pěstování lilií



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
host - 109.73 (?) 
19.5.2008 8:58

Dobrý den! Mám lilii - po babičce a prý se jmenuje královská. Je asi 2 m vysoká a každý rok krásně kvetla. Letos ale vyrašil jen malý teňoučký ocásek, listy se na vršku podivně kroutí a místo tmavé zelené mají světlou barvu. Evidentně se s ní něco stalo a nebo stále děje. Už jsem ji hnojila i pravidelně zalévám, ale nepomáhá to. Můžete mi poradit co s ní asi je a jak ji mám spravit? Mockrát děkuji. B. Gajová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
host - 186.98 (?), 11.8.2008 8:29

Tak podle mých zkušeností žádná lilie nevydrží na jednom stanovišti moc dlouho. V literatuře se uvádí přesadit za tři roky. Sám jsem královskou lilii měl a mám a po těch třech letech byla stále v pohodě, pak ale narostl ten ocásek, jako Vám. lilie sou na výživu náročné kytky, rychle vyžerou v okolí cibule co mohou.
 Letos je počasí které svědčí botrytidě, u nás bez postřiků odchází celé stonky a to i včetně královské lilie. Taky byste mohla tu rostlinu mít virózní... i když na královské se snad tolik virózy neprojevují. Virźy jsou velký problem, u lilií obzvlášť.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.184 (?), 15.8.2008 15:48

Dobrý de.Rád bych získal informaci k ochraně lilií napadené neznámím škůdcem.Vyroste lodyha, nasadí poupata a ze dne na den jsou puky na zemi jako by ja něco ukouslo.Poradíte prosím co s tím?Děkuji za radu, Josef Vála josefvala@gmail.com

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 166.114 (?), 13.5.2011 13:45

Pěstuji lilie na zahradě,  asi 6 let a neuvěřitelně se každým rokem rozmnožují sami, je jich více a více, jsou nádherné. Nevytahuji cibulky ze země. Nechávám je být, jen zalévám v létě, nehnojím, jen je obdivuji a dávám do vázy. Královská lilie je ta, co voní.

Ty co koupím v supermarketu, po odkvětu zasadím do země, nic víc, dalším rokem vyrostou a kvetou a kvetou a kvetou :-)))

Marie Michalcová, Brno

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 54.208 (?), 13.5.2011 21:48

Pěstování lilií se v poslední době velmi rozšířilo.  Je ale problém z roztříděním pro zahradu a pro zahradníka. Chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi. Liliář zásadně nekupuje rozkvetlé lilie v supermarketu a pak zachraňuje zvadlé cibulky. Zásadně nepěstují lilie bez názvu, musím znát alespoň druh.  Z devití pěstovaných druhů lze na zahradě pěstovat jen některé. Ostatní potřebují skleník.

Jsem v nadmořské výšce 320 m n.m. a k tomu mám těžkou půdu. Osvědčila se mi drenážní síť v hloubce 60 cm a 100 cm pod sebou. To vše ztahují do šachtice z PVC o průměru 60 cm a vodu používám pro závlahu.  Písek potěrový dávám pod vysazenu lilií do hloubky 30 cm, do jamky ve tvaru uzkého válce. Cibule lilií vysazují do směsi kvalitního substrátu s pískem. V zimě záhon s liliema přikrývám prknem s mezerou 5 cm. 

Pěstují Asijské hybridy, OT, ČH, LA. Další druhy jen ze zvědavostí.

Je velice velikou chybou, že lilie se nakupují zásadně podle barvy a promíchané druhy na jednou záhonu. Není třeba se tomu divit, osvěta je sporadická a neúplná. Na samostudium v dnešní době není mnoho času. Problémy s pěstováním lilií se řeší neustálými nákupy nových cibulí lilií, tak jak si to představují velkopěstitelé. Toto jsou mé vlastní zkušenosí se zahrádkáři z mého nebližšího okolí.           Zdraví Vladislav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.254 (?), 15.5.2011 21:23

Asi je zbytečné vracet se k vláknu srarému 6 let, ale protože se objevily nyní 2 příspěvky s řadou nepřesností, pokusím se o doplnění.Druhů lilií existuje něco přes 100.Tím je myšlen počet druhů lilií rostoucích v přírodě na severní polokouli.Pěstovaných odrůd registrovaných je přes deset tisíc a neregistrovaných se jen odhaduje.Těch 9 druhů, jak píše pan Vladislav, je zřejmě myšleno jako počet skupin, záleží,jaké třídění se bere v ůvahu.Protože se daří při šlechtění spojovat stále další skupiny i jejich počet narůstá.Navíc zmatek v názvech způsobují sami pěstitelé často z obchodních důvodů.Znát tedy přesný název odrůdy je pro běžného zahrádkáře někdy téměř nemožné.Pokud mi tedy lilie dobře rostou, asi jsem se strefil do jejich požadavků a mohu být rád.Jinak, když se chce někdo těmto rostlinám více věnovat, pak existují specializované organizace pěstitelů, kde lze získat mnoho poznatků i rostlin.A voňavé lilie?Těch existuje odhadem určitě několik tisíc odrůd.Určitě to není jen lilie královská. pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.208 (?), 23.5.2011 23:04

Pěstováním lilií v dnešní době se věnuje tisíce běžných zahrádkářů. Pak se liliím věnují botanici, hobbisté a lliliářské firmy. Mně zajímají pěstitelé z té první skupiny.  Pro účely pěstování pro radost a zkrášlení zahrádek je třeba se oprostit od vědeckých pojednáních a řídit se běžnými postupy jako u ostatních zahradních květin. Většina dnešních pěstitelů lilií se řídí pouze barvou květu a druhová skladba je až na druhém místě. Jesli je to správné, to nechci posuzovat. Velci prodejci jdou tímto směrem. Co se týče specializovaných organizaci, tak já jsem jejich příznivcem. Není to to pravé pro velké pěstování, které je svým způsobem uzavřené pro úzký okruh příznivců. V dnešní době lidé a zejména zahrádkáři nejsou ochotní se organizovat k vůli pěstování květin. Důležité jsou poznatky praktické, ktere zajistí požadovaný efekt           Vladislav.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 170.46 (?), 24.5.2011 9:56

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak a kdy mohu přesadit malé rostinky rostoucí kolem hlavní rostliny. Mám je v záhonku již druhým rokem a stále se nic neděje. Malé lilie se ani nezvětšují, ani nesílí.
Dále jsem se chtěla poradit, zda cibule může jíst krtek nebo nějaký druh hraboše. na podzim jsem zasadila okolo 50ti nových cibulí a vyrostlo tak 20. V záhonku mám díry a chodbičky, ale nevím, co mi to tu hrabe
Díky předem za odpověď.     Jitka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.208 (?), 24.5.2011 20:22

Malé rostlinky lilií ponechte do podzimu. V září vše vykopejte, očistěte a zpětně vysaďte. Nezapomeňte přihnojit síranem amonným. Vetší cibulky by mohly v příštím roce zakvést. Krtek je převážněmasožravý, cibulky asi poničily hraboší. Vzácnější cibule lilií raději uskladnit do rašeliny a umístít ve studeném slepě a na jaře znovu vysadit.           Vladislav 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 170.46 (?), 25.5.2011 7:31

Děkuji za odpověď, na podzim je tedy přesadím  a uvidím, jestli z toho něco bude.15 let jsem úspěšně pěstovala jiřinky, ale odradilo mě právě to, že se každý podzim musely vyndavat do sklepa a na jaře znovu sázet. Proto jsem nakoupila lilie a denivky, že mohou zůstat v půdě nastálo.Pak jsem právě na různých stránkách o liliích četla, že by se měly každé tři roky přesazovat a některé také vyndavat. Ještě jednou díky za vaše odpovědi Jitka B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika