Množení a paragrafy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 6.34 (?), 3.1.2010 21:16, zobrazeno: 11499x
Téma, na které se chci zeptat sice nesouvisí s drobným ovocem, ale protože se drobné ovoce poměrně snadno množí, šoupnul jsem ho sem .
Jestliže si objednám keřík ovoce a pro svoji potřebu si namnožím několik dalších, asi se ničeho špatného nedopustím.
Jestliže vyškemrám od souseda pár odstřižených větviček (za děkuju, za štamprli) a namnožím si, pak asi jako výše zmíněné.
Když najdu nějaký keř v lese a začnu ho množit a prodávat na inzerát, pak mne napadá pouze ohlídat daň z příjmu
Jak je to ale s množením odrůd rostlin, kde u původní rostliny je uvedena ochranná nebo registrovaná značka? Případně je uvedeno ,že tuto odrůdu množí určitá školka. A já pak za účelem výdělku tuto budu nabízet na inzerát nebo jako prodej na různých akcích.
Množením rostlin se neživím, ani o tom neuvažuji.Pepík
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 4.1.2010 7:35
Pepíku, pak jde o nedovolené podnikání bez souhlasu licenčního množitele, který jediný má k tomu oprávnění.Ale: nedávno prošla médii zpráva, že durancie (abychom zůstali u rostlin) je ošetřena a chráněna coby odrůda někým nejmenovaným.Přitom se jedná o odrůdu, kterou používali k pálení slivovice už naši prapředkové.A to nemluvím o jiných oborech-jako je ochrana hudebních děl a jiné.Takže právo a morálka někdy vzájemně kolidují. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.34 (?), 4.1.2010 22:44
Taky by mne docela zajímalo, jak je to s výsevem semen z licencované odrůdy.Jestli se stanu šlechtitelem a majitelem zcela nové odrůdy.Nebo jestli tvůrce má nějaké povinosti k původní licencované odrůdě.Pepík
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 5.1.2010 18:30
Zákony: 408/2000 sb.
316/2006 sb.
A pro školkaře je tu vyhláška 332/2006 Sb.
Pokud bys chtěl množit GMO 78/2004 Sb.
...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 6.1.2010 9:30
pro víítek
Díky za informaci.Něco jsem se snažil přečíst.Výsledek byl, že jsem si musel dát štamprli, abych to strávil.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.173 (?), 6.1.2010 7:27
Jedna zajímavost, třeba to objasní více.Šlechtitel česneků, pan K. píše na savých stránkách, cituji: upozornění: česnek vypěstovaný z naší sadby nesmí být dále prodáván jako sadba, pouze jako konzumní česnek. Konec citátu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 6.1.2010 10:20
Sadbový česnek je podstatně dražší a nedovoleným prodejem bez licence vytváříte nekalou konkurenci.Licenční prodejce musí zaručovat kvalitu sadbového materiálu, která je kontrolována.Jak dalece je to v praxi dodrženo je věc jiná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
panidana. - Stříbrný Zahrádkář (149) - 96.2 (?), 6.1.2010 23:48
Dobrý den. Jsem výtvarnice a když něco namaluji a někdo jiný to bude bez mého souhlasu kopírovat a prodávat, je to krádež! Když to namaluji a prodám mu to se všemi právy, tak si to může množit jak chce. Když šlechtitel vynaloží svůj čas, vzdělání a peníze na vyšlechtění nové odrůdy, tak je to taky jeho dílo a má na to autorská práva. Jestliže šlechtitel, nebo semenář dává na trh semena, pak předpokládá, že si semena koupí kdokoliv, tudíž i zahradníci nebo zahrádkáři třeba za účelem prodeje sazenic. To by muselo být napsané na každém pytlíčku se semeny - jen k domácímu použití, kopírování se trestá. Takže když budete prodávat své přebytky ze zahrádky, můžete být klidná. Jiné by to bylo, kdybyste dejme tomu množila růže licenční odrůdy a tu licenci neměla. Napsala jsem to srozumitelně? Dana
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|