Stále plodící maliny

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 52.103 (?)
25.8.2025 10:17
Musí jít Miloši ale o remontantní odrúdu, která už v prvním roce od vyrašení výhonů začne na jejich horní třetině na konci léta kvést a plodit. Neremontantní odrúdy udělají v prvním roce jen olistěný prut bez květů.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zdenale - (1) - 113.241 (?), 23.8.2025 19:51, zobrazeno: 445x
Plodí dole a nahoře se chystá další úroda. Jak s nima naložit, jakmile ukončí sezóna?
Malina
Malina
Malina
Malina

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 52.103 (?), 23.8.2025 23:09

Nyní plodící část prutů malin, které narostly minulý rok a na kterých vám zrají plody, přes zimu do jara zaschne a na jaře se u země odstříhne a zlikviduje.. Dále když si pozorně prohlédnete celé pruty na 2. snímku, zjistíte, že kvetou a mají nezralé plody jen na horní části prutů. Horní části se zelenými plody ještě letos na podzim zaplodí a plody budou zrát až do zámrazu. Tyto horní části letos narostlých prutů postupně zaschnou, ale až později na jaře, kdy se mezitím probudí a začnou rašit spodní části těchto prutů. Horní zaschlé části pak odstříhnete a přes léto budou plodit části spodní, jako nyní plodí loňské. Mezi tím začnou ze země rašit a růst nové pruty, na kterých v průběhu sezóny budou jen listy, ale v pozdním létě a na podzim horní části prutů začnou kvést a opět budou plodit až do zámrazu. Spodní části odplozených loni narostlých prutů pak budou opět zasychat a na jaře se u země odstříhnou a zlikvidují. A tak to jde do kolečka. Takže zatím bych nespěchal a odstranil bych suché pruty bez listí až na jaře, kdy už bude naprosto zřejmé, co je suché a co ne.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6691) - 9.142 (?), 24.8.2025 9:59

Mně se osvědčilo pěstovat tyto maliny jednoletým způsobem. Sice je úroda trochu pozdější, ale práce je jednodušší. Výnos na loňských prutech byl zanedbatelný. Takže letošní výhon zaplodí, na podzim nebo zjara všechno ustřihnu a nechám narůst nové výhony, které koncem léta plodí. Mám odrůdu Heritage.

host - 119.242 (?), 24.8.2025 14:35

Mně se taky osvědčuje tento postup, podzimní úroda(od srpna)je opravdu krásná, mám teď spoustu velikých dobrých malin.Brzy na jaře vše ostříhám, pohnojím kompostem a je to.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 158.138 (?), 24.8.2025 16:20
Také to tak budu dělat, protože když nechávám staré výhony, mám je napadené, mají hálky, tak to zkusím dělat takto. Podzimní Maliny jsou větší.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2403) - 52.103 (?), 25.8.2025 10:17
Musí jít Miloši ale o remontantní odrúdu, která už v prvním roce od vyrašení výhonů začne na jejich horní třetině na konci léta kvést a plodit. Neremontantní odrúdy udělají v prvním roce jen olistěný prut bez květů.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (446) - 158.138 (?), 25.8.2025 12:27
Ano, jde, samozřejmě 👍
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025