Angrešt - co to je?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Michir - (7) - 108.58 (?), 20.5.2012 16:24, zobrazeno: 23725x
Dobrý den, prosím o radu, co s tím. 2-rok stromek, plný ovoce a teď plíseň na plodech.Je to padlí? Dá se ještě zachránit? Vedle je ještě jeden stromkový angrešt, který vypadá zdravě, na plodech jsem nic nenašla. Přikládám foto a moc děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.78 (?), 20.5.2012 16:34
Dobrý den. Je to padlí, teď už s tím nic neuděláte. Postřik se provadí před květem a po odkvětu (dle potřeby až 2x) Discusem. Případně je dobré postižené letorosty odstranit při zimním řezu. Pokud by to nepomohlo, je zbytečné to zachraňovat a bude lepší se soustředit na rezistentní odrůdy. Petr L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 224.18 (?), 20.5.2012 16:42
Ano, je to americké padlí. Je to tak deset let, co se neuvěřitelně rychle rozmohlo a i já, ač jsem se různými postřiky bránil, jsem nakonec rezignoval a nakoupil jsem nové, i když méně chutné odrůdy, které jsou rezistentní. A Vám doporučuji totéž.Jinak se budete stále snažit o nápravu postřiky a řezem, ale pravděpodobně s malým úspěchem. Nemýlím-li se, tak takto napadené plody, až dozrají, jsou sice poživatelné, ale nevzhledné, bílý povlak zhnědne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 167.53 (?), 20.5.2012 18:55
nechápu proč jste prohrál...
stříkám vždy celkem 3x a neznám co je to padlí, soused vedle ho má každý rok, nestříká...
padlí musíte řešit preventivně, to je prostě každoroční nutnost a povinnost
|
|
 |
|
 |
 |
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 224.18 (?), 20.5.2012 22:02
Jak už jsem psal v jiném příspěvku, chemii užívám, ale jen v nejnutnějších případech. Mohu-li se rozhodnout, zda budu dělat tři postřiky, ze kterých ulpí na angreštu tak asi 1/10 a ostatní půjde do země nebo si koupím rezistentní odrůdu a nebudu stříkat vůbec, rozhodnu se pro to druhé. Například u broskvoní ohledně kadeřavosti takovou volbu nemám. Chcete-li každé jaro angrešt třikrát promořit chemií, je to Vaše rozhodnutí. Já jen pochybuji, že stejný názor, jako Vy, bude mít tazatel, který žádal radu a pomoc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 167.53 (?), 20.5.2012 22:11
ale tazatel nepsal, že by byl zastáncem čisté BIO cesty... a vy sám jste psal, že jste stříkal a stejně to nepomohlo, asi špatně...
diskuze na téma "1/10 postřiku ulpí na plodech" se nehodlám účastnit, je dle mne zcestná
to mne taky můžete kárat, že se ráno máznu antiperspirantem do podpaží, obsahuje to nějaké stříbro a já nevím co ještě...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 20.5.2012 22:21
Pokud to chcete bio, tak při menším napadení pomáhají proti am.padlí postřiky výluhem z česneku a na kadeřavost jsem myslím tady na "zahradě" četla o postřicích mlékem... Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|