Broskvoně a herbicid

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?)
29.5.2014 23:13

Ne, Roundoup Rapid určitě není vhodný pro broskvoně. Svými vlastnostmi překonává konkurenční přípravky.

Roundup sice nemám vyzkoušený v broskvoních a meruňkách, ale ve smíšeném sadu s ovocnými stromky a "jedlými" keříky. Aplikace 300 ml/10l vody v průběhu června po sklizni sena, kvůli sečení křovinořezem. Trávu jsem zlikvidoval a na prázdném místě prorůstá bršlice. Letos žádnou chemii používat nebudu a zahradu udržuji benzínovou rotační sekačkou "na krátko". Pod stromy pohodlně zajedu, protože větve mám kvůli sečení přizpůsobené technice. Letos bych si sušení sena nedovedl představit, protože jsme vysadili šest nových stromků a keříků kvůli dětem. Z hospodářské zahrady kam se kvůli senu nemohlo téměř ani vstoupit jsem udělal účelový a oddychový sádek.

Vám bych Jakube spíše doporučil mechanické odstranění trávy, než-li chemické, pokud to situace dovoluje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.5.2014 21:37

I při použití ochranné trysky v době maximálního růstu broskvoně glyfosátem poškodíte.

Jediné možné použití glyfosátu je v září a později, kdy příjem vody a živin z mělké kořenové zóny u broskvoně je minimální a do jara ty vlásečnicové kořínky obnoví. V současné době je možné použít Targu super nebo mulčování těžkou netkanou textilií (60-100 g/m2).

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4626) - 38.136 (?), 29.5.2014 21:42

Nevím jak Roundup Rapid (draselná sůl), ten snad má výjimku do broskvoní, ale asi není v malém balení???

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.5.2014 21:58

Ani Roundup Rapid není možné použít do broskvoňového sadu na podnožích typu broskvoňový nebo mandlový semenáč. Ačkoliv většina rostlin (ovocných dřevin) glyfosát nepřijímá kořeny, tak tyto podnože jsou vyjímkou potvrzující pravidlo. V době maximálního růstu dojde k desikaci a po tímto způsobené stagnaci růstu nové letorosty do zimy nevyzrají a jsou pak poškozovány mrazem. Stromy jakoby rychleji zestárnou.

Pokud má někdo Roundup vyzkoušený do broskvoní na jiných podnožích (ZR, Mirobalán, meruňjkový semenáč,...) ať uvede své zkušenosti = termíny, koncentrace, celkové hodnocení.

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 29.5.2014 23:13

Ne, Roundoup Rapid určitě není vhodný pro broskvoně. Svými vlastnostmi překonává konkurenční přípravky.

Roundup sice nemám vyzkoušený v broskvoních a meruňkách, ale ve smíšeném sadu s ovocnými stromky a "jedlými" keříky. Aplikace 300 ml/10l vody v průběhu června po sklizni sena, kvůli sečení křovinořezem. Trávu jsem zlikvidoval a na prázdném místě prorůstá bršlice. Letos žádnou chemii používat nebudu a zahradu udržuji benzínovou rotační sekačkou "na krátko". Pod stromy pohodlně zajedu, protože větve mám kvůli sečení přizpůsobené technice. Letos bych si sušení sena nedovedl představit, protože jsme vysadili šest nových stromků a keříků kvůli dětem. Z hospodářské zahrady kam se kvůli senu nemohlo téměř ani vstoupit jsem udělal účelový a oddychový sádek.

Vám bych Jakube spíše doporučil mechanické odstranění trávy, než-li chemické, pokud to situace dovoluje.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.5.2014 23:19

souhlas, pro broskvoně je nejlepší mělká kultivace a vysoké mulčování pokosenou travou.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 220.242 (?), 30.5.2014 12:19

S glyphosáty se musí do ovocných výsadeb opatrně. Kolem broskví obzvláště. Nestačí jen zabránit úletu postřikové kapaliny na mladý kmínek, případně větev.
Škodí, a to významně, i jejich páry. Proto, pokud potřebuji zlikvidovat plevele, na které nestačí půdní herbicid, ošetřuji jen za chladného počasí, pokud možno bez sluníčka, za asistence vnuka, který mi drží na násadě zábranu u kmínku.

Glyphosáty jsou na svlačec slabší, svlačec časem obroste. Chce to sinější dávku a postřik za týden zopakovat. Svlačec lépe hubí MCPA (Aminex, Agritox). Ideální na svlačac a další odolné dvouděložné plevele je kombinace Agritox+ Starane. Velmi dobrý na přesličku je i Garlon, na svlačec také.

Na přesličku glyphosáty téměř neučínkují. Tam pouze nějaké MCPA, ideálně opět se Starane.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz