Černy jeřab (Aronie)
|
|
|
|
host - 72.61 (?) 19.8.2009 8:59
Dobrý den,
Též jsem se dostal k arónii a rád bych si udělal své domácí víno. Jak čtu, máte s jeho výrobou několikaleté zkušennosti. Rád bych Vás požádal, pokud to není výrobním tajemstvím, o návod na jeho přípravu. Letos bych dělal své domácí víno poprvé a právě z těchto plodů.
Předem Vám mnohokrát děkuji.
haburcak.milan@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 136.118 (?), 17.3.2015 11:31
Prosím nějakého znalce o vysvětlení názvů jeřábů. Koupil jsem stromek s označením Sorbus melanocarpa Nero, české označení Černý jeřáb. Je to to samé jako Aronie (Aronia melanocarpa)?
Děkuji Jiva
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 10.8.2014 23:40
Před časem jsem nařízkoval černý jeřáb Nero a vypěstoval jsem si stromky s korunkami asi 1 m vysoko. Jeden jsem si nechal, jeden je u sousedky (takže ho mám pod kontrolou) a ani jeden zatím nepodrůstá. Narozdíl od stromků roubovaných na divokém jeřábu (ty máme dva), u kterých musím pravidelně likvidovat podrůstající výhony u země. Vysvětlení pro to nemám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 21.32 (?), 20.2.2008 21:53
Aronie je vynikající na bublaniny, úplně nejlepší je zamrazit, pak zanikne ta trpká svíravá chuť, a výsledný koláč je skoro jak borůvkový - v zimě k nezaplacení.
Další možnost: zavařit do malých skleniček, bobulky použít na zdobení jednohubek (tvarohový základ, na něj tmavou bobulku a petrželku). Šťávu pak lze spotřebovat jako džus nebo do čaje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.72 (?), 20.9.2008 21:28
Dělám víno z aronií již několik let. Pravda je, že pomalu kvasí, je třeba jej udržet v demižonech minimálně šets měsíců, a potom ještě tak rok na dozrání. To co z toho pak vznikne, nemá obdobu. Když to naleji hostům, nikdo neví co pije. Všiuchni si však pochutnají. Mám to štěstí, že je u nás celá álej a ještě mám svých dvacet stromků na zahradě. Honza
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 119.62 (?), 20.7.2009 21:35
Mám asi 20 l tohoto vína. Krásně čisté, tmavé, až skoro neprůsvitné. Trochu víc ale v ústech svíravé. Na podzim jsem dělal i likér. Chuťově výborný a trochu víc trpký. Víno je ještě v demižonu. Mám ho nalahvovat a ještě rok uložit na dozrání? Nebo jsem do části chtěl nalít nějaký alkohol. Nezkoušel to někdo?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.61 (?), 19.8.2009 8:59
Dobrý den,
Též jsem se dostal k arónii a rád bych si udělal své domácí víno. Jak čtu, máte s jeho výrobou několikaleté zkušennosti. Rád bych Vás požádal, pokud to není výrobním tajemstvím, o návod na jeho přípravu. Letos bych dělal své domácí víno poprvé a právě z těchto plodů.
Předem Vám mnohokrát děkuji.
haburcak.milan@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|