Extrémně malé nebývalé přírůstky 10-ti leté broskvoně - monilioza laxa?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.37 (?)
9.6.2012 10:49

Mám vysazeno 60 broskvoní - semenáčů. Klejotok pozoruji (i na meruňkách) a nezasahuji proti němu. 1 rok je, 2. rok je rána zaschlá a zavaluje. Mám pocit, že se jedná o lokální nebo celkovou nevyrovnanost mezi vývojem kořenového systému a nadzemních orgánů - pod uschlými větvemi, které nepřijímají přísun mízy, se míza vyvalí na povrch = klejotok.

Malé stromky zalévám, velké si musí nalézt vláhu v okolí a ve spodu. Nepřehnojuji, pokud intenzivně plodí tak si ovšem výživu zaslouží.

Diagnozu si musí určit zahrádkář - ví co dělal - ev. s pomocí znalého souseda a literatury. Důležité je pozorovat, jak strom reaguje na jemné zásahy. Někdy se příčinu nepodaří najít a stromek uhyne.

Nesváděl bych vše na moniliozu - je to dnes móda. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 45.252 (?), 9.6.2012 9:38, zobrazeno: 10051x

Napřed jsem si myslel že jsem broskev snad přehnojil, ale to by měla tmavě zelené listy (má je až moc světle zelené, oproti vedlejší dvouleté broskvi) a navíc ji takto hnojím každoročně.

Suchem to také není, malé přírůstky měla již před suchem v 1. pol května.

Na jedné kosterní větvi má velký klejotok a tak si myslím, že je napadena moniliozou!! Ostatně uschly dvě středně velké větvičky a sem tam od spodu vyholují a padají lístky na některých větvích.

Přírůstky jsou do 5cm a jedná se tak o cca jen 20% růst oproti minulám rokům.O monilioze jsem přesvědčen díky klejotokům a napadení v okolí jsou již jabloně, švestky, merunky moniliozou a potvrzeno na jabloních i Státní roslinolékařskou laboratoří.Ostatně i na merunkách se vždy po napadení a uschnutí letorostu těsně pod ním objeví klejotok...

Je to celé katastrofa jak monilioza likviduje všechny i mladé stromy...

Nebo co by to mohlo být jiného na broskvoni? Mrtvice-udušení kořenů??

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.37 (?), 9.6.2012 10:49

Mám vysazeno 60 broskvoní - semenáčů. Klejotok pozoruji (i na meruňkách) a nezasahuji proti němu. 1 rok je, 2. rok je rána zaschlá a zavaluje. Mám pocit, že se jedná o lokální nebo celkovou nevyrovnanost mezi vývojem kořenového systému a nadzemních orgánů - pod uschlými větvemi, které nepřijímají přísun mízy, se míza vyvalí na povrch = klejotok.

Malé stromky zalévám, velké si musí nalézt vláhu v okolí a ve spodu. Nepřehnojuji, pokud intenzivně plodí tak si ovšem výživu zaslouží.

Diagnozu si musí určit zahrádkář - ví co dělal - ev. s pomocí znalého souseda a literatury. Důležité je pozorovat, jak strom reaguje na jemné zásahy. Někdy se příčinu nepodaří najít a stromek uhyne.

Nesváděl bych vše na moniliozu - je to dnes móda. J.

host - 45.252 (?), 9.6.2012 12:45

Monilioza je fakt, u mě na jabloních potvrzený Státní rostlinolékařskou správou-laboratoří.A fakt je, že i přes postřik meruněk proti monilii, každý rok nějaký ten výhon v květnu-červnu náhle zaschne a VŽDY je těsně pod ním klejotok smoly-mízy.

U broskve je ten bezvýznamný přírůstek do 5cm o to závažnější, že je zřejmé že příští rok téměř nezarodí.Květní pupeny se tvoří zejména na jednoročních výhonech-pokud se nepletu?

Je to do očí bijící fakt, že silná mladá broskev o každoročních velkých přírůstcích takto náhle zakrní...

Na 24leté broskvi bylo při rašení každý rok obvyklé že sem tam nějaká větévka jen narašila a zvadla, zaschla, ale nic extrémního, žeby celá broskev neměla prakticky přírůstky...

Zaráží mě navíc světle zelená barva listů mladé broskve bez přírůstků, ač byla koncem dubna jako každoročně přihnojena komplexním hnojivem pro ovocné stromy.

Broskve Redhaven už 25let patří u mě každoročně k spolehlivě plodícím stromům-snesou i větší pokles mrazíků při květu.Severní Morava 300m n. m., nebyl problém dokonce udělat z naúrody broskvovici...

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 9.6.2012 14:50

Využiju diskuze o ohřeju si trochu svojí polívčičku. Na obr. je také desetiletá, v minulých letech každoročně hojně plodící Redhaven očk. na slivoni. Letos žádné výrazné přírůstky, semtam trochu klejotoku. Stav nedobrý. Kdo poradí, co jí chybí, draslík? Nebo že by žloutenka? Normálně odkvetla, s velkou násadou plodů, slušně zalévanáa hnojená.

host - 45.252 (?), 9.6.2012 16:19

Tak to mám broskev 3x tak větší a asi také 3x hustší olistění na jednotku plochy.Ale přírůstky na 20% každoročního průměru.Jedná se samozřejmě taky o 10-ti letou broskev a to na mezi u jižní zdi stavby. Podle mě a mého pozorování jdou všechny mladé stromky jakéhokoliv druhu u mě i v okolí do pár roků do kchelu... tedy kromě mladých jabloní. Proti kadeřavosti stříkám Sylitem, může být chyba tu, že nepoužiju mědnaté Kuprikol apod. které ničí i jiné viry?

Ale podle mě a mých potvrzených informací Státní laboratoří tu řádí asi monilioza... soused milionář má ještě ted na duranciích lonské mumufikované moniliozní shluky plodů... je příliš shnilý sundat shnilé plody...

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.6.2012 16:36

Obrázky Waltera.

Kalcioza to není. Není to ani chybějící draslík-projevy by začaly na okrajích listů. Zdá se mi, že tam vidím nějakou strupovitost, to ale nebude hlavní příčinou chřadnutí stromku. Mohla by to však být Fytoplazmová žloutenka peckovin.

Zkusil bych stromek podpořit aplikací nějakého listového hnojiva, vhodný by byl Wuxal Kombi Mg, nebo Wuxal Super + přidat nějaké hořečnaté hnojivo, třeba Hycol Z nebo MgN sol a za 14 dní zopakovat.

host - 45.252 (?), 9.6.2012 17:33

Žloutenka není pro broskve prokázána viz. odkaz.

host - 45.252 (?), 9.6.2012 17:40

Omlouvám se, samozřejmě byla (prunus persica)

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 12.6.2012 23:25

Děkuji Vám za radu, dnes jsem prozatím zkusil Wuxal Super, zbytek musím ještě dokoupit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz