyhodit za taketo "prirodne" hnojivo 10 krat viac ako za mineralne

Zvláštní, že jsem takové zatím nenašla a i kdyby, stojí mi to za to oproti tisícovým položkám za léčbu a psychickou újmu ze ztráty ;)

Ci pouzijete hnojivo z kakaovych supiek ovplyvni travnik v konecnom dosledku len malo... travnik nereaguje na modu a neda sa na nom uplatnit nejaky placebo efekt.

Když už reagujete na téma, tak prosím aspoň čtěte čeho se týká.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 16.6.2016 11:44

Nevrazivost vuci organickum hnojivum zde urcite nepanuje, obvykle vsak kazdy pouziva vlastni kompost nebo (negranulovany) hnuj ci (pouzity) subtrat ze zampionarny a tato hnojiva dle vlastniho uvazeni doplnuje mineralnimi hnojivy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Nimie - (13) - 114.211 (?), 16.6.2016 15:45

Mě vcelku přišlo, že jo... údiv, že potřebuju organické hnojivo, údiv, že chci trávník, údiv že nemáme prostory na běžné obhospodářovávání zahrady (kompost apod.). A při tom je spousta lidí, kteří by takovou radu ocenili. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 16.6.2016 11:47

Přesně řečeno, proč by to anonymní a pouze osočující člověk četl, odpovídal jsem na otázku zda existuje spec. trávníkové hnojivo co je organické, téma nebylo o ekonomické výhodnosti toho či onoho hnojiva a co si z něj tráva bere. Jelikož mám dobré zkušenosti s těmito hnojivy tak jsem doporučil určité výrobky nic víc. Jak jsem psal jsem normální spotřebitel, nadšený trávníkář, který má v oblasti trávníku možná širší přehled než běžný zahrádkář, proto jsem schopen jmenovat značky, či přímo konkrétní výrobky. Nevidím na tom nic špatného, nejsme v televizi, navíc konkrétní doporučení je snad pro tazatele leší než obecné řeči. Odkazy na žádné obchody nevkládám, jelikož to je myslím proti zásadám tohoto webu a plně to respektuji, byť by to někdy mnohým ulehčilo hledání. 

Poslední věc, pokud výrobci standartních trávníkových hnojiv nedoporučují pohyb domáích zvířat po určitou dobu, tak asi na tom něco bude a plně chápu někoho kdo hledá něco jiného co jej nebude omezovat, či má na určité věci jiný pohled. Nikdy jsem se nenavážel do nikoho, kdo používá normální hnojiva, bohužel je daleko více těch, ve kterých slovo bio vyvolává lehkou nervozitu, kterou neumějí krotit.  Navíc nejsou většinou schopni ani normální slušné diskuze.

PS : nepovažuji se a nejsem ortodoxní Bio fanoušek,  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.175 (?), 16.6.2016 14:20

Kristalon může měnit chuť bylinek protože většina nesnáší hnojení a hnůj by dopadl ještě hůř, protože to je dusíkaté hnojivo. Granulovaný hnůj nepovažuji za bio - určitě se získává ve velkochovech a obsahuje zbytky chemikálií ze slámy a potravy (léčení) zvířat. Kristalon bude obsahovat velmi malé množství balastních látek. Také mám různá místa s vysokou tmavě zelenou trávou a psa nemám - jedná se o dosévané plochy a vyklíčil zjevně jiný druh trávy. Jinak jedna zkušenost s trávou - část zahrady je dost vlhká a většina zaseté trávy tam "vymrzala". příčinou bylo vlhko a jílek, který vlhko nesnáší. Používám nyní parkové směsi a ty vydrží. Dalším problémem může být substrát - většina substrátů je průmyslový kompost, ktrý postupně "blátovatí" a slehává. Navíc tráva nemá ráda vysoký podíl organického materiálu, ale s chudou písčitou půdou si poradí bez problémů. Další problém bude s velmi častým sekáním a tím přesycháním kořenů. Sekala bych na vyšší výšku a želva bude mít lepší stravu. Osobně bych se nebála použití zředěného Kristalonu a následného důkladného spláchnutí. Zbytky granulovaného hnoje mohou být problematičtější. Pokud chcete krásný trávník asi bych na podzim dala min. 5 cm písku a substrátu a távník založila znovu, a podívala bych se jak vypadá stávají substrát a podloží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Nimie - (13) - 114.211 (?), 16.6.2016 15:58

Kristalon může měnit chuť bylinek protože většina nesnáší hnojení a hnůj by dopadl ještě hůř, protože to je dusíkaté hnojivo.

V praxi ale nedopadl, alespoň u případů, které jsem zmiňovala.

Granulovaný hnůj nepovažuji za bio - určitě se získává ve velkochovech a obsahuje zbytky chemikálií ze slámy a potravy (léčení) zvířat.

Ano, ale z toho hlediska není v pořádku ani voda, která nám teče z vodovodu ani spousta jiných věcí. A ve srovnání s Kristalonem je to množství zanedbatelné nehledě na to, že potíže se zvířaty kvůli Kristalonem už byly, granulovaný hnůj už ale několikátým rokem funguje v pořádku (a to i když se psovi podařilo se k němu dostat a trochu ho ujíst). 

Také mám různá místa s vysokou tmavě zelenou trávou a psa nemám - jedná se o dosévané plochy a vyklíčil zjevně jiný druh trávy.

Už jsme ověřili, že je to vzniklé od psa. 

Další problém bude s velmi častým sekáním a tím přesycháním kořenů.

Nemůžeme trávu nechat narůst když je mezi nimi i 3 násobný rozdíl. Sekala se jen ta "lepší" tráva. Teď už je to výrazně lepší, zdá se, že se trávník provedenými úkony trošku nastartoval :) sekali jsme předevčírem a stále není nijak výrazně poznat výškový rozdíl mezi jednotlivými oblastmi (předtím byl i takto po dvou dnech), takže snad asi to teď půjde ponechat na větší výšce a tím i méně často.

Pokud chcete krásný trávník asi bych na podzim dala min. 5 cm písku a substrátu a távník založila znovu,.

To budeme dělat donekonečna. Před několika lety se tu zakládal trávník celý znovu a navážel se sem speciální substrát přímo pro trávník. Pískujeme, ale zakládat jej pokaždé znovu si myslím není řešení, když by to kvůli chybám bylo pokaždé znovu stejně špatné. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika