Nashi Hosui - půjde zachránit?
|
|
 |
 |
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4688) - 2.164 (?) 28.2.2024 20:33
Ještě doplním, mám tři stromky. Vždy jsem chtěl jen pozdní odrůdu, koncem léta je všeho ovoce dost. Celkem mně zahradou prošlo pět těchto stromků, z toho dva odumřely. A byly zaměněné odrůdy, takže nevím, co mám. Jedna je žlutá, drobná a zraje srpen/září. Druhá, kožovitá slupka, září. Třetí je snad New Arirang, kožovitá slupka, jedlá v lednu. Mně chutnají, zralé jsou mimořádně sladké, punčové, rumové chuti. Někomu to nechutná. Ta moje zimní New Arirang ale nejela ani mně. Přeslazený, navoněný punčák. Já punčové řezy nesnáším . Děti je (hrušně asijské) milují. Já, skorocukrovkář, musím být opatrný. Důležité je, že netrpí žádnými škůdci a chorobami, jako naše hrušně. Výjimkou je červivost (obaleč jablečný).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Janek9 - (4) - 91.114 (?), 28.2.2024 17:45, zobrazeno: 2124x
Dobrý den, prosím o radu:
Máme tříletou nashi Hosui, loni měla první plody, moc nám chutnaly.
Dnes jsem si všimla, že je napadená jakousi "oranžovou plísní", viz foto; zřejmě po špatně zahojeném řezu. Co s ní, dá se zachránit odstraněním všeho "nad problémem", nebo je to fatální a na vykopání?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Janek9 - (4) - 91.114 (?), 28.2.2024 17:47
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4688) - 2.164 (?), 28.2.2024 20:33
Ještě doplním, mám tři stromky. Vždy jsem chtěl jen pozdní odrůdu, koncem léta je všeho ovoce dost. Celkem mně zahradou prošlo pět těchto stromků, z toho dva odumřely. A byly zaměněné odrůdy, takže nevím, co mám. Jedna je žlutá, drobná a zraje srpen/září. Druhá, kožovitá slupka, září. Třetí je snad New Arirang, kožovitá slupka, jedlá v lednu. Mně chutnají, zralé jsou mimořádně sladké, punčové, rumové chuti. Někomu to nechutná. Ta moje zimní New Arirang ale nejela ani mně. Přeslazený, navoněný punčák. Já punčové řezy nesnáším . Děti je (hrušně asijské) milují. Já, skorocukrovkář, musím být opatrný. Důležité je, že netrpí žádnými škůdci a chorobami, jako naše hrušně. Výjimkou je červivost (obaleč jablečný).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Janek9 - (4) - 91.114 (?), 29.2.2024 9:25
Děkuji, zkusím a budu se modlit. :) Holt učení z nebe nepadají...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 29.2.2024 6:09
Zachraňovat se dá-p.Kuky pěkně zakreslil, já bych nechal na čisté části více materiálu, pokrátil bych jen ten horní praporek. A když už pojem čistý-ta Vaše jistě dobře míněná robustní konstrukce z neodkorněného dřeva je podanou rukou ke zdrav.problémům mladého stromku, stejně tak pod ním ležící listí-ať už spadlo z něj, či ho vítr přinesl z jiných. SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.39 (?), 29.2.2024 7:02
Ten stromek nelze zachránit. Bude nutné vysadit nový. Předtím by si ovšem paní měla nastudovat zásady správného řezu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1786) - 165.146 (?), 29.2.2024 10:00
Držel bych se doporučení pana Kukyho.Nakaženou větev odstranit jak naznačil akorát tu zdravou by bylo dobré zkrátit asi o půl metru výše aby se mohlo kde vytvořit nové rozvětvení (korunka).Jestliže se takto nashi nechová po řezu nechť mě pan Kuky opraví.Já je nepěstuju a držím se všeobecných zásad výchovného řezu.Pokud bude řez po odstraněné větve čistý bez nákazy a ošetřen je velká naděje na záchranu.Pozor při řezu na ponechané pahýly (věšáky),zaschnou a pustí se do nich dřevokazné houby.Kmínek se zdá zdravý tak proč to nezkusit.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|