Broskvoň a nektarinka odolná více kadeřavosti?
|
|
 |
 |
host - 191.123 (?) 22.5.2018 18:52
Mám taky jednu takovou. Je z pecky a darovaná jako malý stromek, takže nevím z jaké pecky ani odkud. Plodí velmi pozdě -polovina září, bělo/zelenomasá, nic moc kvalitní struktura dužiny (na kompoty to není, asi by se to rozvařilo). Nejhorší je asi nahořklá slupka. Plusem ale je, že ta slupka jde snadno oloupat (i nehty), jde velmi snadno a dobře od pecky a ačkoli dužina barvou neláká, chuťově je naprosto v pohodě. Velikost taky v pohodě. Ale hlavně, kadeřavost za 15 let neměla ani jednou, nepostřikuju ji ničím. Roste v příšerné půdě - samý jíl, po stavbě, a daří se ji.
Takže já její kvality ocenit umím, u cizích ovace nesklízí. Jenže bio jablko z obchodu taky není žádný krasavec, a stojí klidně i stovku za kilo. Takže asi záleží hlavně na prioritách.
Kromě ní mám dvě další šlechtěné broskve, ty jsou taky fajn, ale bez postřiku je pěstovat nejde.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.82 (?), 22.5.2018 12:13
Pokud se spokojíte s chutí bělomasých odrůd, tak tam alespoň já vůbec stříkat nemusím. Mám Amsdenovu, Prissimina Delbart, Benedicte, Semenáč z Předhoří a pak nějaké bělomasé semenáče. Šestým rokem nic nestříkám, kadeřavostí je napadeno vždy jen pár lístků, listí nikdy neslezlo. Pokud nepřijde jarní mrazík jako loni, plodí. Když tady čtu že vám nezabírá ani postřik, tak do žlutomasých broskví raději ani nepůjdu.
Kdysi tu probíhala diskuse kde lidi uváděli vyšší odolnost broskvoňových semenáčů bez řezu (jistě, strom pak sice vyholuje, zabírá prostor a má údajně kratší životnost, ale zase řeznými ranami nezavlékám do stromu potenciální choroby, za 15 let můžu vysít další pecku...). V tomto ohledu si může každý zkusit zaexperimentovat...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 22.5.2018 17:41
...probíhala diskuse kde lidi uváděli vyšší odolnost broskvoňových semenáčů bez řezu...
Otázkou bude kvalita, velikost a chuť plodů z těchto stromů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.123 (?), 22.5.2018 18:52
Mám taky jednu takovou. Je z pecky a darovaná jako malý stromek, takže nevím z jaké pecky ani odkud. Plodí velmi pozdě -polovina září, bělo/zelenomasá, nic moc kvalitní struktura dužiny (na kompoty to není, asi by se to rozvařilo). Nejhorší je asi nahořklá slupka. Plusem ale je, že ta slupka jde snadno oloupat (i nehty), jde velmi snadno a dobře od pecky a ačkoli dužina barvou neláká, chuťově je naprosto v pohodě. Velikost taky v pohodě. Ale hlavně, kadeřavost za 15 let neměla ani jednou, nepostřikuju ji ničím. Roste v příšerné půdě - samý jíl, po stavbě, a daří se ji.
Takže já její kvality ocenit umím, u cizích ovace nesklízí. Jenže bio jablko z obchodu taky není žádný krasavec, a stojí klidně i stovku za kilo. Takže asi záleží hlavně na prioritách.
Kromě ní mám dvě další šlechtěné broskve, ty jsou taky fajn, ale bez postřiku je pěstovat nejde.
|
|
 |
|
 |
 |
|
roni - Stříbrný Zahrádkář (255) - 253.103 (?), 8.5.2019 22:36
Sadil som odrody udajne odolne kuceravitosti, uz viem, ze to nie je pravda, treba ich striekat. Tento rok som striekal myslim vcas 1x Kuprikolom. Niektore odrodu uz boli viac narasene. Problem mam opat s Vistarich. Ta je velmi silne napadnuta. Ine odrody vratane Cresthaven su omnoho menej. Vidim teda, ze Vistarich, ktoru propagovali ako odrodu, ktoru netreba striekat, je naopak velmi citliva na kuceravitost aj v pripade pouzitia jedneho postreku.
Celkovo poradie mojich najodolnejsich vidim po cca 4rokoch takto -od najlepsich:
Benedicte,
Poysdoyfer Weingarten-pfirsich, Rote Weingartenpf. (čerevná vinohradnická)
Jayhaven,
Avalon Pride
Simphonie
Cresthaven,
tento rok sa na rozdiel od tych predoslych dobre drzala aj Royal GLory a FM3.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 196.17 (?), 11.5.2019 16:18
ale mam znova velmi vela zdvojenych plodov.
Ty jsou všude, dokonce jsem našel na Crestahaven a FM3 i čtyřplody.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|