Monilioza je fakt, u mě na jabloních potvrzený Státní rostlinolékařskou správou-laboratoří.A fakt je, že i přes postřik meruněk proti monilii, každý rok nějaký ten výhon v květnu-červnu náhle zaschne a VŽDY je těsně pod ním klejotok smoly-mízy.
U broskve je ten bezvýznamný přírůstek do 5cm o to závažnější, že je zřejmé že příští rok téměř nezarodí.Květní pupeny se tvoří zejména na jednoročních výhonech-pokud se nepletu?
Je to do očí bijící fakt, že silná mladá broskev o každoročních velkých přírůstcích takto náhle zakrní...
Na 24leté broskvi bylo při rašení každý rok obvyklé že sem tam nějaká větévka jen narašila a zvadla, zaschla, ale nic extrémního, žeby celá broskev neměla prakticky přírůstky...
Zaráží mě navíc světle zelená barva listů mladé broskve bez přírůstků, ač byla koncem dubna jako každoročně přihnojena komplexním hnojivem pro ovocné stromy.
Broskve Redhaven už 25let patří u mě každoročně k spolehlivě plodícím stromům-snesou i větší pokles mrazíků při květu.Severní Morava 300m n. m., nebyl problém dokonce udělat z naúrody broskvovici...