pěstování lilií



Stránky: 1,  2,  3,  4   
PavelN - (1) 
8.2.2005 22:26, zobrazeno: 201642x
Vážení pěstitelé lilií! Jsem začínající pěstitel-amatér lilií. Vloni na jaře jsem zasadil první cibule a jelikož mě jejich květy tak uchvátili, budu se letos snažit svou relativně velkou zahradu zkrášlit mnoha dalšími druhy. Rád bych se na vás obrátil s několika prosbami. Budu vám moc vděčný, když mi na jakékoli z mých dotazů odpovíte.
Tak nejdříve bych rád věděl něco o pěstování orientálních lilií. Vím, že přes zimu nesnáší přemokření. Proto jsem je vyndal ze země a uložil do nádoby s rašelinou do sklepa. Předpokládám, že orientální hybridy není třeba udržovat ve vlhkosti a tak doufám, že jim můj sklep, který je středně vlhký, neublíží. Teď však nevím, zda je mám na jaře v dosti velké nádobě, kde je i drenáž, nechat, nebo je lepší je vyndat a zasadit do volné půdy. Myslím si, že když je budu neustále vyndavat za země, tak se nebudou rozmnožovat. Na druhou stranu nevím, zda je možné pěstovat všechny druhy orientální hybridů v nádobách, a navíc je nákup velkých nádob poměrně drahý a ty nejlevnější z umělé hmoty pro ně možná nejsou ani vhodné.
Dále by mě zajímalo složení půdy pro jednotlivých druhy. Bohužel mám prakticky k dispozici pouze půdu z mého kompostu vápenitou a proto se snažím používat zejména rašelinu s pískem. Asi by bylo vhodnější přidat ještě zem, ale já nevím v jakém poměru a jaký druh je nejlepší na trhu koupit. Jsem ochoten investovat i více financí do koupě rašeliny, ale nevím, zda liliím nízké pH neuškodí. Co se týče písku, používám bílý říční písek z oblasti Klatov, a nevím jestli je pro ně vhodný. Měl jsem i labský písek, který se mi zdál mnohem kvalitnější, ale ten nemohu sehnat.
A nyní bych se na vás rád obrátil s prosbou týkající se lilií Longiflorum. Dal jsem je do stejného – středně vlhkého sklepa. Prý je tyto lilie potřeba udržovat přes zimu v částečně vlhké rašelině. Nevím, zda jim ale nestačí vlhkost mého sklepa. Proto jsem je přes zimu zatím nezaléval, tak doufám, že zimu přežijí. Pokud je třeba jim přesto vlhkost dodat, mám je mírně zalít, nebo jen sprejem postříkat povrch půdy v nádobě? Lilie pěstuji na chalupě, kam jezdím v zimě jen jednou za 1 až 2 měsíce.
Říká se, že lilie milují hlavu na slunci, ale nohy ve studenu. tak nevím jak to zajistit. Když jsem byl v létě v pražské Botanické zahradě, viděl jsem půdu čistou – bez plevele a bez jiných okrasných rostlin, které by půdu chránili před přehřátím. (Mimochodem by mě zajímalo, jak tam půdu udržují tak dokonale odplevelenou – tam snad musí používat nějaké chemické prostředky, ruční odplevelování by snad v takovém množství ani nezvládli.) Tak jsem přemýšlel nad použitím drcené kůry, kterou bych povrch posypal. Jenže tím by se zase udržovala moc velká vlhkost půdy, tak nevím.
Na podzim, jsem některé druhy lilií zkusil přikrýt listím z břízy a chvojím. Nevím, jestli je toto listí pro ně vhodné (slyšel jsem jen, že je lehké, tak jsem to zkusil). Na zahradě mám na podzim spoustu listí z třešní, hrušek, jabloní a švestek a tak bych rád zjistil, jestli je toto listí pro ně také možné použít. A také bych rád věděl, které druhy lilií je možné nechat přezimovat venku, jestliže mám zahradu na Šumavě v nadmořské výšce okolo 700 m. n. m.
Nevím také, jestli je na podzim potřeba stonky lilií nechat uschnout, nebo je nůžkami odstřihnout, a to kde a kdy, zda hned po odkvětu. Jedna prodavačka mi radila, abych stonky nestříhal, ale je ohnul, aby se do cibulí nedostala voda. Když jsem to udělal, stonky mi praskly. A když jsem se snažil počkat až stonky uschnout vzpřímeně, zdálo se mi, že snad přezimují, aniž by uschli, a tudíž bych je ani nemohl přikrýt. Proto jsem je raději odstřihnul u země. Je možné, že je lilie lepší střihat do vázy, ale nevím, jestli se pak budou dobře rozmnožovat. Pokud je lepší lilie stříhat s květy, je to lepší provést u země nebo uprostřed, podobně jako u tulipánů?
Doufám, že jsem vás nezahltil přemírou svých dotazů, ale střádám je od podzimu, a teď se mi trochu nahromadili. Rád květy svých květin také fotografuji. Nyní už mám CANON IXUS 500 (5mega pixelů, makro od 5 cm). Tak kdyby jste měl někdo zájem pár fotografií (a myslím, že některé jsou i docela povedené) zaslat, klidně se na mě obraťte. Pošlu vám je i s označením odrůd.
Ing. Pavel Novák (pavn@volny.cz)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host, 9.2.2005 10:09
Asi na tom nezáleží, ale lillie je ženský rod! Čeština by mohla být krásná...
Jinak se obraťte na Lukon Bulbs (na netu adresa), rádi Vám poradí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Basík - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90), 5.3.2005 23:50

Vážený pane! Dotazů na pěstování lilií máte opravdu dost, ale nejcenější je vždy vlastní zkušenost. Já je pěstuji 20 let a stále přicházím na něco nového. Doporučuji si vyměnit zkušenosti s ostatními pěstiteli v klubu Lilium Brno nebo Martagon Praha.
Přezimování cibulí provádíte snad dobře. Já je dávám do mírně vlhké rašeliny v perforovaných mikrotén.sáčcích a bez problémů uchovám při teplotě 0 až 5 stupňů. Většina druhů je však mrazuvzdorná a může zůstat v zemi. Cibule však nesnáší přes zimu mokro. Orientální hybridy proto ve volné půdě nejsou moc životné a proto je pěstuje ve velkém nevytápěném foliovníku. Pěstování v nádobách jde samozřejmě také, ale je náročnější na hlídání zálivky a hlavně možnost přehřátí. Kyselost půdy je nejvyšší u orientálů, ostatním stačí jen mírně kyselá. Odplevelování je nejlépe ručně. Mulčování a použití herbicidů je možné, ale má svá rizika. Při řezu květů nikdy nestříhejte až u země. Přijdete tak o cibule! Musí zůstat alespoň polovina lodyhy s listy, aby mohla cibule narůst.Zaschlá lohyda na podzim se odstarní opatrným vytržením nebo vykroucením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Škůrek Miroslav - (30) - 40.193 (?), 7.8.2008 11:48

Doufám, že omluvíte malou reklamu, ale na jaře zakoupené cibule orientálních Lilií od p.Basíka vyrostly 1 rokem jen do 0,5m, místo 1,5m, ale i tak vzešly všechny a vykvetly nádherné květy.Doufám, že druhým rokem budou vyšší, možná,že jsem jim nedal vše, co potřebují, učím se o Liliích také.Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 208.100 (?), 12.8.2011 13:53

Většina nově zakoupených lilií takhle vyroste, ony se potřebují usadit a pak předvedou co dokáží, hlavně Orienpety, ty dokáží vyrůst i do 2 m.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 208.100 (?), 12.8.2011 13:55

Zrovna Jameson měl 1,80 m.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vesvo - (2), 7.3.2005 23:08
Dobrý den,měla bych jeden dotaz.Jaký máte názor na rozkvetlé lilie prodávané v marketech?V neděli jsem totiž viděla nádherné lilie,ale nejsem si jistá,zda jsou vhodné na pěstování v bytě.Co s nimi po odkvětu?Přesadit na zahrádku...Děkuji za radu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.79 (?), 15.3.2006 17:25

Mám lilii  a prosím vás o základní  informaci po otkvětu ostříhnou a potom jak je to se zálivkou pro ty cibuloviny jenom málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.90 (?), 26.5.2006 12:05
Dobrý den. Odpověděl Vám někdo na Váš dotaz. Mne by to totiž také zajímalo. Dekuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.218 (?), 31.7.2007 10:34

Po odkvětu ustříhnout květ co nejvýše aby zůstalo co nejvíce listů. Potom zasadit na zahradě - vykopat dost hlubokou díru - 20-30 cm. Čím je lilie vyšší, tím zasadit hlouběji. Hliza nesmí být příliš ve vodě, takže na dno se musí dát trochu drenáže - hrubší písek. Pak zemina obohacená kompostem nebo nějakým substrátem pro okrasné rostliny. Kolem hlízy zase promíchat s pískem. V létě se může zalévat dost, protože pořád roste, na zimu méně. Listy a stvol nechat co nejdéle. Hlidat před slimáky - rádi listy ožírají. Posypat jedem okolo, žerou to hlavně v noci. To by bylo asi vše.

Hodně úspěchů přeje Mirka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika