Podzimní termín výsadby broskvoní



pata - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 54.251 (?)
9.4.2017 15:04

„Mně letos přes zimu vymrzla většina květních pupenů“


Pane Vysloužile, píšete, že vám vymrzla většina květních pupenů. Kolik jste měl v letošní zimě max. mrazu. U nás bylo -27. Květní pupeny u broskví vymrzly všechny. Vy píšete, že vám něco naštěstí zbylo. A tak se ptám, kde je ta kritická hranice. Díky za odpověď.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.4.2017 12:58

tu by každý mal zohľadniť svoje skúsenosti a charakter lokality kde má záhradu. 

To je asi ta nejdůležitější věta, která tu zazněla. Kdo pěstuje broskvoně v příhodných půdních a klimatických podmínkách, tomu může být jedno kdy je sází a kdy řeže.

Vždy som sadil broskyne na jeseň a vždy sa ujali.

Platí to, co jsem psal výše. Skutečnost, že se stromky vždy ujaly, neznamená, že podzimní termín je obecně lepší. Já měl ztrátovost při podzimní výsadbě téměř 50%, na jaře je ujímavost stoprocentní. Nepočítám ztráty způsobené sněhem, zvěří. Bezproblémová je rovněž ujímavost stromků na podzim koupených a zakrechtovaných. 

Režem väčšinou v auguste po zbere úrody

Opět platí první odstavec. Kdo nemá obavy, jestli stromy vykvetou, může řezat kdykoli. Mně letos přes zimu vymrzla většina květních pupenů, které nyní suché vypadávají. Naštěstí se nakonec ukazuje, že ne úplně všechny,  S řezem proto počkám  - nejen do květu, ale ještě později, až budou vidět plůdky. A protože jich rozhodně nebude nadbytek, při řezu zohledním, co odstranit a hlavně co ponechat.

Ak niekto... zistí, že napr. z 5 broskýň obral za 5 rokov 50 plodov, mal by zvážiť či to úsilie má vôbec zmysel.

Ano, tuto otázku si kladu minimálně každý druhý rok. Ale ten zážitek, když se to podaří, ten hřeje ještě pár dalších neúrodných let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.204 (?), 9.4.2017 12:59

Vsetky broskyne boli samozrejme zodpovedajuco zrezane.  Ta jesenna ale az na jar, proti vyschnutiu ju chranila netkanka. Kedze na tychto mladych stromcekoch chcem podporit rast, tak so ich rezal hned ako na to boli vhodne teplotne podmienky - tu jesennu myslim na prelome februar/marec ked uz rasili stare broskyne. Tu jarnu hned pri vysadbe. Ale ani starsie broskyne som nerezal vyrazne neskor. Dovodov je viac. 

Jednak sa mi nepaci, ze sa neda rezat tesne nad pucikom, ked uz male listky dosiahnu povedzme 1cm v dobe kvetu a zostane tam kratky capik, ktory casom zaschne. Druhak ma clovek tendenciu byt prilis lutostivy, ked vidi kolko kvetov orezava, a nasledne preto ponecha privela letorastov, co sa pri broskyniach silne vymsti. Pri cerstvo rasiacich stromoch tento psychologicky efekt je vyrazne potlaceny a aj riziko neumyselneho olamania pucikov je v tomto stadiu nizsie. Tretak, skorsi termin rezu podporuje rast, menej oslabuje strom. Vzhladom na to ze pouzivam dlhy americky rez, tvorba silnych pravych rodivych vyhonov je nevyhnutna. 

Treba vsak pamatat na to, ze tento jarny rez je sucastou sirsej schemy, kde sa uz v juni vylamuju vlky a pripadne dalsie tieniace neprespektivne vyhony a v auguste sa urobi zakladny presvetlovaci rez, kedy sa vyrezu neperspektivne odrodene vyhony. Na jar sa to uz len doladi, nechavam vsak trochu viac vyhonov ako by bolo treba a podla toho ci neskore mrazy preriedia nasadu ich redukujem na pozadovanu mieru.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10093) - 70.240 (?), 9.4.2017 13:07

Já neomotávám nic, pane 104.15. -17°C nemělo na podzimní výsadbu žádný vliv. Stromky jen na podzim zastřihnu a pak je přes zimu občas zaleju, hlavně před mrazy. Všechny vyrašily. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.204 (?), 9.4.2017 14:21

-17 st je sice tuhy mraz, ale my sme mali myslim -25. Nezda sa to velky rozdiel, ale podla mna je prave na tej rozhodujucej hranici. Predsalen Cesko (nie Morava) ma vyraznejsi vplyv Atl. oceanu, kym Slovensko je uz kontinentalne podnebie. Verim tomu, ze pocas minulych niekolkych zim by jesenna vysadba prezila bez specialnej starostlivosti. Nakoniec sam som tak sadil susedovi redhaven a cresthaven/GF677 a bez problemov prezili (na jesen boli ostrihane, ale s rezervou). Tato zima ale priniesla vyse mesiaca nepolavujuce mrazy, zem premrzla do 50 cm. V takychto podmienkach by strom nemal skade natiahnut vodu a pre mrazivy severny vietor by zrejme vyschol. Kedze som ale 3 roky cakal, kedy v okoli zozeniem Favoritu Moretiini3/GF677, rozhodne som nic nechcel riskovat. Som rad, ze sa mozem nakoniec tesit z vysledku a aj ta skusenost je na nezaplatenie. Nabuduce vsak asi zvazim moznost ulozenia v sklade cez zimu a vysadbu az na jar. Samozrejme, lahsie by bolo nechat to na skolkarov a nakupit az na jar, ale tam je riziko, ze dana kombinacia odroda/podpnik uz nebude v ponuke. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pata - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 54.251 (?), 9.4.2017 15:04

„Mně letos přes zimu vymrzla většina květních pupenů“


Pane Vysloužile, píšete, že vám vymrzla většina květních pupenů. Kolik jste měl v letošní zimě max. mrazu. U nás bylo -27. Květní pupeny u broskví vymrzly všechny. Vy píšete, že vám něco naštěstí zbylo. A tak se ptám, kde je ta kritická hranice. Díky za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 9.4.2017 16:59

Nevím, přes týden nejsem na zahradě a minimaximální teploměr jsem nevyvěsil. Minus 23 o jednom víkendu jsem zažil. Favorita M. obstála skoro bez úhony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 9.4.2017 17:43

Jak jste tu někde možná četl, někteří hrdinové propagují, že je to normální a že to stromy lehce vydrží. Inu možná ano, ale bez úrody. K vašemu dotazu jen tolik, že u nás jsem na teploměru našel minimum -23. Stromy začnou kvěst za den, dva, takže uvidím. Zatím se poupat moc nezdá. Ale nějaké přesné určení hranice není možné. Záleží na mnoha a mnoha okolnostech, které nemá cenu vyjmenovávat. Třeba jen přesnost teploměru může být když budu hodně tolerantní  +- 2 st. C, i víc. Asi by se dalo shodnout na tom, že mrazy pod -20 jsou kritické.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 188.18 (?), 9.4.2017 19:21

Měli jsme teploty pod -20° (přesně fakt nevím, tak jsem to podrobně nesledoval), zem promrznutá více jak půl metru (u Brna), a letos mám květů, že jsem to ještě neviděl. Broskev má teď cca 4 rokem, takže začíná snad pořádně rodit, a je úplně obsypaná.

Co se týká sázení, nakoupil jsem začátkem listopadu 8 broskvoní, jen tak je zahrabal v záhoně (kompletně promrzly až ke kořenům), a vysazoval na přelomu února a března. Zdá se, že 6 z 8 se chytlo, ale to ještě později upřesním (až budu mít jistotu), protože to byl zajímavý experiment (bylo toho víc) a někoho by moje zkušenost mohla zajímat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 9.4.2017 21:23

otazka na pana co kupoval z Kohaplantu O'Henry. Prebrala sa uz vasa O'Henry? Javi znamky pucania?  
Moje stale ziadne znamky rasenia. Zasadene asi pred 12dnami. Tie moje vyzeraju tiez presne ako aj ta vasa na fotke. Korunu som jej hned zosadil, lebo ju mala vo vyske ako vysokokmen.
Ja som sklamany z Kohaplantu tiez kvalitou broskyne, ale este verim, ze sa preberie.
Ja som mal tiez objednany Admiral, ale mi ho nedodali. Dopredu nic nepovedali, len poslali zasielku bez neho, hoci som objednaval uz 5.3., ked bol v ponuke a objednavku mi potvrdili. Koncom marca uz z ponuky zmizol.
Hneva ma to, lebo keby mi povedali, ze nepride, tak by som ho zohnal inde. Stromky mi poslali az 28.3. teda po 3 a pol tyzdni. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.204 (?), 10.4.2017 7:42

O'Henry je definitvne odpisana, ale to bola vlastne uz pri dodani. Dufal som, ze aspon z nejakeho spiaceho pucika nejakym zazrakom obrazi, ale nevidim ziaden naznak zivota, skor postupneho usychania. Idem reklamovat. Teda hned po dodani som im napisal, ze to budem zrejme musiet reklamovat a odpisali, ze si to poznacia, pre pripad ze k reklamacii naozaj dojde. Ale ma uistovali, ze vsetko dobre dopadne. Nuz, asi mysleli, ze posielaju niekomu, kto v zivote nikdy nic nesadil a broskynu videl len obchode.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika