Nevzešel česnek
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1821) - 165.146 (?), 29.7.2025 10:11
Milan HP, koupili jsme dvě odrůdy viz.foto.Sám můžete posoudit kvalitu uznané sadby.Stroužky obou odrůd měly po oloupání šedožlutou barvu a to i v příčném řezu.Nebudily žádnou důvěru a tak jsme z těchto odrůd vysadili dohromady jeden řádek.Na zbytek záhonu jsme použili směsici z naší úrody a motal se tam i ruský paličák.Ty měly po oloupání krásně bílé stroužky.Možná ty koupené se něčím moří a může to ovlivnit barvu, nevím.Ještě jsem se s takovým zabarvením při výsadbě nesetkal.Raději jsme neriskovali a jen zkusili.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 30.7.2025 17:49
Nepíšete, od koho. Poslední dva roky kupuji sadbu od Kozáků. Předtím tady v našem, dnes už neexistujícím, zahradnictví. Tam byly problémy. Od Kozáků jsem dostal vždy naprosto zdravou sadbu a ten loňský propadák neměl s kvalitou sadby nic společného. Loni na podzim jsem ale při objednávce trochu zaspal, takže už jsem měl na výběr jen 2 odrůdy. Vybral jsem podle ranosti, na sílu chuti jsem se ani neptal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 30.7.2025 18:03
Na cedulce je napsáno Ing.Kozak.Tak se moc nevyznamenal. 8 Kč za jeden stroužek bych nikdy nedal. Teď jsem jich sázel 500 a to je 4000
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 30.7.2025 20:05
No, uznávám, že to není nejlacinější záležitost, ale netuším, kde jste vzal tu cenu za stroužek. Objednal jsem si 16 cibulí, které, jak si pamatuji, daly 170+ stroužků. Cena i s dopravou (135 Kč) 434 Kč (vyhledal jsem fakturu). A to tak nějak vaši cenu nedá, že? Žádanější odrůdy jsou nejspíš dražší, ale ne tak, jak píšete. A kvalita je pro mne to nejdůležitější. V zahradnictví nebyly ceny o moc nižší a často byly problémy s reklamacemi. Sice jsem vždy uspěl, ale je to vopruz.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 30.7.2025 21:28
Pár let jsem pěstoval česnek ve větším a vysazoval jsem několik tisíc stroučků a nejdráž jsem prodával na konzum za 160,- Kč / 1kg. Na sadbu nemám sertifikát, ale hodně lidí si ho na sadbu kupovalo, to jim nikdo zakázat nemůže ani já. Byla to spořivost... Já jsem sadbu nekupoval, dělal jsem si vlastní i z pacibulek a s vyzkoušenýma odrůdama jsem neměl žádné problémy. Mořil jsem ale ve dvou přípravcích. Nepoužíval jsem herbicidy, takže dost makačka na pletí, žádný postřik proti houbomilce ani plísni, nebylo to potřeba. Pak jsem měl tuším dvakrát vyplavené pole a po tom všechno zaneřáděné divokým prosem, kterého se není možné zbavit na zahradě do dnešní doby. Pak taky přestal být zájem, moc jsem prý jeden rok stříkal jak se říkalo proti suchu a prý jsem měl i hádě. Které dotyční na vlastní oči viděli... Tak jsem se na česnek vykašlal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3289) - 208.138 (?), 30.7.2025 22:19
To Vás obdivuju. Vůbec si nedovedu představit pěstování čehokoliv ve velkém pro obživu. Musí to být velmi stresující, protože je člověk naprosto závislý na rozmarech Přírody. A také zájem zákazníků. Pro mne je to něco podobného jako hraní na burze.
Ale jako hobby je to fajn. Nepovedl se česnek? Žádná katastrofa. Příště to zkusím jinak. A ten pocit, když to "jinak" vyjde, je skvělý. Totéž pak platí i o jiných plodinách. A o penězích přemýšlím asi takhle: kdysi bylo mým hobby sjezdové i běžkové lyžování. Pokud jsem si chtěl užít, prostě ty peníze jsem do toho vrazit musel. Mnohem víc než do zahrádkaření. A tak to taky dneska beru: úspěch je mnohem výš než náklady. Pochopitelně, když mám příjem na živobytí zajištěn jinak.
A když přijde průšvih, velmi soucítím s meruňkáři, vinaři a jinými profesionálními pěstiteli. A obdivuju je: mají koule se do toho pustit. V přízni i nepřízni.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 31.7.2025 6:53
Tady na fotce kterou vložím jsem došel na tu cenu.3 hlavičky, jedná za padesát Kč. A to děleno sedmi.Ano jeden stroužek jsem přidal.Píšou 6 ks.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|