|
Pálivost brambor - Laura
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.233 (?), 21.8.2019 17:21, zobrazeno: 6109x
Dobrý den, brambory pěstuji poprvé. Pro sadbu Laura jsem se rozhodla na základě oblíbenosti a dobrých vlastností. Brambory jsem sázela koncem dubna, nyní je nať stále zelená, polehlá. Zkoušela jsem pár brambor vyhrabat a ochutnat. Jsou již velké, krásné pevné, uvnitř nádherně žluté, jen slupka je mírně strupatá. Chuťové jsou dobré, jen v ústech zůstává mírně pálivá chuť. Podotýkám - ničím jsem ani nehnojila, ani nestříkala, půda nebyla žádným způsobem ošetřená. Můj dotaz zní - jje ta pálivost normální nebo ne? A nejsou kvůli pálivosti nějak závadné?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 9:43
Uvařila jsem je i grilovala. Není to, jako když sníte vyloženě pálivé jídlo, jen zůstává taková zvláštní pálivá pachuť.Která se dá vydržet. Jde mi o to, že zatím jsem snědla pár kousků, ale budu jich mít spoustu, tak aby po větším a dlouhodobém množství nebyly nějak zdravotně závadné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4477) - 145.217 (?), 23.8.2019 19:02
No, já mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že brambory můžou mít palčivou příchuť. Nevyzrálé, naklíčené, poraněné, zelené... obsahují více solaninu, který tu palčivost dělá. Asi bych je nechal v zemi pořádně dozrát a před uskladněním je nechal pořádně ve tmě při běžné teplotě vydýchat, dva týdny. Já mám asi nějak zmutované vnímání chuti (i zápachu). Pálí mně, co jiné nepálí a cítím, co jiní necítí. Dát si chilli con carne pro mně znamená volat linku 155 :-), takže tazatelku chápu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 19:37
Děkuji moc za vaši odpověď. Zatím jste jediný, kdo mi potvrdil, že brambory by mohly mít palčivou příchuť. Možná opravdu potřebují dozrát, byť jsou už krásně velké. Ale pravdou je, že nať je stále zelená, sice polehlá, ale zatím neschne. Jinak poraněné ani naklíčené nejsou, jsou opravdu nádherné. Jen ta slupka je trochu strupatá, ale to by nemělo měnit chuť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.231 (?), 23.8.2019 20:01
Laury pěstuji už řadu let, ale že by měly palčivou chuť, to si nevybavuji. Pravdou je, že některé roky byla chuť značně divná a nebyly čerstvé vůbec dobré. Vše se vždy srovnalo po vydýchání, tak po dvou až třech týdnech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 20:22
Aha, děkuji i za tuto informaci, že je potřeba, aby se brambory delší dobu vydýchaly. Já je vyhrabala a hned jsem je ochutnala... I když teď už je to týden, a pořád to stejné... Tak ještě nějakou dobu vyčkám a uvidím, zda se chuť zlepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|