Vylamování květů u mladých stromků

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.20 (?)
11.6.2013 22:30

Našťastie výrobcovia listových hnojív s prísadou zmáčadla sa neriadia názorom p.Vinšálka, ktorý všetko rieši iba striekaním chémie, napriek dáždivému počasiu- bez ohľadu na stav pôdy a spodných vôd pod stromami. Nechcel by som okoštovať ani jeden plod z jeho záhrady...

Súhlasím s tým, že niektoré listové hnojivá, napr. Hycol, plnia aj funkciu zmáčadla. Možno by pre p. Vinšálka nebolo na škodu, naštudovať si viac o princípe účinku moderných zmáčadiel a ich vplyvu na rýchlosť prieniku ochranných látok a hnojív do listových pletív, o fixácii postreku na epidermis listu, odolnosti voči zmývaniu častými zrážkami... V tom majú moderné zmáčadlá výraznú prednosť.

Čo ma však prekvapilo, je závadnosť propagovaného a v praxi používaného Silwetu vo vzťahu k ľudskej pokožke. Bolo by dobré nájsť menej agresívny ekvivalent. Kto poradí?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 211.70 (?), 11.6.2013 8:26

Jahody som tento rok nestriekal ničím, iba pred kvetom prihnojil a sú tiež pekné a zdravé. Vďaka dážďom narástli obrovské. Čo je zvláštne, napriek tomu, že plody ležia na ťažkej a vlhkej pôde, nie sú podložené, našiel som zatiaľ iba 3 nahnité plody. Sadeníc máme odhadom okolo 200 ks.

Samostatnú listovú výživu s organicky viazaným železom som dával vtedy, keď som mal problémy s chlorózou u hrušky, viniča a wistarie. Aj tak to bolo k ničomu, problém to nevyriešilo. Najviac stopových prvkov dostáva vinič- vďaka aplikácii fungicídov (2x za sezónu). Vtedy spolu so Silwetom pridávam aj Harmavit. Ostatné ovocné stromy sú o listovú výživu ukrátené, takže to s tým striekaním nepreháňam. Množstvo stopových prvkov je napr. aj v kravskom hnoji- v prirodzenej aj granuľovanej forme. Stromy, na ktorých dozrieva ovocie, zásadne nestriekam- "silikóny" teda nehrozia. Cena Silwetu je vysoká, ale pri frekvencii mojích postrekov mi vydrží viac rokov. Je to rozhodne dobrá investícia. O jeho zdravotnej škodlivosti som zatiaľ nepočul. Že by bol odpudivý? Prečo? Do prstov ho neberiem. Stačí k tomu jednorazovka s ihlou. Striekačka sa dá bez problémov vypláchnuť nasiatím vody a vstreknutím do postrekovača.

host - 65.144 (?), 11.6.2013 10:10

Nepsal jsem, ze Silwet je 'zdravotne zavadny'. O tom, ze je pro prirodu zcela  'neskodny'  pochybuji. Pridavat silikonove smacedlo do listoveho hnojiva a to i pro pokojove rostliny nepovazuji za prirozene. Silikonovy olej pouzivam na mazani retezu a dalsich komponent u jizdniho kola. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.20 (?), 11.6.2013 19:46

Tak s tou zdravotnou neškodnosťou Silwetu sme na tom, pane J.R., obaja vedle jako jedle. Skúste zaloviť v googlu. Silwet je škodlivý pri dlhodobom styku s pokožkou a dokonca aj pre vodné organizmy. Tak teraz abysme zháňali menej agresívne zmáčadlo. To sú šoky, to sú šoky...frown

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.6.2013 20:58

Nečetl jsem všechny předchozí příspěvky celé, protože to je o ničem.
Souhlasím s J. R., že přidávat smáčedlo k listovému hnojivu je naprosto nerozumné. Naopak vhodné listové hnojivo aplikované společně s pesticidem, je efektivnější než smáčedlo.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 15.20 (?), 11.6.2013 22:30

Našťastie výrobcovia listových hnojív s prísadou zmáčadla sa neriadia názorom p.Vinšálka, ktorý všetko rieši iba striekaním chémie, napriek dáždivému počasiu- bez ohľadu na stav pôdy a spodných vôd pod stromami. Nechcel by som okoštovať ani jeden plod z jeho záhrady...

Súhlasím s tým, že niektoré listové hnojivá, napr. Hycol, plnia aj funkciu zmáčadla. Možno by pre p. Vinšálka nebolo na škodu, naštudovať si viac o princípe účinku moderných zmáčadiel a ich vplyvu na rýchlosť prieniku ochranných látok a hnojív do listových pletív, o fixácii postreku na epidermis listu, odolnosti voči zmývaniu častými zrážkami... V tom majú moderné zmáčadlá výraznú prednosť.

Čo ma však prekvapilo, je závadnosť propagovaného a v praxi používaného Silwetu vo vzťahu k ľudskej pokožke. Bolo by dobré nájsť menej agresívny ekvivalent. Kto poradí?

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 194.85 (?), 12.6.2013 8:37

Vráťme sa k Silwetu. Agromanuál popisuje jeho široké využitie pri pestovaní poľných plodín, viniča, ovocnín a okrasných rastlín- v kombinácii s pesticídmi aj listovou výživou. Pre svoju agresivitu k vodným organizmom aj k ľudskej pokožke ho bohužiaľ nemožno považovať za ekologický prípravok. V budúcnosti už ho kupovať nebudem. Což takhle skúsiť namiesto Silwetu použiť ekologické zmáčadlo GALLEKO založené na báze aminokyselín, oligopeptidov s prídavkom iontov Mg a Fe? Podobne účinkujú aj listové hnojivá vyrobené z hydrolyzátov kože. Má niekto skúsenosti s používaním zmáčadla GALLEKO aj v svojej záhradke?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6659) - 14.199 (?), 12.6.2013 8:45

-- uplatnenie zmáčadiel, adhéznych látok, disperzných látok a detergentov--

V podstatě aditivační směs pro výrobu motorových olejů. Zajímavé, že když někdo na zahrádce upustí flašku s olejem, ostatní jej mají za vyvrhele. Jiný si to stříká s oblibou na stromy, na jahody. Inu proti gustu žádný...

host - 65.144 (?), 12.6.2013 9:01

Pane Paľo, predpokladam, ze se ve vecernich hodinach vyjadri pan Vinšálek. Ja bych radeji zadna smacedla nepouzival, zejmena ne kremičitá tj. silikonová a to ani do pesticidu. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.48 (?), 12.6.2013 13:49

Máte pravdu, dajme priestor na vyjádrenie aj ostatným, ktorí pridávajú do postrekovača zmáčadlá alebo majú s nimi skúsenosti. Možno sa prihlási niekto, kto používa šetrnejší prípravok ako Silwet a podobné organosilikónové zmáčadlá. Donedávna boli Citowet a Silwet propagované takmer v každej príručke chemickej ochrany pre záhradkárov. Zmáčadlá na báze peptidov sú možno menej účinné, ale zato šetrnejšie k prírode.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.6.2013 14:50

Já přidávám jako smáčedlo běžné kuchyňské saponáty (např. Jar). Do dvou litrů jíchy přibližně tak 1 cm3. Máte vy ekologičtí bijci s tímto produktem v dané koncentaci nějaký problém? Není to možná fukčně tak dokonalé smáčedlo jako ony profi přípravky, ale mně to zatím stačí. Silwet a pod. jsem nikdy nezkoušel a tak nedokážu posoudit rozdíl ani udajnou vyšší účinnost při pokryvu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz